Sosyal Medya

Gündem

Rusya-Türkiye ödeme krizine ‘dijital varlık’ çözümü

ABD’nin geçtiğimiz haftalarda Rusya’ya yönelik karar verdiği yaptırımlar, Türk bankacılık sistemine de baskı yaparak Rusya ve Türkiye arasında bir ödeme…

Rusya-Türkiye ödeme krizine ‘dijital varlık’ çözümü

ABD’nin geçtiğimiz haftalarda Rusya’ya yönelik karar verdiği yaptırımlar, Türk bankacılık sistemine de baskı yaparak Rusya ve Türkiye arasında bir ödeme krizine yol açmıştı. Bu krizi çözmek amacıyla Rusya parlamentosundan önemli bir adım geldi. Rusya, uluslararası işlemlerde dijital varlıkların kullanımına izin veren bir yasa tasarısını onayladı.

 

ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları Türkiye’nin finansal sistemi üzerinde baskı oluşturarak, Rusya ve Türkiye arasında bir ödeme krizine neden oldu. Bu durumun ardından Rusya Parlamentosu, uluslararası ödemelerde dijital varlıkların kullanımına olanak tanıyan bir yasa tasarısını onayladı. ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo’nun açıklamalarının ardından gelen bu hamle, Rusya’nın bazı sınır ötesi para akışlarını uluslararası denetimlerden korumasına imkan sağlayacak.

Rus milletvekilleri, dijital finansal varlıkların (DFA’ların) uluslararası ödemelerde kullanılmasını mümkün kılan yasa tasarısını onayladı. Bu adım, Rusya’nın dış etkileri azaltmak amacıyla bankacılık sisteminin işlemlerinde daha fazla bağımsızlık sağlamasını hedefliyor. Rusya Parlamentosu’nun alt meclisindeki mali komite başkanı Anatoly Aksakov, yapılan açıklamada, “Dost ülkelerden gelenler de dahil olmak üzere bankalara baskı yapıyorlar, böylece bankalar Rus şirketlerin yabancı kuruluşlarla ödemelerine zorluk çıkarıyor” şeklinde konuştu. Aksakov, yasanın bankacılık sisteminin işlemlerinde daha fazla bağımsızlık sağlayarak dış etkileri azaltacağını ifade etti.

ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları, özellikle Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin finansmanında zorluklar yaşanmasına neden oldu. ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Wally Adeyemo, finansal kuruluşların raporlarına dayanarak, Rusya’ya yönelik uluslararası fon hareketlerinin azaldığına dikkat çekti. Adeyemo’nun ifadeleri, ABD’nin Rusya ile çalışan finansal kuruluşlara yaptırım uygulama tehdidiyle Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin finansmanında aksamalar yaşandığını gösterdi.

ABD’nin aralık ayında yayımladığı başkanlık kararnamesiyle Rusya’nın, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batılı devletler tarafından uygulanan yaptırımları delmesine yardımcı olan üçüncü ülkelerdeki finans kuruluşlarına yaptırım uygulama tehdidinde bulunmasıyla birlikte, özellikle Türkiye ve Rusya arasındaki ödemelerin finansmanında ciddi sıkıntılar yaşandığı belirtilmişti.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler