Sosyal Medya

Piyasa

ABD enflasyon verisi sonrası Dolar Endeksi haftayı mahzun kapattı

Capital Economics'in kıdemli piyasa ekonomisti Jonathan Petersen, bir araştırma notunda, son zamanlardaki sağlam ekonomik verilere rağmen, gerileyen enflasyonun tahvil getirileri ve dolar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu yazdı.

ABD enflasyon verisi sonrası Dolar Endeksi haftayı mahzun kapattı

ABD doları, Aralık ayında enflasyonun ılımlı bir şekilde yükseldiğini ancak düşüş eğiliminde olduğunu gösteren verilerin ardından Cuma günü biraz düşüş yaşadı. Enflasyon verisi Fed’in yıl ortasına kadar faiz oranlarını düşürmesine yeterli gerekçe sağlayabilir.

Hafta sonu öncesinde öğleden sonra hacim azaldı. Yatırımcılar önümüzdeki hafta Ocak ayı tarım dışı istihdam verileri ve Fed FOMC toplantısı ve Hazine’nin borçlanma  programı gibi önemli verilerine hazırlanırken Fed’in nasıl ilerleyceği husununda belirszlik sürüyor.

Amerikan doları art arda dört haftadır kazanç kaydetme yolunda, ama Cuma  %0,1 kayıpla 103,41 seviyesindeydi.

Veriler, kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin Kasım ayındaki revize edilmemiş %0,1’lik düşüşün ardından geçen ay %0,2 arttığını gösterdi. Son 12 ayda PCE fiyat endeksi %2,6 artış göstererek Kasım ayındaki revize edilmemiş artışa denk geldi. Bu rakamlar konsensüs beklentileriyle uyumluydu.

Yıllık enflasyon oranı üst üste üçüncü ayda %3’ün altında kaldı. Fed, %2 enflasyon hedefi için PCE fiyat ölçütünü yakından takip ediyor.

 

Santa Fe’deki Thornburg Yatırım Yönetimi eşbaşkanı Jeff Klingelhofer, “Şu anda piyasanın enflasyonun yeniden artacağı konusunda endişelenmemesi gerektiğini gösteren veriler ağırlıkta” dedi.

“Bu görünüm, daha fazla sıkılaşmayı masadan kaldırıyor çünkü enflasyon düşüp politika faizleri sabit kaldıkça para politikasının aslında kendiliğinden sıkılaşıyor.”

MUFG’deki döviz analistleri, Fed’in 31 Ocak’taki FOMC toplantısı  öncesinde ABD ekonomik verilerinin para politikası için karışık bir tablo sunduğunu belirtti.

“ABD ekonomisinin yılı çok güçlü kapatması, Fed’in Mart ayına kadar genişleme döngüsüne başlamasını şüpheye attı. Öte yanda beklentileri çok aşan GSYİH raporundaki son derece olumlu enflasyon verileri nedeniyle Mart ayında ilk faiz indirimi  halen makul olmaya devam ediyor.”

Vadeli piyasalar, Mayıs  FOMC toplantısında ilk faiz indirimini tamamen fiyatlıyor.  Bu oran Perşembe günü sonundaki %94’e göre hafif bir düşüşle kabaca %90. Vadeli işlemlere göre Fed bu yıl her biri 25 baz puanlık yaklaşık beş faiz indirimi fiyatlandı.

Capital Economics’in kıdemli piyasa ekonomisti Jonathan Petersen, bir araştırma notunda, son zamanlardaki sağlam ekonomik verilere rağmen, gerileyen enflasyonun tahvil getirileri ve dolar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturduğunu yazdı.

Tıpkı Fed gibi, Avrupa Merkez Bankası da önümüzdeki birkaç ay içinde piyasanın faiz indirimi beklentilerini düzeltmeye çalışıyor.

Petersen, “Bu çerçevede, doların önümüzdeki çeyreklerde  güç kazanması için çok fazla alan olmadığı yönündeki görüşümüz devam ediyor” dedi.

Cuma günü dolar yen karşısında %0,3 artışla 148,06’ya yükseldi. Ancak parite, 25 Aralık’tan bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirerek hafta boyunca 0,3 kayıp yaşadı.

Euro, Ifo anketinin Alman tüketici güveninin beklenenden daha zayıf olduğunu göstermesinin ardından seans başında gördüğü altı haftanın en düşük seviyesinden toparlanarak %0,1 artışla 1,0856 dolara yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası politika yapıcısı Martins Kazaks da Cuma günü merkez bankasının enflasyonu düşürmek için doğru yolda olduğunu ancak faiz indirimleri için sabırlı olunması gerektiğini söyledi.

Euro hafta boyunca %0,7 kayıpla Ekim ayından bu yana en kötü haftalık performansını kaydetti.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler