Sosyal Medya

Ekonomi

Foreks Haber Sanayi Üretimi ve Ödemeler Dengesi Anketleri Sonuçlandı

Foreks Haber'in 7 ve 11 ekonomist ile düzenlediği sanayi üretimi ve Ödemeler Dengesi Anketleri Sonuçlandı...

Foreks Haber Sanayi Üretimi ve Ödemeler Dengesi Anketleri Sonuçlandı

Sanayi Üretimi

Foreks Haber sanayi üretimi anketi sonuçlandı. Ekonomistlerin 2023 yılı Aralık ayı için takvim etkisinden arındırılmış yıllık sanayi üretimi medyan tahmini yüzde 0,2 artış, arındırılmamış yıllık sanayi üretimi tahmini ise yüzde 1,3 düşüş yönünde oluştu.

Foreks Haber’in 7 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, yıllık sanayi üretimi için ortalama tahmin takvim etkisinden arındırılmış veride yüzde 0,3 artış, arındırılmamış veride ise yüzde 1,2 düşüş yönünde gerçekleşti.

Arındırılmış yıllık veride en yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla yüzde 1,5 artış ve yüzde 0,5 düşüş olurken, arındırılmamış veride ise yıllık beklenti aralığının yüzde 1,0 artış ila yüzde 3,2 düşüş bandında oluştuğu görüldü.

Kasım ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yüzde 2,6 artış beklenirken, 0,2 artış olarak gerçekleşmişti. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise yıllık bazda yüzde 1,5 artış tahminine karşın yüzde 0,03 düşüş kaydetmişti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış aylık sanayi üretimi medyan beklentisi ise yüzde 0,3 artış oldu. Aylık veride ortalama tahmin 0,2 artış yönünde gerçekleşirken, en yüksek ve en düşük tahminler yüzde 0,8 artış ve yüzde 1,0 düşüş seviyesinde oluştu.

2023 yılı Aralık ayı sanayi üretimi rakamı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 9 Şubat günü saat 10:00’da açıklanacak.

 

Ödemeler Dengesi

Foreks Haber cari işlemler anketi sonuçlandı. Aralık ayı cari işlemler medyan tahmini 3 milyar 83 milyon dolar açık yönünde gerçekleşti. Ekonomistler, bu yıl altın talebindeki düşüşün altın ithalatına yansıması ve enerji faturasının azalması gibi faktörlerin 2024 yılında cari işlemler açığında iyileşme görülebileceğine işaret ediyorlar.

Foreks Haber’in 11 ekonomist ile düzenlediği ankete göre, Aralık ayı cari işlemler tahmininde en yüksek beklenti 2 milyar 200 milyon dolar fazla olurken, en düşük beklenti ise 3 milyar 700 milyon dolar açık şeklinde oluştu.

Ekim ayında cari işlemler verisi 1 milyar 600 milyon dolar açık beklenirken, 2 milyar 720 milyon dolar açık seviyesinde açıklanmıştı.

Ekonomistlerin 2023 yılı cari işlemler medyan beklentisi 46 milyar 688 milyon dolar açık olurken, ortalama tahmin ise 46 milyar 448  milyon dolar açık oldu. En yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla, 45 milyar dolar ve 47 milyar 300 milyon dolar açık olarak gerçekleşti. Geçen ay düzenlenen Foreks Haber anketinde 2023 yılı beklentisi 45 milyar dolar açık yönünde gerçekleşmişti.

2024 yıl geneli için tahminler ise 35 milyar dolar açık seviyesinde oluştu. Ankette en yüksek ekonomist beklentisinin 23 milyar 400 milyon dolar açık, en düşük ekonomist tahmininin ise 40 milyar 100 milyon dolar açık olduğu görüldü. Bir önceki Foreks Haber anketinde medyan tahmin 32 milyar 500 milyon dolar açık olmuştu.

Rota Portföy Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, Aralık ayında 2,2 milyar dolarlık cari açık beklentisini dile getirerek, yılın 45,8 milyar dolarlık bir açıkla tamamlanmasını beraberinde getireceğini, bunun da yaklaşık olarak GSYH’nin %4,2’sine karşılık geleceğini söyledi.

Cari işlemler verisine yönelik olarak beklentilerini ve değerlendirmelerini Foreks Haber’e aktaran Bayraktar Gökşen, cari işlemler açığının 2024 sonunda yaklaşık 33 milyar dolarlara inmesini beklediklerini de kaydetti. Bu inişteki ana nedenin ise yapısal bir iyileşmeden ziyade (kısmen de yapısal olarak değerlendirilebilecek) rasyonel politikalara geçiş sonrasında ülkede altın talebinin azalmasının, dolayısıyla da bunun altın ithalatına yansımasının olacağını ifade eden Özlem Bayraktar Gökşen, açıklamasında şunları söyledi:

“2023 yılında rekor seviyelerde bir altın ithalatı yapıldı. Brüt altın ithalatı 35 milyar dolarlara kadar çıktı. Dolayısıyla burada ufak bir iyileşme bile cari işlemler üzerinde olumlu bir etki yapacaktır. Bunun yanı sıra enerji faturası da azalacak. 2023 yılının ilk çeyreğinde çok yüksek enerji fiyatları ile karşı karşıyaydık. Mevcut durumda ise gerek petrol, gerek doğal gaz fiyatlarında çok daha düşük seviyeler var. Bunlar da bizim enerji faturamızı olumlu etkileyecek unsurlar. Bu daha yapısal bir konu. Bunun etkilerini henüz sınırlı görüyoruz, bazı aylarda ise aslında çok da etkisini görmüyor gibiyiz. Dolayısıyla bir trend halini almış değil. Rasyonel politikalar ile beraber sıkılaşan para politikası ve talep unsurlarının önemli ölçüde törpülenmesi sonrasında, aslında tüketim malları ithalatının azalmasını beklemek lazım. Dolayısıyla bu da cari işlemler açığı üzerinde olumlu bir etkide bulunabilir. Bütün bunları bir araya topladığımızda yaklaşık 32-33 milyar dolarlık bir cari açık ile seneyi kapatabileceğimizi düşünüyoruz ki bu da GSYH’nin %3’lerine karşılık gelen bir seviyeye işaret edecek.”

Aralık ayı cari işlemler verisi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 13 Şubat Salı günü saat 10.00’da açıklanacak.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler