Sosyal Medya

Para-banka-finans

Garanti Yatırım: Bankacılık Sektörü 1Ç24 Beklentiler

Bankalar ilk çeyrek sonuçlarını 29 Nisan’da Garanti ile açıklamaya başlıyorlar. 30 Nisan’da Akbank, 2 Mayıs’ta ise Yapı Kredi bilanço rakamlarını…

Garanti Yatırım: Bankacılık Sektörü 1Ç24 Beklentiler

Bankalar ilk çeyrek sonuçlarını 29 Nisan’da Garanti ile açıklamaya başlıyorlar. 30 Nisan’da Akbank, 2 Mayıs’ta ise Yapı Kredi bilanço rakamlarını paylaşacak.

 

Kapsamımızdaki bankalar için çeyreklik bazda %27 kar daralması öngörüyoruz.Bunun3 temel nedeni var;

i) TÜFE’ye endeksli tahvilleri bankalar önceki çeyrekte %65 ile değerlerken, bu çeyrekte %40 seviyesinde bir değerleme oranı kullanıyorlar

ii) Swap maliyetleri sıkı para politikası neticesinde nerdeyse ikiye katlanıyor

iii) Kredi büyümesi ZK regülasyonları kaynaklı olarak oldukça yavaşlamış görünüyor

Daha önceki raporlarımızda da ilk çeyreğin yılın en zayıf çeyreği olacağını vurgulamıştık, dolayısıya bu rakamlar bizim için sürpriz olmadı. Akbank kar daralması daha düşük bir banka olarak bu çeyrekte öne çıkıyor. TSKB ise mevduat faizlerindeki artıştan olumsuz etkilenmiyor. Halkbank ve Vakıfbank’taki kar artışları ise daha çok vergi muhasebesi ve karşılık iptali kaynaklı, dolayısıyla kamubankalarını operasyonel tarafta negatif marj yaratmaya devam ettikleri için ön plana çıkarmıyoruz.

Yılbaşında strateji raporumuzda en çok ön plana çıkardığımız sektör bankacılık olmuştu. Bugörüşümüzde bir değişiklik olmadığını ifade etmeliyiz. Bankalar yıl başından beri sanayi endeksini%22 yendi. Bu trend son günlerde kar satışlarıyla bir miktar düzeltme yaşasa da, devam edecektir.

Bankacılık endeksi için önemli noktanın para politikasındaki başarı ve enflasyon ile mücadele olduğunu söylemek gerekli. Bankaların şu anda 2.9x F/K ile GOP benzerlerine göre iskontosunun hala %60 seviyesinde olduğunu belirtelim. Bilanço döneminde olası aşağı fiyatlamaların biriktirmek için fırsat olduğunu düşünüyoruz.

 

 

 

 

Garanti Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler