Sosyal Medya

Para-banka-finans

Merkez Bankası’ndaki değişikliği o bankalar böyle gördü!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevinden affını istemesinin ardından, TCMB'nin yeni başkanı olarak atanan Fatih Karahan, küresel bankalar tarafından nasıl yorumlandı?

Merkez Bankası’ndaki değişikliği o bankalar böyle gördü!

Merkez Bankası’nın yeni Başkanı Fatih Karahan, ilk açıklamasında enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya izin vermeyeceklerini belirtirken, temel hedeflerinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Karahan ve ekibine tam destek verdiklerini ifade etti.

Morgan Stanley, TCMB’deki başkan değişikliğinin politika yönünde bir değişikliğe veya daha düşük faiz oranlarına yönelik siyasi bir tercihe işaret etmediğini düşündüklerini belirtti. HSBC, başkanlık değişiminin para politikası üzerinde bir değişikliğe yol açmasını beklemeyerek, TCMB’nin sıkılaştırma sürecinin geçen ay sona erdiğini ve politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngördüklerini ifade etti.

Investing.com’un derlediği bilgilere göre, küresel bankalar, Türkiye enflasyonuna yönelik beklentilerini paylaşırken, risklerin devam ettiğini ve manşet enflasyonun yıl sonuna kadar TCMB’nin %36’lık tahmininin üzerinde %45’e kadar yükselmesini öngördüklerini ifade ettiler. JPMorgan analistleri, Fatih Karahan’ın TCMB Başkanlığına atanması sonrasında para politikası kurulunun muhtemelen daha şahin olmasını beklediklerini ve bu durumun dezenflasyon ve Türk lirası için olumlu olduğunu belirttiler.

Deutsche Bank ise yeni yönetimden bir faiz artışı daha beklediklerini ifade ederek, kısa vadeli daha güçlü enflasyon baskısı göz önüne alındığında 250 baz puan ya da 500 baz puan daha faiz artışı öngördüklerini belirttiler. Ayrıca, faiz artırımı olmasa dahi bu yıl içinde TCMB’den bir faiz indirimi beklenmediği vurgulandı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler