Sosyal Medya

Döviz

Yen’deki düşüşe sert uyarı geldi, durum BOJ’un faiz artırımı zamanlaması kararını zorlaştırıyor

Uluslararası işlerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda, Çarşamba günü erken saatlerde Tokyo'da yenin sabah erken saatlerde dolar başına 150,89'a kadar düşmesinin ardından kura müdahale olasılığını ima etti.

Yen’deki düşüşe sert uyarı geldi, durum BOJ’un faiz artırımı zamanlaması kararını zorlaştırıyor

Yen’in dolar karşısında hızla 150 seviyesini aşması, 2007’den bu yana ilk faiz artırımı için en iyi zamanlamayı kovalayan Japonya Merkez Bankası’nın işini daha da zorlaştırıyor.

BOJ gözlemcilerinin çoğu Başkan Kazuo Ueda’nın politika faizini Mart ya da Nisan ayında artırmasını bekliyor. Faizin daha erken artırılması yen için daha hızlı bir destek sağlayabilir, ancak ekonomistler merkez bankasının sadece piyasa hareketlerine yanıt verdiği izlenimini vermek istemeyeceğine dikkat çekiyor.

Meiji Yasuda Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Yuichi Kodama, “Negatif faizin sona ermesi için yenin daha önemli bir faktör haline geldiğine şüphe yok,” dedi. “Mart ayında faiz artırma ihtimalini göz ardı etmiyorum, ancak yen bu seviyede kaldığı sürece benim baz senaryom hala Nisan ayı.”

ABD’de tahminlerin üzerinde gelen enflasyon rakamlarının Federal Rezerv’in erken faiz indirimine gideceği beklentilerini azaltmasının ardından dolar, yen karşısında gece boyunca keskin bir şekilde güçlendi. Bu hareket, Japonya’nın en üst düzey para birimi yetkilisinin spekülatif piyasa hareketleri konusunda aylardır yaptığı en güçlü uyarıyı yapmasına neden oldu.

Uluslararası işlerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda, Çarşamba günü erken saatlerde Tokyo’da yenin sabah erken saatlerde dolar başına 150,89’a kadar düşmesinin ardından kura müdahale olasılığını ima etti. Ayrıca bakanlığı ile BOJ’un yakın temas halinde olduğunu ve hükümetin BOJ’un aldığı her türlü politika kararına saygı duyduğunu yineledi.

Japonya, yenin son on yılların en düşük seviyelerine indiği 2022 yılında döviz piyasalarına üç kez doğrudan müdahale etmiş ve bir noktada dolar karşısında 152 seviyesine yaklaşmıştı.

Yen bu yıl dolar karşısında yaklaşık %6,4 değer kaybederek başlıca para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu. Norinchukin Araştırma Enstitüsü’nün baş ekonomisti Takeshi Minami, Fed’in faiz indirimine gitmesi ve BOJ’un faiz artırımına gitmesiyle bu yılın ilerleyen dönemlerinde kur trendinin yön değiştirmesini bekliyor.

Minami, “Yenin buradan çok fazla düşmesini beklemiyorum, bu nedenle BOJ’un sırf yen yüzünden negatif faizden vazgeçmek için acele etmesi pek olası değil” dedi.

BOJ, Aralık 2022’den bu yana getiri eğrisi kontrol programında yaptığı üç değişiklikle tahvil getirileri üzerindeki baskısını azalttı ve bu hamleler BOJ gözlemcileri tarafından yen üzerindeki baskıyı azaltma çabaları olarak görüldü.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler