Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Gündemi: Nvidia ile yatıp kalksak da, enflasyon verileri yeniden sürücü koltuğuna oturdu!

Nvidia, çiplerine yönelik ‘doyumsuz’ taleple bir günde piyasa değerini 277 milyar dolar artırıp ilk kez 2 trilyon dolar piyasa değerine…

Piyasa Gündemi: Nvidia ile yatıp kalksak da, enflasyon verileri yeniden sürücü koltuğuna oturdu!

Nvidia, çiplerine yönelik ‘doyumsuz’ taleple bir günde piyasa değerini 277 milyar dolar artırıp ilk kez 2 trilyon dolar piyasa değerine ulaştı. Diğer bir deyişle, şirket değeri yaklaşık sekiz ayda iki katına çıktı! Nvidia, Microsoft, Apple ve Saudi Aramco sonrası dünyanın en değerli dördüncü şirketi olurken, Nvidia’nın çipleri, ChatGPT yapımcısı OpenAI’den Google’a kadar neredeyse tüm üretken yapay zeka oyuncuları tarafından kullanılıyor.

Nvidia CEO’su Jensen Huang, çocukların kodlamayı öğrenmesi gerektiği yönünde söylemi artık bırakmamız gerektiğini savundu. Hafta sonu gördüğüm röportajı, üniversite çağının eşiğinde olan ve seçim yapmak üzere olan kızım açısından da önemli bir tavsiye niteliği taşıdı. Jensen, yapay zekanın yükselişinin, programlama dillerini insan dili komutlarıyla değiştirebileceklerini, böylece herkesin programcı olmasını sağlayabilecekleri anlamına geldiğini savundu!

Geçen hafta tüm dünya Nvidia ile yatıp ve kalkarken, bilanço sezonunun da neredeyse sonuna geldik. En büyük 500 şirketin işlem gördüğü S&P 500 endeksi bu yıl yeni zirvelere tırmanırken, “Magnificent 7” Muhteşem 7li’nin performansını hafta içi çokça konuştuk. Avrupa cephesinde ise Muhteşem 7li’nin muadili olan ve “Granolas” olarak adlandırılan 11 şirketin de yardımı ile Perşembe günü Avrupa’nın Stoxx600 endeksi tüm zamanların zirvesine yükseldi.

Lâkin teknoloji şirketlerinin önderliğinde coşan hisse senetlerinin, bilanço sezonunun geride kalması ile odağını yeniden merkez bankalarına çevireceğini; daha doğrusu para politikasının yeniden ‘sürücü koltuğuna’ oturacağını düşünüyoruz. Bu sabah itibari ile, piyasa vadeli faiz kontratları, 2024 yılında FED’den toplam 85 baz puan faiz indirimi beklediklerini not edelim. Bunun da 25 baz puandan hesaplanırsa 3-4 kez faiz indirimine işaret ettiğine göre, FED ile piyasalar arasında var olan faiz uçurumunun da kapandığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Güçlü tarafta sonuçlanan bilançolar, ABD’de 10 yıllık tahvil faizinin geçen hafta neredeyse son 3 ayın en yüksek seviyesini test etmesinin bile göz ardı edilmesine neden olduğuna şahit olduk. Faiz getirisi olmayan altının ons fiyatı, 11 haftadır 2,010 dolar teknik seviyesinin üzerinde haftalık kapanışa imza atarak yeni haftayı da 2,030 dolar seviyelerinden kucakladı. Teknik bir bakış açısı ile bu hafta yukarıda 2,045 dolar seviyesinin üzerinde bir kapanış görürsek, altın için tonumuz pozitife dönecektir. Kripto paralar cenahında ise Ethereum 3,100 dolar ile neredeyse son 2 senenin en yüksek seviyesine gelirken, Bitcoin ise 52bin dolar seviyesinin etrafında enerji biriktirmeye devam ettiğini görüyoruz.

Dönelim biraz da Türkiye cephesine. Geçen hafta bültemizde FATF (Financial Action Task Force) Genel Kurul toplantısına değinmiştik. FATF, “Finansal Eylem Görev Gücü”nün kısaltmasıdır. FATF, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda uluslararası standartların belirlenmesi ve uygulanması ile ilgilenen bir kuruluştur. Geçen hafta sonuçlanan toplantıda, Türkiye henüz “gri listeden” çıkmasa da, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, gri listeden çıkılması adına tüm maddelerin yerine getirildiğini, FATF ekibinin Türkiye’ye Haziran ayında yapacakları ziyaret ardından hazırlanacak değerlendirme raporu sonrasında Türkiye’ye yönelik gri liste kararının kaldırılmasını beklediğini belirtti. Para politikası ve dış ilişkilerde yakalanan olumu ivmenin FATF kararı ile desteklenmesi, yabancı yatırımcılar açısından da önem arz eden bir gelişme olacağının altını peşinen çizmem gerekiyor.

TCMB’nin geride bıraktığımız hafta sonuçlanan olağan PPK toplantısında şahince bir tavır sergilemesi sonrasında piyasa faizlerinin gerilemesine izin vermeyeceklerini, enflasyonla mücadele kapsamında ise TL’nin reel anlamda değerlenmesine izin verileceğini anlamış ve yorumlamıştık. BIST100 endeksinde rekorlar görülmesine rağmen yükseliş ivmesinin bir tık da olsun azaldığını görürken, USDTRY kuru ise kamu kontrolünde bebek adımları ile 31,10 seviyesine yükseldi. Altının ons fiyatının hafif de olsa yukarı yönlü kıpırdanması ve 2,030 dolar seviyesini test etmesi bir yana, USDTRY kurunun her gün rekorunu bir adım daha yukarı taşıması ile gram altın TL bazında 2,030 seviyesine yükselerek tüm zamanları yeni rekorunu kırdı. Ne ilginçtir ki hem ons altın hem de gram altın aynı değerde (2,030) işlem görüyor.

ABD borsaları, süratli geçen haftanın son işlem gününü yatay bir şekilde tamamladı. Yeni gün ve hafta başlangıcında, gösterge endeks Tokyo borsası geçen hafta 1989’daki tüm zamanların zirvesini kırmasının ardından piyasa duyarlılığının yüksek olmaya devam etmesiyle, ilaç sektöründeki iyimser performansların da desteğiyle yeni bir rekor seviyeye imza atarken, geriye kalan bölgelerde ise karmaşık bir eğilim görüyoruz. ABD, Japonya ve Avrupa’da açıklanacak enflasyon verileri öncesinde yatay hatta bir miktar kâr satışları dikkatlerimizden kaçmadı. Japonya tarafında her ne kadar borsa her gün rekorunu bir adım daha yukarıya taşısa da, para birimi YEN’de huzursuz seyir devam ediyor. Dolar, Japon Yeni karşısında bu sabah 151 seviyesine yaklaşırken, 152 seviyesinin otorite tarafından savunulamaması durumunda, USDJPY paritesinin 34 yıllık yeni derinliklere doğru savrulabileceğini düşünüyoruz. Piyasa aktörlerinin otoriteyi müdahaleye zorlandıklarını düşünmeye devam ediyoruz.

Donald Trump, hafta sonu günü Güney Carolina’daki başkanlık yarışında, rakibi Nikki Haley’i kolayca mağlup ederken, Demokrat Başkan Joe Biden ile rövanş maçına doğru emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz. ABD’de Perşembe günü açıklanacak PCE enflasyonunun haftanın en önemli verisi olarak takip edileceğinin altını çizerek bültenimizi de tamamlayalım.

 

 

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler