Sosyal Medya

Para-banka-finans

Japonya’da ekonomiye güven rekor kırarken BOJ’da destek sözü geldi

Japonya'da büyük şirketlerin ekonomiye olan güveni Mart ayında son üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve hizmet sektöründeki havanın da son yedi ayın en iyisi olduğu kaydedildi.

Japonya’da ekonomiye güven rekor kırarken BOJ’da destek sözü geldi

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) 1 Nisan’da açıklayacağı üç aylık Tankan anketi için hazırlanan Reuters anketine göre, imalat sektöründe genel duyarlılık endeksi Şubat ayındaki -1’den Mart ayında +10’a yükseldi. Bu yükseliş, otomotiv, petrol rafinerisi ve kimya gibi sektörlerdeki artışları yansıttı.

Hizmet sektörü duyarlılığı ise, perakende, toptan satış, bilgi ve iletişim gibi sektörlerin öncülüğünde son yedi ayın en yüksek seviyesi olan +32’ye yükseldi.

Ankete katılan 240 imalatçı ve 258 imalat dışı firma arasından yaklaşık 237’si 6-15 Mart tarihleri arasında yanıt verdi.

BOJ SÖZ VERDİ

Foreks’in haberine göre, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, ekonomiyi desteklemeye devam etme taahhüdü verirken, enflasyonun ivme kazandığına dair güven sinyali verdi. Ayrıca, BOJ’un bilançosunu kademeli olarak küçülteceğini belirtti ve para politikasını normalleştirme sürecinin yavaş ancak istikrarlı bir şekilde ilerleyeceğini vurguladı.

Ueda, parlamentoda yaptığı konuşmada, “Büyük teşvik programımızdan çıkarken, bilançomuzun boyutunu kademeli olarak küçülteceğiz ve bir noktada devlet tahvili alımlarımızın boyutunu azaltacağız” dedi.

Ayrıca, negatif faiz politikasının sona erdirilmesi kararının ardından, enflasyonun uzun bir süre boyunca tamamen %2’ye ulaşmasını beklemelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Ancak, orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinin hala %2’ye doğru ivme kazandığını ve bu nedenle destekleyici parasal koşulların sürdürüleceğini belirtti.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler