Sosyal Medya

Ekonomi

Enflasyonla mücadelede yapısal reform dönemi: Kamu harcamaları kısılıyor

Bloomberg, enflasyonla mücadelede yapısal reformlar da içeren yeni tedbirlerin alınacağını ve Bakan Şimşek’in pazartesi günü açıklanacak tasarruf paketinin kamu harcamalarında…

Enflasyonla mücadelede yapısal reform dönemi: Kamu harcamaları kısılıyor

Bloomberg, enflasyonla mücadelede yapısal reformlar da içeren yeni tedbirlerin alınacağını ve Bakan Şimşek’in pazartesi günü açıklanacak tasarruf paketinin kamu harcamalarında kısıntıya gidilmesini içereceğini öne sürdü.

 

TCMB Başkanı Fatih Karahan yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38’e çıkararak politikayı daha da sıkılaştırmaya hazır olduklarını belirtti. Bakan Şimşek de pazartesi günü yeni tasarruf paketinin açıklanacağını duyurdu.

Türkiye, yükselen enflasyonla mücadele amacıyla yeni mali tedbirler almaya hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in İstanbul’da bir grup yatırımcıya yaptığı açıklamada, hükümetin ekonomik programını güçlendirmek için yeni mali tedbirlerin devreye alınacağı ve yapısal reformların hızlandırılacağı belirtildi. Aynı zamanda TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun yıl sonu tahminini yüzde 38’e yükselttiklerini ve politikanın daha da sıkılaştırılabileceğini vurguladı.

 

Bloomberg’e konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen yetkililer, pazartesi günü açıklanması planlanan tasarruf paketinin, kamu harcamalarının gözden geçirilmesi ve bazı yatırımların azaltılması gibi önlemleri içereceğini belirtti. İktidar geçen yılki seçim ve deprem harcamalarının şişirdiği bütçe açığını da bu tedbirlerle daraltmayı hedefliyor.

Yatırımcılar, Türkiye’nin enflasyonla mücadele sinyallerini olumlu karşıladı. 5 yıllık kredi temerrüt swapları 9 baz puan düşerek 275’e gerilerken, lira tahvilleri ralli yaptı. 2 ve 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi sırasıyla 72 ve 79 baz puana düştü.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, şahin mesajlarını tekrarlayarak enflasyonun zirveye yaklaştığını, ancak sıkı para politikasıyla mücadeleye devam edeceklerini belirtti. Yardımcısı Cevdet Akçay da merkez bankasının enflasyon tahminlerini güncelleyerek gerçekçi bir yaklaşım benimsediğini vurguladı.

Faiz indirimleri

Ekonomistler, faiz indirimlerinin ne zaman başlayacağı konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bloomberg anketine göre analistlerin çoğu, dördüncü çeyrekten önce bir indirim beklemiyor. BBVA’dan Tufan Cömert, gösterge faizin yıl sonuna kadar yüzde 50’de kalacağını öngörüyor.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler