Sosyal Medya

Ekonomi

Foreks – Sanayi Üretimi, Cari İşlemler ve Moody’s anketleri

Foreks Haber Sanayi Üretimi, Cari İşlemler ve Moody's Türkiye değerlendirmesi anketlerini yayınladı...

Foreks – Sanayi Üretimi, Cari İşlemler ve Moody’s anketleri

Foreks Haber sanayi üretimi anketi

Foreks Haber sanayi üretimi anketi sonuçlandı. Ekonomistlerin 2023 yılı Kasım ayı için takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretimi medyan tahmini yüzde 2,6, arındırılmamış yıllık sanayi üretimi tahmini ise yüzde 2,5 artış yönünde oluştu. Ekonomistler, ekonomideki dengelenmenin tüketim bazlı göstergelerde ve daha belirgin olarak üretimde zayıfladığını belirtiyorlar. Sanayi üretiminin ilk yarıda göreli zayıf seyri korurken, ikinci yarıda bir miktar ivmelenebileceği kaydediliyor.

Foreks Haber’in 8 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, yıllık sanayi üretimi için ortalama tahmin takvim etkisinden arındırılmış veride yüzde 2,4, arındırılmamış veride ise yüzde 2,5 artış yönünde gerçekleşti.

Arındırılmış yıllık veride en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla yüzde 3,8 ve yüzde 0,1 artış olurken, arındırılmamış veride ise yıllık beklenti aralığının yüzde 5,2 ila yüzde 0,9 artış bandında oluştuğu görüldü.

Ekim ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yüzde 2,0 artış beklenirken, 1,1 artış olarak gerçekleşmişti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise yıllık bazda yüzde 3,7 artış tahminine karşın yüzde 3,77 artış kaydetmişti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık sanayi üretimi medyan beklentisi ise yüzde 0,1 artış oldu. Aylık veride ortalama tahmin 0,2 artış yönünde gerçekleşirken, en yüksek ve en düşük tahminler yüzde 1,0 artış ve yüzde 0,4 düşüş seviyesinde oluştu.

İş Portföy Araştırma Müdürü Hande Şekerci, sanayi üretiminde özellikle Nisan ayından bu yana göreli zayıf bir seyir gözlendiğine dikkat çekerek, “Aylık olarak mevsimsellikten arınmış üretim Temmuz ayından bu yana daralıyor. Buna benzer bir dönem daha önce 2018 ilk yarısında görülmüştü. Ekonomideki dengelenme tüketim bazlı göstergelerde olduğu gibi üretimde de yaşanıyor. Fakat üretimde daha belirgin.” diye konuştu.

PMI verisinin de son çeyrekte 3. çeyrek dönemine kıyasla zayıfladığına işaret eden Hande Şekerci, Kasım ayında aylık üretimin sınırlı bir artış kaydetmesini beklediklerinin altını çizdi ve 2024 yılında da sanayi üretiminin ilk yarıda göreli zayıf seyri korumasını, ikinci yarıda bir miktar ivmelenmesini beklediklerini vurguladı.

2023 yılı Kasım ayı sanayi üretimi rakamı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 10 Ocak Çarşamba günü saat 10:00’da açıklanacak.

Foreks Haber cari işlemler anketi

Foreks Haber cari işlemler anketi sonuçlandı. Ekonomistlerin Kasım ayı cari işlemler medyan tahmini 1 milyar 600 milyon dolar, ortalama tahmini ise 1 milyar 397 milyon dolar açık oldu. Ekonomistler, iç talebin gücünü korumasıyla tüketim ve yatırım malı ithalatında henüz kayda değer bir gevşeme görülmediğini, ancak ilerleyen aylarda, özellikle ara malı ithalatındaki geri çekilme, enerji ve altın ithalatındaki normalleşme ve baz etkilerine bağlı olarak 12 aylık birikim cari açıktaki düşüşün hızlanmasını bekliyorlar.

Foreks Haber’in 13 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Kasım ayı cari işlemler tahmininde en yüksek beklenti 200 milyon dolar fazla olurken, en düşük beklenti ise 1 milyar 998 milyon dolar açık şeklinde oluştu.

Ekim ayında cari işlemler verisi 800 milyon dolar fazla beklenirken, 186 milyon dolar fazla seviyesinde açıklanmıştı.

Ekonomistlerin 2023 yılı cari işlemler medyan beklentisi 45 milyar dolar açık olurken, ortalama tahmin ise 44 milyar 994 milyon dolar açık oldu. En yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla, 42 milyar 304 milyon dolar ve 48 milyar 500 milyon dolar açık olarak gerçekleşti. Geçen ay düzenlenen Foreks Haber anketinde 2023 yılı beklentisi 45 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmişti.

2024 yıl geneli için tahminler ise 32 milyar 500 milyon dolar açık seviyesinde oluştu. Ankette en yüksek ekonomist beklentisinin 23 milyar 400 milyon dolar açık, en düşük ekonomist tahmininin ise 37 milyar 300 milyon dolar açık olduğu görüldü. Bir önceki Foreks Haber anketinde medyan tahmin 30 milyar 200 milyon dolar açık olmuştu.

Gedik Yatırım Baş Ekonomisti Serkan Gönençler, Kasım ayındaki 5,9 milyar dolarlık dış ticaret açığına dayanarak, 1,5 milyar dolar civarında bir cari açık beklediklerini ki bu durumda 12-aylık birikimli cari açığın 48 milyar dolar civarına gerilemiş olacağını kaydetti.

Serkan Gönençler, iç talebin gücünü korumasıyla tüketim ve yatırım malı ithalatında henüz kayda değer bir gevşeme görülmese de ilerleyen aylarda, özellikle ara malı ithalatındaki geri çekilmeye ve baz etkilerine bağlı olarak, 12-aylık birikim cari açıktaki düşüşün hızlanmasını beklediklerini vurguladı. Gönençler, enerji ve altın ithalatındaki normalleşmenin de bu düşüşe yardımcı olacağını ifade ederek, “Bu bağlamda, cari açığın 2023 sonunda 45 milyar dolara (GSYH’nin %4,3’ü) geriledikten sonra 2024 yılının ortalarında 30 milyar doların altına kadar geri çekilmesi mümkün görünüyor.” dedi.

Kasım ayı cari işlemler verisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 12 Ocak Cuma günü saat 10.00’da açıklanacak.

Foreks Haber Moody’s Türkiye değerlendirmesi anketi

Foreks Haber Moody’s Türkiye değerlendirmesi anketi sonuçlandı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in 12 Ocak Cuma gecesi açıklanması beklenen olası değerlendirmesinde, Türkiye’nin kredi notunu “B3” olarak tutması beklenirken, görünümünü ise “durağan”dan “pozitif”e yükselteceği tahmin ediliyor.

Foreks Haber’in düzenlediği ankete göre, Moody’s tarafından yapılması beklenen değerlendirme için katılım sağlayan 14 ekonomistin 11’i görünümün “pozitif’e yükseltileceği görüşünü savundu. 5 ekonomist ise kredi notunun “B3″ten “B2″ye yükseltileceği tahmininde bulundu. Kredi notu değişikliği bekleyen 5 ekonomistin 2’si görünümün “durağan” olarak bırakılacağını, 3’ü ise “pozitif” olarak değiştirileceğini öngördü.

Moody’s’in 2024 takviminde 12 Ocak Cuma gecesi Türkiye ile ilgili bir değerlendirmesi bulunuyor. Ancak Moody’s, takvimde yer alan günlerde bir değerlendirme raporu açıklamayabiliyor. Moody’s’in raporu açıklanması durumunda, değerlendirme gece yarısından sonra gelecek.

Moody’s, en son 12 Ağustos 2022 tarihinde Türkiye’nin kredi notunu ‘B2’den ‘B3’e indirirken, ‘Negatif’ olan görünümü ise ‘Durağan’a revize etmişti.

2023 yılı takviminde 15 Aralık olarak görülen rapor açıklama tarihinde Moody’s, Türkiye için kredi notuyla ilgili bir değerlendirme yayımlamamıştı. Moody’s bu tarihin ardından açıkladığı “Kredi Görüşü” raporunda, Türkiye’nin not görünümünün “durağan” olduğunu hatırlatarak, “Sıkı parasal duruşun sürdürülmesi ve ücret anlaşmalarının TCMB’nin enflasyonu önemli ölçüde düşürme hedefiyle uyumlu olması halinde görünüm pozitife çevrilebilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

-2024 Takvimi Netleşti-

Diğer kredi derecelendirme kuruluşlarında Fitch, 8 Mart 2024 ve 6 Eylül 2024, CI Ratings, 17 Mayıs 2024 ve 16 Kasım 2024 tarihlerini için rapor takvimi belirledi.

Kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladıkları tarihlerde bir rapor açıklama zorunluluğu bulunmuyor. Fitch ve CI Ratings, söz konusu tarihlerde genel olarak rapor yayımlarken, S&P Global ve Moody’s, belirlenen tarihleri rapor açıklamadan pas geçebiliyor.

Türkiye’nin kredi notu görünümünü Fitch 8 Eylül 2023’te “negatif”ten “durağan”a, S&P Global 30 Kasım 2023’te “durağan”dan “pozitif”e yükseltti. İki kurum da kredi notunu “B” olarak teyit etti.

Moody’s’in Türkiye için ikinci rapor tarihi ise 19 Temmuz 2024 olarak açıklandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler