Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Günlüğü: Bugün gündemde Fed tutanakları öne çıkıyor

Haftanın başında kapalı olan ABD piyasaları, ötelenen faiz indirimi beklentilerine paralel olarak dün satış baskısı altında kaldı. Çin’de dün gerçekleştirilen…

Piyasa Günlüğü: Bugün gündemde Fed tutanakları öne çıkıyor

Haftanın başında kapalı olan ABD piyasaları, ötelenen faiz indirimi beklentilerine paralel olarak dün satış baskısı altında kaldı. Çin’de dün gerçekleştirilen referans faiz oranı indiriminin ardından bu sabah bankaların konut sektörüne desteğine ilişkin haberlerin de etkisiyle piyasalar diğer Asya ülkelerinden pozitif ayrışıyor. Petrol fiyatları talebe ilişkin endişelerle dün %1,5 düşüş kaydetti. Ons altın fiyatı ise %0,3 yükselerek 2.024 USD düzeyinde kaydedildi.

 

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Bailey Hazine Komitesi ile gerçekleştirilen toplantıda piyasaların faiz indirim beklentilerini anlaşılabilir bulduğunu ifade ederken, 2023 sonunda resesyona giren İngiltere ekonomisinin toparlanma sinyalleri verdiğine dikkat çekti. Bailey ayrıca BoE’nin faiz indirimine başlaması için enflasyonun hedeflenen %2 düzeyinin altına inmesinin zorunlu olmadığını aktardı.

TCMB tarafından yayımlanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu verilerine göre, Türkiye’nin yurt dışı varlıkları 2023’te yıllık bazda %6 artarak 326,9 milyar USD olurken, yurt dışı yükümlülükleri %2 gerileyerek 612,1 milyar USD düzeyinde kaydedildi. Böylece net uluslararası yatırım pozisyonu -285,2 milyar USD seviyesine geriledi. Bu dönemde rezerv varlıkların %9,4 oranında artarak 140,9 milyar USD’ye ulaşması dikkat çekti. Öte yandan doğrudan yatırımlar, döviz kurlarındaki değişimlerin de etkisiyle %22,5 azalışla 158,6 milyar USD’ye geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün açıkladığı verilere göre, merkezi yönetim brüt borç stoku Ocak 2024 itibarıyla aylık bazda %3,6, geçen yılın aynı dönemine göre de %66,6’lık artışla 6,97 trilyon TL seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde merkezi yönetim borç stokunun 2,6 trilyon TL’lik kısmı TL cinsi ve 4,4 trilyon TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluştu. Böylece, döviz cinsi borçların toplam borç stokundaki payı %63,4 düzeyiyle son 1 yıl içerisindeki ortalamasına paralel seyretti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli 6 ayda bir reel kupon ödemeli devlet tahvilinin ilk ihracının ihalesinde reel bileşik faiz %0,49 seviyesinde gerçekleşti. Hazine bu satışla birlikte toplamda 7,5 milyar TL borçlandı. Söz konusu satışın kompozisyonu kamuya 3 milyar TL’lik, piyasa yapıcılara 1,5 milyar TL’lik ihale öncesi satış ve 3 milyar TL’lik ihale satışı şeklinde gerçekleşti. BIST-100 endeksi dün %1,6 oranında yükselişle günü 9.345 seviyesinde tamamladı.

Türk lirası, ABD doları ve Euro karşısında değer kaybetti. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getirileri sırasıyla %43,23 ve %24,96 seviyelerinde gerçekleşti. Bugün piyasaların gündeminde Fed’in 31 Ocak’ta sona eren toplantısına ilişkin tutanaklar öne çıkıyor. Aynı zamanda Euro Alanı’nda ve yurt içinde Şubat ayı için açıklanacak olan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler