Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Mevduata göz kırpılırken hisseden vazgeçilmiyor…’

Piyasa Profesyonelleri Anketi, piyasa profesyonellerinin mevduata göz kırparken hisseden vazgeçmediğine işaret etti...

Piyasa Profesyonelleri Anketi: ‘Mevduata göz kırpılırken hisseden vazgeçilmiyor…’

Piyasa Profesyonelleri Anketi, piyasa profesyonellerinin mevduata göz kırparken hisseden vazgeçmediğine işaret etti. Spinn Danışmanlık tarafından düzenlenen ve Mart ayında 108 piyasa profesyonelinin katıldığı Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) Mart sonuçlarına göre Şubat ayında gözlenen belirsizliğin dağılmakta olduğunu, mevduat ve altın ön plana çıkarken hisse senedinin de geri plana atılmamış olduğunu görüyoruz.

Yapılan açıklamaya göre anket sonuçları şöyle;

“Şubat ayında hem yurtiçi hem yurtdışı belirsizlikler nedeniyle nötr kal tavsiyesine dönen yurtiçi hisse senetleri Mart’ta yeniden ağırlığı artıra döndü ve 108 piyasa profesyonelinin %39.8’i önceki aya göre 9.6 puan artışla ağırlığı artır tavsiyesinde bulundu. En büyük düşüş gösteren tavsiye 8.8 puanla %28.7’ye gerileyen nötr kal tavsiyesi oldu. Mart anketinde sorduğumuz seçim sonrasındaki 3 ayda yabancı pozisyonlanmasına dair soruya piyasa profesyonellerinin %56.5’i “seçim sonucundan bağımsız olarak artar” yanıtını verdi. Bu beklenti de hisse senedi piyasası ile ilgili tavsiyelerin nötr kal yerine ağırlığı artır olarak oluşmasına neden oluyor gibi görünüyor.

Mart ayı içerisinde TCMB’nin miktarsal sıkılaştırma ve talebi düşürücü önlemlerinin yanı sıra 5 puanlık faiz artırımının ardından faizlerin önemli oranda yükselmesi mevduat faizlerinde ağırlığı artır tavsiyesinin devam etmesine neden oldu. Mart’ta ağırlığı artır diyen piyasa profesyonellerinin oranı %44.8’den %57.4’e yükselirken nötr kal tavsiyesinde bulunanların oranı 11.2 puan geriledi.

Tahvil faizlerinde de artış yaşanmasına ve para piyasası fonlarının ön plana çıkmasına rağmen piyasa profesyonelleri kısa ve uzun vadeli sabit getirili enstrümanlar için nötr kal tavsiyesini değiştirmedi. Mart’ta nötr kal tavsiyesi kısa vadeli yurtiçi borçlanma araçları için %38.9 paya sahip olurken bu oran önceki ay %44.8 olmuştu. Uzun vadeli tahvillerde ise nötr kal tavsiyesi %%49.0’dan %48.15’e düşüş gösterirken ağırlığı artır tavsiyesi 6.95 puan arttı.

Anketimizin başladığı Ocak 2023’ten bu yana Haziran ayı hariç ağırlığı artır tavsiyesinin ön plana çıktığı altında Mart’ta da ağırlığı artır en yüksek paya sahip tavsiye oldu ve nötr kal tavsiyesi 7.6 puan düşüşle %27.8’e gerilerken ağırlığı artır tavsiyesi 7.6 puan artışla %51.85 paya sahip oldu.

Ons altın dışındaki döviz bazlı enstrümanlardan USDTRY, yurtdışı hisse senetleri ve yurtdışı borçlanma araçlarında önümüzdeki 3 ay için nötr kal tavsiyesi ağır basmaya devam ederken DTH için en yüksek paya sahip tavsiye %39.8 ile ağırlığı düşür oldu. DTH için ağırlığı çok düşür tavsiyesi %3.1’den %7.4’e yükselirken nötr kal tavsiyesi 10.6 puan geriledi. USDTRY’de en fazla paya sahip tavsiye nötr kal olsa da ağırlığı artır diyenlerin oranı 15.7 puan geriledi, ağırlığı düşür 17.6 puan arttı. Yurtdışı borçlanma araçlarında ise tam tersi şekilde ağırlığı artır tavsiyesi 10.4 puan yükselirken ağırlığı düşür tavsiyesi 4.5 puan geriledi.

Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurtiçi hisse senedi ilk sırada yer alırken hisse senedinin tüm katılımcıların yanıtlarından oluşturduğumuz portföydeki payı 1.4 puan artışla %28.4 oldu. En yüksek artış gösteren kalem 5.45 ile mevduat olurken mevduatın portföydeki payı %26.0 olarak gerçekleşti. Mart ayında tüm döviz bazlı enstrümanların (USD, yurtdışı hisse senedi, DTH, altın, eurobond) payı önceki aya göre geriledi.”

 

Anket Mart ayının son haftasında whatsapp ve e-mail üzerinden link paylaşımı ile gerçekleştirilmiştir. Ankete 108 piyasa profesyoneli katılmıştır. Ankete katılım
kişisel bilgiler alınmadan yapılmakta, verilen yanıtların kimlere ait olduğu görülmeden toplanmaktadır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler