Sosyal Medya

Döviz

Dolar Son Bir Yılın En İyi Çıkışını Yapmaya Hazırlanıyor

Dolar Endeksi hızla yükseliyor

Dolar Son Bir Yılın En İyi Çıkışını Yapmaya Hazırlanıyor

Dolar, ABD faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağına dair artan beklentilerin yatırımcıları para birimine yönlendirmesiyle bir yıldan uzun bir sürenin en iyi yükselişine doğru ilerliyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü beşinci günde de yükselerek Şubat 2023’ten bu yana bir haftada en büyük kazancı elde etti ve Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Pazartesi günü ABD perakende satışlarının güçlü bir şekilde okunması, geçen hafta şaşırtıcı derecede yüksek ABD enflasyon verilerinin bu yıl Federal Rezerv faiz indirimi bahislerinde önemli bir düşüşü tetiklemesiyle tetiklenen ralliye eklendi. Ayrıca Orta Doğu’daki gerilimin tırmanması da doları destekleyerek cennet para birimine olan talebi arttırdı.

ING Groep NV döviz stratejisi başkanı Chris Turner bir notunda, “Şu anda dolardaki boğa trendiyle mücadele etmek çok zor,” diye yazdı.

Yatırımcılar şimdi Fed’in Eylül ayında gevşemeye başlayacağını ve yılsonuna kadar faizleri 42 baz puan düşüreceğini fiyatlıyor, oysa bir hafta önce Temmuz ayında ilk faiz indirimi ve  65 baz puan indirim öngörülüyordu. Bu görüş, Pazartesi günü faizleri düşürmek için aciliyet olmadığını yineleyen Mary Daly de dahil olmak üzere Fed yetkilileri tarafından desteklendi.

Güçlü ABD ekonomisi ve kalıcı enflasyonun Fed’in faiz indirimlerini ertelemesini gerektireceği görüşü, Haziran ayında faiz indirimlerine başlayacağının sinyalini veren Avrupa Merkez Bankası da dahil olmak üzere diğer büyük merkez bankalarıyla bir ayrışma yarattı. Bu durum doları tüm önemli para birimleri karşısında yükseltirken, piyasa oynaklığını da artırdı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler