Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Günlüğü: Yurt içinde sanayi üretimi Aralık’ta yüzde 2,4 arttı

Geçen haftanın son işlem gününde ABD’de Aralık ayına ilişkin TÜFE enflasyonu verisi %0,3’den aşağı yönlü revize edilerek %0,2 değerini aldı.…

Piyasa Günlüğü: Yurt içinde sanayi üretimi Aralık’ta yüzde 2,4 arttı

Geçen haftanın son işlem gününde ABD’de Aralık ayına ilişkin TÜFE enflasyonu verisi %0,3’den aşağı yönlü revize edilerek %0,2 değerini aldı.

Bununla birlikte Kasım ayı verisi de %0,1’den %0,2’ye revize edildi. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, Cuma günü yaptığı açıklamada enflasyonun düşürülmesinde “muazzam ilerleme” kaydedildiğini ancak bu ilerlemenin kalıcı olduğunu doğrulamak için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını söyledi. Halihazırda ek bir düzenleme yapmak için bir aciliyet görmediklerini kaydeden Logan, işgücü piyasasının halen güçlü olduğunu da belirtti. Revize edilen Aralık ayı TÜFE verisinin de etkisiyle ABD piyasaları haftanın son işlem gününde genel olarak alıcılı seyretti. S&P 500 endeksi %0,57 yükselişle Cuma gününü 5.027 seviyesinde tamamlarken, bu sabah Asya piyasalarında karışık bir seyir izleniyor.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılırmış sanayi üretim endeksi aylık bazda beş ay üst üste daralmasının ardından Aralık’ta %2,4 artış kaydetti. Bu dönemde kaydedilen artışta %2,9 artan imalat sanayi üretimi etkili oldu. Yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde yaşanan %10’luk yükseliş de dikkat çekti. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de Aralık’ta bir önceki yılın aynı dönemine göre %1,6 ile son üç ayın en hızlı artışını kaydetti. Yıllık bazda madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %1,2 azalarak sanayi üretimini negatif yönde etkilerken, imalat sanayii üretimi %2,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörünün üretimi de %4,5 artış kaydederek endeksi pozitif yönde destekledi.

Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı verilere göre, 2024 yılının Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre toplam üretim %3 azalarak 108,5 bin adet olarak gerçekleşirken, aynı dönemde yıllık bazda %5,2 gerileyen otomobil üretimi 67 bin adet seviyesinde kaydedildi. İlgili dönemde otomobil ihracatı yıllık bazda %13,1 daralarak 44,4 bin adede, toplam ihracat da %5,4 gerileyerek 75,1 bin adede düştü. Öte yandan, 2024’ün Ocak ayında toplam otomotiv pazarı yıllık bazda %53,8 büyüyerek 82,4 bin adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı %71,8, ticari araç pazarı da %12,8 büyüdü. Böylece, yurt içi satışlarda yerli araç payı yaklaşık %36 düzeyinde gerçekleşirken, otomobil ve toplam otomotiv ithalatının sırasıyla %61,3 ve %53,8 arttığı gözlendi.

BIST-100 endeksi haftanın son işlem gününü %1,07’lık yükselişle 9.046 düzeyinde tamamlayarak rekor tazeledi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 7 baz puan azalarak 308 baz puana geriledi. 2 ve 10 yıllık gösterge tahvillerin faiz oranları sırasıyla %42,79 ve %25,88 seviyesinde gerçekleşti. Türk lirası EUR karşında değer kaybederken, USD karşısında bir miktar değer kazandı. Küresel piyasalarda sakin bir veri gündeminin bulunduğu bugün yurt içinde Aralık ayına ilişkin işsizlik oranı ve inşaat maliyetleri endeksi açıklanacak.

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler