Sosyal Medya

Döviz

BOJ Özeti Yeni Faiz Artışları Konusunda Temkinli Yaklaşıma İşaret Ediyor

"Japonya ekonomisi hızlı faiz artırımlarının gerekli olduğu bir durumda değil."

BOJ Özeti Yeni Faiz Artışları Konusunda Temkinli Yaklaşıma İşaret Ediyor

Toplantıda alınan görüşlerin özetine göre, Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyeleri, bankanın 2007’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek geniş çaplı gevşeme programını sonlandırdığı geçen haftaki politika toplantısında ihtiyatlı olma gereğini tartıştı.

Perşembe günü yayınlanan özete göre bir üye, “Negatif faiz oranı politikasının sonlandırılması durumunda bankanın ihtiyatlı duruşunu vurgulaması gerekecek” dedi. “Japonya ekonomisi hızlı faiz artırımlarının gerekli olduğu bir durumda değil.”

Özet, Başkan Kazuo Ueda ve diğer kurul üyelerinin, kurulun politika normalleştirme sürecine başlamasından sonra bile faiz artırımlarında yavaş bir yaklaşım benimsemekten yana olduklarını gösteriyor. Bu duruşun yen üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi muhtemel. Hükümet yetkilileri, yenin Çarşamba günü 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından para birimlerinde spekülatif ticarete karşı uyarılarını artırdı.

Bir üye, “Bu para politikası toplantısında önerilen para politikası çerçevesindeki değişikliklerin parasal sıkılaştırmaya doğru bir rejim değişikliği olmayacağını çeşitli yöntemler kullanarak açıkça iletmek önemlidir” dedi.

Çarşamba günü parlamentoda konuşan Ueda, BOJ’un enflasyon görünümü göz önüne alındığında finansal koşulların destekleyici kalmasının beklendiğini yineledi.

Japonya ekonomisinin bu çeyrekte büyüme kaydetmesi beklenirken, bazı ekonomistler tüketici harcamalarının üç çeyrek üst üste düşmesinin ardından daralma öngörüyor. Zayıf harcamalar, kurul üyelerinin politika müzakerelerinde dikkatli bir yaklaşımın gerekli olduğuna inanmalarının önemli bir nedeni olabilir.

BoJ üyesi önde gelen şahinlerden biri olan Naoki Tamura, geçen ayki toplantıda bankanın normalleşme sürecinin başlangıç çizgisini işaretlemesinin, bilinçli ve istikrarlı bir şekilde ilerlemesinin uygun olacağını söyledi. Ueda geçen hafta yaptığı açıklamada, yetkililerin negatif faizi sonlandırmak için çok uzun süre beklemesi halinde bankanın bir dizi hızlı faiz artışına ihtiyaç duyma riski gördüğünü söyledi.

Kurul toplantısına katılan bir maliye bakanlığı temsilcisi, tüketici harcamalarındaki zayıflık ve denizaşırı ekonomilerden kaynaklanan risklere atıfta bulunarak para politikasının kolay kalmasını istediğinin sinyalini verdi.

Maliye Bakanlığı temsilcisi, “Hükümet, bu para politikası toplantısında yapılan önerilerin Banka’nın %2’lik fiyat istikrarı hedefine sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşma niyetini yansıttığını düşünmektedir” dedi.

BOJ’un işini zorlaştırabilecek bir faktör de zayıf yen. Bloomberg’in geçen hafta yaptığı bir ankete göre BOJ’u izleyenlerin %54’ü bankanın yenin altına bir taban koymak için faizleri yükseltmek zorunda kalabileceğini düşünüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler