Sosyal Medya

Piyasa

Altın fiyatları rekor seviyelerle başladı

Fed'in faiz indirimlerine yönelik artan beklentiler ve jeopolitik gerilimlerin derinleşmesi, altının yükselişini hızlandırdı. Külçe altın, son seanslarda bir dizi zirveye ulaşmasının ardından Pazartesi günü erken saatlerde, Perşembe günkü kapanışa göre yüzde 1,3 artışla ons başına 2.259,69 dolara kadar yükseldi.

Altın fiyatları rekor seviyelerle başladı

Fed’in tercih ettiği temel enflasyon göstergesi olan temel kişisel tüketim harcamaları endeksi, Cuma günü piyasaların kapalı olduğu bir zamanda Şubat ayında düşüş yaşadı. ABD merkez bankası, temkinli bir tavır sergilese de, bu durum borçlanma maliyetlerindeki düşüşü güçlendiriyor.

Çin’deki merkez bankalarının güçlü alımları ve Orta Doğu ile Ukrayna’da artan gerilimler gibi bir dizi olumlu etken, altını Şubat ortasından bu yana yaklaşık yüzde 14 oranında artırdı. Özellikle Çin’de merkez bankalarının güçlü alımlarıyla birlikte, Asya’nın en büyük ekonomisindeki tüketiciler altına olan taleplerini artırdılar.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon rakamlarının ardından baskıların beklentilerle uyumlu olduğunu belirterek, faiz indirimi için acele edilmesine gerek olmadığını vurguladı. Ancak, yatırımcılar bu haftanın sonuna doğru ABD ekonomisinin ve merkez bankası politikasının geleceği hakkında daha fazla bilgi edinecekler; aylık maaş bordrolarının en az 200.000 artışla dördüncü ay üst üste artması bekleniyor.

Bloomberg HT’nin derlediği bilgilere göre, swap piyasaları, Fed’in faiz indirimi olasılığını Perşembe günkü yüzde 57’den yüzde 61’e yükselterek fiyatlıyor. Düşük faiz oranları genellikle faiz ödemeyen altın için olumlu bir durum olarak algılanır.

ING Grup Emtia Stratejisi Başkanı Warren Patterson, şunları söyledi:

“Enflasyon verileri ve özellikle Powell’ın yorumları, altının daha fazla desteklenmesini sağladı. Piyasa, Fed’in Haziran ayında faiz indirimine başlayacağına giderek daha fazla ikna oldu.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler