Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Günlüğü: İngiltere resesyonda, bütçe açığı Ocak’ta 150,7 milyar TL

Küresel piyasalarda yatırımcılar dün ABD’deki yoğun veri gündemini yakından takip etti. ABD’de sanayi üretimi Ocak’ta piyasanın sınırlı genişleme beklentisinin aksine…

Piyasa Günlüğü: İngiltere resesyonda, bütçe açığı Ocak’ta 150,7 milyar TL

Küresel piyasalarda yatırımcılar dün ABD’deki yoğun veri gündemini yakından takip etti. ABD’de sanayi üretimi Ocak’ta piyasanın sınırlı genişleme beklentisinin aksine aylık bazda %0,1 daralma kaydetti. Perakende satış endeksi de aynı dönemde %0,8 ile piyasa beklentisinin üzerinde bir daralma kaydetti.

 

Açıklanan veriler ABD’de Ocak ayında ekonomik aktivitenin zayıf bir seyir izlediğine işaret etti. Şubat ayına ilişkin güven endeksleri ise olumlu bir görünüm sergiledi. Şubat’ta NY Fed imalat endeksi –2,4, Philadelphia Fed iş iklimi endeksi de 5,2 ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşerek ekonomik görünüme ilişkin iyimser görüşleri destekledi. Şubat ayına ilişkin olumlu verilere rağmen, perakende satış ve sanayi üretim verilerinin öngörülerin altında kalması piyasalarda faiz indirim beklentilerini güçlendirdi. Bu çerçevede dün, ABD hisse senedi piyasalarında yukarı yönlü bir seyir izlendi. Hisse senedi piyasalarındaki olumlu havanın bu sabah Asya piyasalarında da devam ettiği görülüyor.

İngiltere ekonomisi, 2023 yılının dördüncü çeyreğinde %0,3 daralma kaydetti. Böylece, yılın üçüncü çeyreğinde %0,1 daralan İngiltere ekonomisi, teknik resesyona girdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ekonomik aktivitedeki ivme kaybına dikkat çekerek 2024 yılı için küresel petrol talebi tahminini 20 bin varil aşağı yönlü revize etti. Aşağı yönlü revizyonda Çin’in petrol tüketimindeki sert düşüş etkili oldu. Böylece kurumun 2024 yılı için günlük petrol talebi tahmini 1,22 milyon düzeyine geriledi. Dün, Fed’in faiz indirim beklentilerindeki öne çekilmenin yanı sıra arz yönlü süregelen endişelerin etkisiyle petrol fiyatları %1,5 yükseldi. Ons altın fiyatı da dün %0,6 artış kaydetti.

Yurt içinde merkezi yönetim bütçe açığı Ocak’ta yıllık bazda yaklaşık beş katına yükselerek 150,7 milyar TL düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde faiz dışı bütçe açığı 29,6 milyar seviyesinde kaydedildi.

BIST-100 endeksi dün %1,9 oranında yükselişle günü 9.242 seviyesinde tamamladı. Türk lirası ABD doları karşısında nispeten yatay bir seyir izlerken, EUR/USD paritesindeki yükselişin etkisiyle euro karşısında değer kaybetti. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getirileri sırasıyla %42,68 ve %25,27 seviyelerinde gerçekleşti. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primleri ise 3 baz puan düşüş kaydetti.

Bugün piyasalarda ABD’nin Ocak ayı ÜFE enflasyonu verisi yakından takip edilecek. Yurt içinde Şubat ayına ilişkin TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nin yanı sıra Ocak ayı konut satışları verisi ve Aralık ayı konut fiyat endeksi açıklanacak.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler