Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Piyasa Günlüğü: Euro Alanı’nda perakende satışlar Aralık’ta yüzde 1,1 geriledi.

Dün, ABD piyasalarında sakin bir veri gündemi takip edildi. Fed üyesi Loretta Mester dün yaptığı konuşmada güçlü istihdam ve tüketim…

Piyasa Günlüğü: Euro Alanı’nda perakende satışlar Aralık’ta yüzde 1,1 geriledi.

Dün, ABD piyasalarında sakin bir veri gündemi takip edildi. Fed üyesi Loretta Mester dün yaptığı konuşmada güçlü istihdam ve tüketim verilerinin, enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlandığına emin olana dek politika faizinin mevcut seviyesinde tutulmasına imkan verdiğini söyledi. Konuşmasında, enflasyona ilişkin belirsizliklere vurgu yapan Mester, faiz indirimleri için Fed’in aceleci olmayacağını söyledi.

 

Dün, ABD’nin 10 yıllık tahvil getirileri gerilerken, ABD borsaları da günü hafif primli kapattı. ABD Enerji Ajansı’nın 2024 yılına ilişkin petrol üretimi beklentisini aşağı yönlü revize etmesi petrol fiyatlarını yukarı yönde desteklerken, altın fiyatı da dün yukarı yönlü bir seyir izledi.

Euro Alanı’nda perakende satışlar Aralık’ta bir önceki aya kıyasla %1,1 ile piyasa beklentilerinin hafif üzerinde daraldı. Böylece perakende satışlarda 2023 yılının en hızlı aylık gerilemesi gerçekleşti. Bu dönemde perakende ticaret ile posta ve internet kanalıyla yapılan satışlardaki düşüş dikkat çekti. İlgili veri Euro Alanı’nda talep koşullarındaki zayıf görünümün devam ettiğine işaret etti. Öte yandan bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya’da sanayi siparişleri Aralık ayında yatay seyredeceği beklentisine karşın aylık bazda %8,9 oranında arttı. Üç yılı aşkın sürenin en güçlü aylık yükselişinde büyük oranda uçak siparişlerindeki artışın belirleyici olduğu değerlendiriliyor.

ECB’nin Aralık 2023 dönemine ilişkin dün yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi sonuçlarına göre Euro Alanı’nda tüketicilerin 12 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri Aralık’ta bir önceki aya kıyasla 0,3 yüzde puan gerileyerek %3,2 düzeyine indi. Tüketicilerin önümüzdeki yıla ilişkin ekonomik büyüme beklentilerinin ortanca değerinin de %0 ile bir önceki aya göre değişim kaydetmediği görüldü.

TCMB tarafından yayımlanan TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Ocak’ta aylık bazda %3,0 oranında görece hızlı bir yükseliş kaydederek 56,95 seviyesine yükseldi. Reel efektif döviz kuru yıllık bazda ise %0,3 gerileme kaydetti. TL’nin aylık bazdaki reel değerlenmesinde, Ocak ayında TÜFE’deki hızlı artış belirleyici oldu.

BIST-100 endeksi dün %1,1 oranında yükselişle günü 8.869 seviyesinde tamamladı. Türk lirası USD ve EUR karşısında değer kazandı. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getirileri sırasıyla %43,02 ve %25,43 seviyelerine geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primleri ise nispeten yatay bir seyir izleyerek günü 323 baz puan düzeyinden tamamladı.

Bugün piyasalarda ABD’nin Aralık ayı dış ticaret verisi izlenecek. Yurt içinde Ocak ayına ilişkin Hazine nakit dengesi verileri açıklanacak.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler