Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ECB Haziran’da faiz indirimi için zemin hazırlamaya devam ediyor

ECB’nin 6-7 Mart tarihli toplantı tutanaklarına göre, Yönetim Konseyi enflasyonun %2’lik hedefe doğru ilerlediğine giderek daha fazla inanıyor ve borçlanma…

ECB Haziran’da faiz indirimi için zemin hazırlamaya devam ediyor

ECB’nin 6-7 Mart tarihli toplantı tutanaklarına göre, Yönetim Konseyi enflasyonun %2’lik hedefe doğru ilerlediğine giderek daha fazla inanıyor ve borçlanma maliyetlerinin rekor seviyelerden gevşetilmesi yönündeki görüşler güçleniyor.

 

ECB toplantıda borçlanma maliyetlerini rekor seviyelerde tuttu ancak ücret artışından kaynaklanan riskler endişe verici olmaya devam etse de enflasyonu düşürme konusunda iyi bir ilerleme kaydettiğini savunarak Haziran ayında bu maliyetleri düşürmek için temkinli bir şekilde zemin hazırlamaya başladı.

Politika yapıcılar, fiyat artışının beklendiği gibi gevşediği, ücret baskılarının ılımlılaştığı ve şirketlerin ücret artışını giderek daha fazla absorbe ederek tüketici fiyatları üzerindeki baskıları hafiflettiği sonucuna varmıştır.

ECB’nin toplantıya ilişkin açıklamasında, “Üyeler, enflasyonun %2’lik enflasyon hedefine zamanında ve sürdürülebilir bir şekilde düşme yolunda olduğuna dair güvenlerinin arttığını ifade ettiler. Gelen verileri ve kanıtları beklemek akıllıca olsa da, faiz indirimlerini değerlendirmek için durum güçleniyordu” dedi.

Politika yapıcılar, 11 Nisan’daki toplantıya kadar çok az yeni bilgi elde edileceğini ancak Haziran ayına kadar çok sayıda yeni veri olacağını belirttiler; bu da yatırımcılar tarafından gelecek hafta bir değişiklik olmayacağı ancak Haziran ayında bir faiz indiriminin neredeyse kesin olduğu şeklinde yorumlandı.

Mart toplantısından bu yana açıklanan veriler enflasyonun daha da düştüğünü ve ücret taleplerinin ılımlı seyrettiğini gösterirken, büyüme göstergeleri ılımlı bir toparlanmanın yolda olabileceğine işaret ediyor.

Politika yapıcıların önümüzdeki hafta Haziran ayında faiz indirimi beklentilerini güçlendirmesi muhtemel olsa da, özellikle de birçoğu zaten böyle bir hamleyi desteklediğinden, piyasalar bu yıl 88 baz puanlık gevşemeyi fiyatlasa bile, sonraki herhangi bir hamleyi taahhüt etmeleri pek olası değil.

Bunun başlıca nedeni, enflasyonun hala yukarı yönlü bir sürpriz yapabilecek olmasıdır.

ECB enflasyonla ilgili olarak “Yaz sonrasında baz etkilerinden kaynaklanan inişli çıkışlı bir profil ve bir dip bekleniyordu. Özellikle hizmetler ve yurt içi enflasyonda dezenflasyonist sürecin sürdürülebilirliği konusunda soru işaretleri devam etmektedir. Dezenflasyon sürecinde daha ilerlemiş olmak ve ilave kanıtlar toplamak önemliydi” ifadelerini kullandı.

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler