Sosyal Medya

Para-banka-finans

Kartlı işlemlerde yeni rekor kırıldı

8 Mart haftasında banka kartı ve kredi kartı işlem adetleri, 324 milyonu aşarak Aralık ayının son haftasındaki rekoru geçerek tarihi bir zirveye ulaştı. Kartlı harcamalar, son dönemde ekonomi kamuoyunun en çok odaklandığı alanlardan biri haline gelmişken, son veriler kartlı harcamalardaki ivmenin devam ettiğine işaret ediyor.

Kartlı işlemlerde yeni rekor kırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, 8 Mart haftasında banka ve kredi kartı işlem adedi 324 milyonu aştı. Bu, son rekorun yılbaşından önceki geleneksel alışveriş haftası olan 29 Aralık haftasında kaydedilmiş olduğunu gösteriyor.

En yoğun işlem yapılan segment, 111 milyon adetle market ve alışveriş merkezleri oldu. Ayrıca, harcama tutarlarında da yüksek seviyenin devam ettiği görüldü. TCMB verilerine göre, 8 Mart’ta banka ve kredi kartı harcamaları 251,9 milyar TL olarak gerçekleşti. Bir önceki hafta kartlı harcamalarda 262,6 milyar TL ile rekor kırılmıştı.

Bloomberg HT’nin haberine göre, kredi kartlarıyla ilgili çalışmalar devam ederken, yerel seçim öncesinde resmi bir düzenleme gelmeden, bankaların sınırlamaları hayata geçmeye başladı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yetki alanındaki düzenleme ile ilgili resmi bir yazışma olmamasına rağmen, bankaların kredi kartı nakit avans limitlerini kart limitinin yüzde 25’iyle sınırlandırdığı bildiriliyor.

Ayrıca, bankaların alışverişlerde kurumların yaptıkları taksite “ek taksit” uygulamasına da son verdikleri öğrenildi. Bazı bankaların seçim sonrasında gelebilecek limit sınırlamalarına karşın önceden yaptıkları limit artışı uygulamasını sürdürmemeleri konusunda sözlü olarak uyarıldığı da belirtiliyor. Limit artışlarının maaş beyanları ile sınırlı olması gerektiği hatırlatılırken, buna uymayan bankalara üstü kapalı uyarılar yapıldığı ifade ediliyor.

Seçim sonrasında yazılı olarak yapılacak düzenlemeyle birlikte kart harcamalarının kontrol altına alınması için farklı seçeneklerin de düşünüldüğü, ancak adımların henüz kesinlik kazanmadığı belirtiliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler