Sosyal Medya

Genel

Vega Portföy’den piyasalarda bu sabah

FED’in kısa vadede faiz indirmeyeceği beklentilerinin ağırlık kazanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı günlük %2,7 düşüşle 81,62 dolara geriledi. 

Vega Portföy’den piyasalarda bu sabah

26 Şubat 2024 Vega Portföy Günlük Bülten

Bir Önceki İşlem Günü Ne Oldu?

Cuma günü öncü Asya, Avrupa ve ABD borsaları ağırlıklı olarak yükselirken, Borsa İstanbul günü %0,3 artışla kapattı. Türkiye’nin 2 yıl vadeli tahvil faizi %43,65’e yükselirken, 5 yıl vadeli CDS primi 286 baz puana geriledi. ABD dolar endeksi (DXY) ve EURUSD yatay kaldı. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi %4,25’e gerilerken, spot ons altın 2035 dolara yükseldi. FED’in kısa vadede faiz indirmeyeceği beklentilerinin ağırlık kazanmasıyla Brent petrolün varil fiyatı günlük %2,7 düşüşle 81,62 dolara geriledi.

 

Türkiye’de Şubat ayında hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endeksleri önceki aya göre yükselirken, imalat sektörünü kapsayan reel kesim güven endeksi önceki aya göre düşse de sektörde iyimserlik sürdü. İmalat sektöründe kapasite kullanım oranları tüm üretim malı gruplarında (tüketim malları, ara mallar ve yatırım malları) önceki aya göre yükseldi. Ocak ayında Türkiye’ye gelen turist sayısı aylık %17,6 sert düşerek ardı ardına sekiz aydır düşüşünü sürdürmüş oldu.

Çin’de konut fiyatları Ocak ayında yıllık %0,7 düşüşle önceki aya göre hızlandı.

Almanya’da GSYH 4Ç2023’te beklentilere paralel olarak bir önceki çeyreğe göre %0,3, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,2 daraldı. Böylece 2023 yılı genelinde Almanya ekonomisi %0,3 daraldı, 2022 yılı büyümesi ise %1,8’e revize edildi. Gelecek 6 ayı ölçen Ifo iş görünümü endeksi Şubat ayında 85,5 seviyesine (eşik 100) hafif yükseldi.

26 Şubat 2024 – Makroekonomik Veri Gündemi

ABD’de çekirdek PCE enflasyonunun 29 Şubat Perşembe günü açıklanacağı yeni haftaya Japonya hariç öncü Asya borsaları ile vadeli ABD borsaları düşüşle başladı. ABD dolar endeksi DXY 103,90 ile hafif yukarıda, EURUSD paritesi 1,082 ile yatay seyrediyor. Spot ons altın 2032 dolar ile aşağıda. Vadeli işlemlerde değerli metaller ile Brent petrol düşüyor.

Veri gündeminin zayıf olduğu yeni günde ABD’de Ocak ayı yeni konut satışları ve Şubat ayı Dallas Fed İmalat Endeksi takip edilecek. Piyasa tahminlerine göre konut satışlarında önceki aya göre artış bekleniyor.

Dr. Fulya Gürbüz – www.vegaportfoy.com

 

YASAL UYARI

Dışarıdan Temin Edilen Verilere İlişkin Yasal Uyarı

Bu bültende/e-postada yer alan her türlü fiyat, veri ve bilgi; kamu kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve diğer piyasa koşullarına göre güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan temin edilmekte olup, bu bilgilerin tam ve eksiksiz şekilde doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Bu bültende yer alan verilerle okuyuculara tarafsız genel bilgiler sunulmaktadır. Bu kaynaklardan temin edilen fiyat, veri ve bilginin kullanılması sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

Yatırım Tavsiyesi Olmadığına Dair Yasal Uyarı

Bu raporda/e-postada yer alan bilgi, analiz ve yorumlar yatırım danışmanlığı ve/veya yönlendirici ve taraflı bir nitelik taşımayıp okuyucuya dürüst ve objektif bakış açısıyla genel bir bilgilendirme yapılmaktadır. Bu raporda yer alan analiz, tavsiye ve yorumlar mali durumunuza, risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgi, analiz ve yorumlara dayanılarak yapılacak yatırımların ve işlemlerin sonuçlarından ve oluşacak mali kayıplardan Vega Portföy Yönetimi A.Ş. sorumlu değildir.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler