Sosyal Medya

Döviz

Kaynaklar, Türkiye’nin Yakın Vadeli Dolar Tahvillerinin Geri Alımını Görüştüğünü Söylüyor

Önümüzdeki yıllarda vadesi dolacak tahvillerin, planlanan ihalelerde 10 yıl vadeli tahviller gibi daha uzun vadeli tahvillerle değiştirilebileceğini söyleyen kişiler, görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler.

Kaynaklar, Türkiye’nin Yakın Vadeli Dolar Tahvillerinin Geri Alımını Görüştüğünü Söylüyor

Konuyla ilgili bilgi sahibi dört kişiye göre Hazine, bankacılarla kısa vadeli dolar tahvillerinin daha uzun vadeli borçlarla değiştirilmesi için potansiyel bir geri alımı görüştü.

Önümüzdeki yıllarda vadesi dolacak tahvillerin, planlanan ihalelerde 10 yıl vadeli tahviller gibi daha uzun vadeli tahvillerle değiştirilebileceğini söyleyen kişiler, görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler. Bazı kredi kuruluşları ile plan üzerinde yapılan görüşmelerin henüz erken bir aşamada olduğunu ve bu değişimin nihai olarak gerçekleştirilmeyebileceğini söylediler.

Bazı kişiler, bu hamlenin hükümetin borçlanma vadelerini uzatacağını ve özellikle 2025 yılında kısa vadeli geri ödeme baskısını hafifleteceğini söyledi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bloomberg’in yorum talebine yanıt olarak, ayrıntı vermeden böyle bir karar alınmadığını söyledi.

Çarşamba günü Türkiye, yakın zamanda yapılan not artırımından faydalanarak bu yıl ikinci kez uluslararası tahvil piyasalarına başvurdu. Bu yıl için 10 milyar dolarlık bir borçlanma hedefi var ve şimdiye kadar 3 milyar dolar topladı.

Hazine Müsteşarlığı’nın tahminlerine göre, Türkiye’nin merkezi hükümetinin 2024 yılında 17,3 milyar dolar dış borç geri ödemesi yapması gerekiyor. Veriler, Mart ayında Hazine’nin 3,4 milyar dolarlık dış borç itfası olduğunu gösteriyor.

Haberin ardından Perşembe günü Türkiye’nin daha kısa vadeli döviz tahvilleri kazançlarını artırırken kredi temerrüt swapları sıkılaştı. 2 yıl vadeli dolar tahvillerinin getirisi yedinci günde de düştü ve 5 yıl vadeli CDS’ler 7 baz puan düşerek 307 baz puana geriledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler