Sosyal Medya

Piyasa

ABD enflasyon verisi Fed’i ikna etmedi

ABD TÜFE Fed'i erken faiz indirimine ikna etmedi. Yatırımcılar ise hala Mart'ta ilk faiz indirimini fiyatlıyor.

ABD enflasyon verisi Fed’i ikna etmedi

ABD’de manşet ve çekirdek TÜFE’nin Aralık ayında beklentileri aşması piyasaların kafasını karıştırdı. Wall Street Perşembe seansını yatay ve dalgalı geçirirken, dünya için gösterge ABD 10 yıl vadeli devlet tahvili faizinde 6 baz puan gerileme gözlendi. Dolar Endeksi veri sonrası geriledi, fakat Asya seansında toparlanıyor. Asya’da her gün yeni rekorlara imza atan Nikkei225 dışında majör borsa endeksleri yönsüz.

Yahoo Finance’e göre, ABD Merkez Bankası yetkilileri, Perşembe günü yayınlanan tüketici fiyat verilerinden çok az yeni sinyal aldılar. Veri sonrası basına konuşan Fed yetkililerinin görüşleri geçen Çarşamba açıklanan FOMC tutanaklarından farklı değildi. Ancak, yatırımcılar hala faiz indirimlerinin Mart’ta başlamasını bekliyor.  Wall Street’te vadeli işlem fiyatlamaları Fed’in Mart’ta faiz indirimlerine başlamasına %61 olasılık biçiyor.  Bu olasılık FOMC tutanakları öncesi %70 veya üstünde seyretmişti.

 

12 aylık bazda genel tüketici fiyat enflasyonu bir önceki aya göre %3,1’den Aralık ayında %3,4’e yükseldi. Ancak oynak gıda ve enerji maliyetleri hariç tutulduğunda, fiyat artışlarının hızı %4’ten %3,9’a düştü; bu da temel fiyat baskılarındaki gevşemeyi gösteriyor.

 

Fed yetkilileri  ikna olmadı

 

Fed yetkililerinin, pandemi akabinde enflasyondaki yükselişin para politikasını gevşetmeye ve gösterge faiz oranını düşürmeye başlayabilecekleri dereceye kadar gevşediğine dair kanıt aradığı bu dönemde TÜFE görüşleri değiştirmedi.

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee’ye göre veriler, enflasyon düşüşleri açısından iyimser gelişmelere işaret ediyordu. Konut enflasyonu beklediğinden biraz daha sıcak gelse de hizmet enflasyonu tahmininden daha fazla yavaşladı.

Yine de Goolsbee, Fed’in faiz indirimine başlaması için yeterli ilerleme olup olmadığından emin olmadığının sinyalini verdi. “Yeni verileri değerlendirmeden faiz indirimi hususunda  olduğunda elimizi bağlamaktan hoşlanmıyorum” dedi.

 

Loretta Mester hala çok şahin

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, Aralık ayı TÜFE raporunun “sadece yapılacak daha fazla iş olduğunu ve enflasyonun hala kısıtlayıcı para politikası gerektirdiğini” söyledi.

Mart ayı faiz indirimiyle ilgili olarak “Sanırım daha fazla kanıt görmemiz gerektiğini düşünüyorum,  benim için çok erken” dedi.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Virginia Bankacılar Birliği’ndeki sunumunun ardından gazetecilere yaptığı yorumda, Aralık enflasyon raporunun “beklendiği gibi” olduğunu, mal fiyatlarının durulduğunu, ancak barınma ve hizmet maliyetlerinin hala güçlü bir hızla arttığını söyledi.

 

Barkin, verinin Fed’in hedef faiz oranını düşürmeye başlamasını gerektirecek kadar iyimser görünmediğini söyledi.

Barkin, “Hizmetler ile barınma ve mallar arasındaki bu uçurumu dikkatle izliyorum” dedi.   Hizmet enflasyonun hala katı seyrettiğine vurgu yaptı.

Barkin, hizmetler ve konut maliyetlerindeki fiyat artışlarının görmek istediğinden yavaş bir hızda gerçekleştiğini söyledi.

Fed’in 30-31 Ocak’taki toplantısında politika faizini sabit tutması bekleniyor ancak finansal piyasalar faiz indirimlerinin Mart ayında başlayacağını öngörüyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler