Sosyal Medya

Para-banka-finans

“Türk tahvillerinde 2024’te pozitif havanın devam etmesini bekliyoruz”

UBP Sabit Getirili Varlıklar Analisti Apostolos Bantis, “2023’te Türkiye’deki tahviller en iyi performans gösteren tahvil piyasalarından bir tanesi oldu. 2024’te bu havanın devam etmesini bekliyoruz" dedi...

“Türk tahvillerinde 2024’te pozitif havanın devam etmesini bekliyoruz”

UBP Sabit Getirili Varlıklar Analisti Apostolos Bantis “2023’te Türkiye’deki tahviller en iyi performans gösteren tahvil piyasalarından bir tanesi oldu. 2024’te bu havanın devam etmesini bekliyoruz” dedi. UBP Sabit Getirili Varlıklar Analisti Apostolos Bantis tahvillerin portföylerde daha cazip hale geldiğini belirtti.

Bloomberg HT‘ye konuşan Bantis “Burada ayı piyasasının sona erdiğini görüyoruz. Enflasyonun tepe noktasına ulaşıldı. Bu geride kaldı. Merkez bankaları hedeflerine ulaşıyorlar. Genel olarak eninde sonunda merkez bankalarının faiz indirimi konusunda bir adım atması gerekiyor. Bu tahvil tarafına ek olarak bir hızlandırma getirebilir. Aynı zamanda daha taktiksel bir rotasyon olmasını da bekliyoruz. Para piyasalarından çıkıp daha fazla sabit getirili tarafa geçilmesini bekliyoruz. Bu pozitif taraf. Öte yandan eğer enflasyon beklentilerden daha yapışkan olursa ve faiz indirimleri daha da ötelenirse, o zaman yatırımcılar tahvil tarafında daha makul getiriler sağlayabilir” şeklinde konuştu.

Bantis, gelişmiş ülkelerin nitelikli fon ihraçlarının getiri sunup sunmadığına ilişkin olarak “Küresel krizden bu yana şirketlerin tahvilleri çok cazip bir carry olanağı sağlıyor. Bu da bir noktada daha yüksek getiriler demek oluyor. Şu anda, önümüzdeki birkaç yıl boyunca yüzde 5’lik bir getiriyi garanti etmiş oluyorsunuz. Fakat Fed ve diğer merkez bankaları faiz indirimine başlayınca aynı getirileri alamazsınız” şeklinde cevap verdi.

Bantis “2023’te Türkiye’deki tahviller en iyi performans gösteren tahvil piyasalarından bir tanesi oldu. Seçimlerin ardından Merkez Bankası politikası çok sürpriz bir şekilde değişti. Bu çok önemli pozitif bir hareket getirdi. Türkiye’de eurobond spread’lerinin çok aşağı geldiğini gördük. Başta enflasyon olmak üzere tabii ki hala ekonomide bazı zorluklar var. Ama 2024’te bu havanın devam etmesini bekliyoruz. Yabancı yatırımcılar kredi riskine karşı olarak artık daha fazla güven duymaya başlıyor. 2023’te Dövize endeksli tahvil tarafında yüzde 10 civarında bir getiri sağlandı. Hazine tahvillerindense biraz daha şirketler tarafına odaklanmanın daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Burada spread’ler daha yüksek seviyelerde. Temel olarak Türk şirketleri son bir kaç yıl içinde çok dirençli olduklarını gösterdiler” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler