Sosyal Medya

Piyasa

Metin Yüksel: SPK’dan Alkışlanacak Karar!

Kotasyon şartlarının sermaye piyasasından kaynak sağlamak isteyen firmalar için önemli bir sorun teşkil ettiği, tek bir reçete yerine sektörel mali…

Metin Yüksel: SPK’dan Alkışlanacak Karar!

Kotasyon şartlarının sermaye piyasasından kaynak sağlamak isteyen firmalar için önemli bir sorun teşkil ettiği, tek bir reçete yerine sektörel mali tabloların dikkate alınarak yada farklı Pazar uygulamaları ile kaynağa ihtiyaç olan firmaların önünün açılması gerektiğini aylar öncesinden belirtmiştik.

SPK 28.3.2024 Tarihli ilke kararı ile muhteşem bir düzenleme ile’’ ekonomik savaşa ‘’destek verdi. İlke Kararı özellikle sektörel bazda farklılardan kaynaklanan finansal tablolarda belli bir tutara (kotasyon şartlarına) ulaşmanın zorluğunu dikkate alarak; TBMMM Genel kurulunda 31.10.2023 tarihinde onaylanan 12.ci  kalkınma planında belirtilen, (2024-2028) cari açığın azaltmasına katkıda bulunacak sektörlerin sermaye piyasası yolu ile kaynak sağlama koşullarında düzenleme yaptı.

Kararın  kendis kadar, sermaye piyasasının kaynak sağlama fonksiyonun ihtiyaca uygun hale getrilmesi de KURUL karar mekanizmasının reaksiyonu açısından takdir dilmesi gereken bir husus, aşağıdaki değişikle bu sektörlerin sermaye piyasasının nimetlerinden faydalanması  kolaylaşmış oldu.
  • Yenilenebilir enerji, petrokimya, savunma sanayi ,tarım ve yeşil ve digital dönüşümü destekleyen ileri teknoloji alanlarında,
  • Toplam satış hasılatının%75’nin anılan sektörlerden  gelmesi halinde olması gereken  hasılat ve aktif toplamı aşağıdadır.

             TL                                  2022                                          2023

Net satış hasılatı            180.000.000                          270.000.000

Aktif toplamı                      300.000.000                         450.000.000

Özellikle yasa koyucunun ekonomik ihtiyaçlara etkili ve çabuk reaksiyonu SPK yönetiminin  vizyonunu göstermektedir.

2023 yılında çokça karşılaştığımız ‘’ihtiyaç bazlı düzenleme’’ lerden birini daha görmüş olduk. Ancak ekonomik şartların şirketleri nefessiz bıraktığı bu döneme de ‘Girişim Sermayesi Pazarı’’ başta olmak üzere orta ölçekli olup bu tanıma girmeyenlerde bir çözüm bekliyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler