Para-banka-finans
AMB yetkilisi ölçülü faize vurgu yaptı
Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Francois Villeroy de Galhau, AMB'nin muhtemelen bu baharda "ölçülü" faiz indirimine başlayacağını ifade etti.
Paris Dauphine Üniversitesi’nde yaptığı açıklamada Villeroy, bu faiz indiriminin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) zaman çerçevesinden bağımsız olarak gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
Villeroy, Nisan veya Haziran ayları arasındaki zaman diliminde faiz indiriminin gerçekleşmesinin “hayati bir mesele” olmadığını belirtti. Ancak, para politikasının gecikmeli olarak uygulanması durumunda, ekonomide gerileme riskiyle karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.
Bloomberg HT’nin haberine göre, AMB’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefinin uzun bir süre altında kalması durumunda, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını daha agresif bir şekilde düşürme ihtimaline de değinen Villeroy, bu durumun gündeme gelebileceğini dile getirdi.
AMB üyelerinin artan bir şekilde faiz indirimlerini desteklemesiyle birlikte, faiz indiriminin Haziran toplantısında gerçekleşme ihtimalinin daha yüksek olduğu görünüyor.
BAKMADAN GEÇME
-
Piyasa
/ 12 Kasım 2025Goldman Sachs, S&P 500 Getirilerinde Yavaşlama Öngörüyor
Goldman Sachs, S&P 500 endeksinin 2026 sonunda 7.600 puana ulaşmasını bekliyor. Bu tahmin, endeksin mevcut seviyesinden yaklaşık %11’lik bir yükselişe…
Ekonomi
/ 12 Kasım 2025Bakan Mehmet Şimşek’ten ‘Cari Açık’ Değerlendirmesi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Eylül'de yıllık cari açık 20,1 milyar dolar gerçekleştiğini belirterek, "Üçüncü çeyrekte yıllık açığın milli gelire oranının yüzde 1,3 ile yatay seyretmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Gündem
/ 12 Kasım 2025Milyonları İlgilendiren Yeni Yasa Teklifi TBMM’de: Peki Araç Harçları, Kira Gelirleri ve BES’te Hangi Değişiklikler Yapılacak?
Bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, milyonlarca vatandaşın doğrudan etkilenebileceği kapsamlı bir yasa teklifini görüşecek. Teklif; araç alım satımından emlak vergilerine, sigorta primlerinden turizm düzenlemelerine kadar birçok farklı alanda değişiklikler öngörüyor.
Gündem
/ 12 Kasım 2025TSK’ya Ait Askeri Kargo Uçağı Gürcistan-Azerbaycan Sınırında Düştü: 20 Şehit
Azerbaycan’dan Türkiye’ye seyahat eden Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait bir askeri kargo uçağı, Gürcistan-Azerbaycan sınırında düştü. Millî Savunma Bakanlığı, uçakta uçuş ekibi dahil olmak üzere toplam 20 personelin bulunduğunu duyurdu.
Ekonomi
/ 12 Kasım 2025NIESR Kıdemli Ekonomisti Kaya: ‘Türkiye’ye Fon Girişi Oldu, Ancak Enflasyon Yüksek Seyredecek’
NIESR Kıdemli Ekonomisti Ahmet İksan Kaya, bu yıl gelişmekte olan ülkelere beklenmedik şekilde ciddi fon girişleri yaşandığını ve Türkiye'nin de bu durumdan kredi ve tahvil piyasaları aracılığıyla faydalandığını belirtti.
Ekonomi
/ 12 Kasım 2025Turkcell ve Google Cloud, Türkiye’nin İlk Hiper Ölçekli Veri Merkezini Kuruyor
Turkcell, Google Cloud ile Türkiye’deki ilk hiper ölçekli bölgesel veri merkezini hayata geçirmek üzere anlaşma imzaladı. Kurulacak merkez, Google Cloud’un dünya genelinde bulunan 42 hiper ölçekli veri merkezinden biri olacak. Türkiye’nin bölge statüsüne kavuşmasıyla bu yeni veri merkezi üç veya daha fazla alandan (zone) oluşacak ve ülke çapında Google Cloud’un 200’den fazla hizmeti erişilebilir hâle gelecek.
Piyasa
/ 12 Kasım 2025Dış Ticaret Haddi Eylülde Geriledi: 89,4’e Düştü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Eylül ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksinin ithalat…
Ekonomi
/ 12 Kasım 2025Eylül’de Cari İşlemler Hesabı 1,1 Milyar Dolar Fazla Verdi
Eylül ayında Türkiye’nin cari işlemler hesabı 1 milyar 112 milyon dolar fazla verdi. Böylece cari denge, uzun bir aradan sonra yeniden fazla kaydedildi.
Ekonomi
/ 12 Kasım 2025Stephen Jen: Dolar, Trump Döneminde Yüzde 13 Daha Değer Kaybedebilir
Londra merkezli varlık yönetimi şirketi Eurizon’un CEO’su Stephen Jen, son dönemde yaşanan kısa vadeli toparlanmaya rağmen ABD dolarının önümüzdeki dönemde yeniden zayıflayacağını öngörüyor. Jen’e göre, dünyanın geri kalanında büyümenin ivme kazanması, doların değer kaybını hızlandıracak.
Ekonomi
/ 12 Kasım 2025Bloomberg İddiası: Washington, Ankara’ya ‘Rusya’dan Enerji Alımını Durdur’ Mesajı Verdi
Yerli doğalgaz üretimi Türkiye’nin talebinin yüzde 5’ini bile karşılayamazken, ülke enerji ithalatında Rusya ile ABD arasında sıkışmış durumda. ABD merkezli Bloomberg’in haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Başkan Yardımcısı JD Vance, geçen pazartesi günü Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’la yaptıkları görüşmede Ankara’dan “Rusya’dan enerji alımını durdurmasını” talep etti.
Döviz
/ 12 Kasım 2025Dolar Yatırımları Hisse Senetlerini Solladı: “Carry Trade” Geri Döndü
Dolar, yılın başlarında hâkim olan “Amerika’dan çık” anlatısına meydan okuyarak yeniden küresel finansın en cazip varlıklarından biri haline geliyor. Bloomberg analizine göre, düşük faizli para birimlerinden borçlanıp dolara yatırım yapmak — yani klasik “carry trade” stratejisi — artık Avrupa borsaları ya da Çin tahvilleri gibi alternatifleri geride bırakıyor.
Piyasa
/ 12 Kasım 2025IEA, Küresel Petrol Talebi İçin Yeniden Yükseliş Senaryosunu Gündeme Aldı
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), petrol talebinin bu on yıl içinde zirveye ulaşacağı yönündeki önceki uyarılarını yumuşatarak, küresel tüketimin 2050’ye kadar artmaya devam edeceği bir senaryoyu yeniden raporuna dahil etti. Kuruma göre, elektrikli araçların beklenenden yavaş benimsenmesi petrol talebini önümüzdeki 25 yılda %13 artırabilir.
Gündem
/ 12 Kasım 2025Çin’den ABD’ye 13 Milyar Dolarlık Bitcoin Hırsızlığı Suçlaması
Çin’in siber güvenlik kurumu, Amerikan hükümetini yaklaşık 13 milyar dolar değerinde Bitcoin hırsızlığı düzenlemekle suçladı.
Benzer Haberler
