Sosyal Medya

Genel

MetroPoll/ Özer Sencar’dan AK Parti’ye alarm, CHP’ye ciddi uyarı

“Yerel seçimleri aldık, uçuyoruz, ‘AK Parti battı, gidiyor’ söyleminin terk edilmesi lazım. Yok böyle bir şey! Yerel seçimde elde edilen zafer henüz genel seçim için zemin oluşturmuyor.”

MetroPoll/ Özer Sencar’dan AK Parti’ye alarm, CHP’ye ciddi uyarı

Yetkin Report’ta yer alan habere göre, MetroPoll araştırma şirketinin Mayıs ayı Türkiye’nin Nabzı anketinden AK Parti’ye alarm zilleri, CHP’ye de ciddi uyarı çıktı. MetroPoll Yöneticisi Özer Sencar, Nisan’la karşılaştırıldığında her iki partide de oy kaybı göründüğünü, AK Parti’ninse kurulduğundan bu yana en düşük oy seviyesine düştüğünü söyledi. Mayıs anketi kararsızlar dağıtılmamış halde AK Parti’nin ham oylarının yüzde 20’nin altına düşerek yüzde 19,2’ye indiğini gösteriyor; bu oran Nisan’da 20,6 idi. CHP’nin Nisan’da yüzde 23,8 olan ham oylarının ise mayıs anketinde yüzde 22’ye düşmüş görünüyor.

 

Protesto oylarıyla birlikte yüzde 34 gibi çok yüksek bir oranda bulunan -dolayısıyla yanıltıcı olabilecek- kararsızlar dağıtıldığında AK Parti’nin Mayıs ayı oy oranı da yüzde 30’un altında, yüzde 29,1 olarak gerçekleşmiş. Bu durum AK Parti oylarında bundan tam bir yıl önce 14 Mayıs 2023 seçimlerinde aldığı yüzde 35,3 oya göre 6 puandan fazla erime anlamına geliyor.

 

MetroPoll’un Mayıs anketinde CHP 31 Mart yerel seçimlerinden en çok oy olan parti çıkma konumunu koruyor. Ancak Mart seçimlerinde yüzde 37,7 oy alan CHP’nin -kararsızlar dağıtıldığında- Nisan anketinde yüzde 35,9’e inmiş oy oranının Mayıs anketinde yüzde 33,2’ye düştüğü görülüyor.

 

Ankete göre CHP oylarında 31 Mart’a göre düşme devam etse de -ki bunda seçim ortamının geride kalmasının da etkisi var- 31 Mart’a göre seçmeninin oy sadakatini yüzde 75 ile en çok koruyan parti. Onu yüzde 65 ile DEM Parti ve yüzde 60 ile AK Parti izliyor. Ancak Mayıs sonuçları seçmenin CHP’ye de ciddi uyarıda bulunduğunu gösteriyor Sencar’a göre:

 

“Yerel seçimleri aldık, uçuyoruz, ‘AK Parti battı, gidiyor’ söyleminin terk edilmesi lazım. Yok böyle bir şey! Yerel seçimde elde edilen zafer henüz genel seçim için zemin oluşturmuyor.”

Sencar’ın bu sözlerini destekleyen bir gösterge de Mayıs anketinde beğeni düzeyinde ilk üç sırada CHP’den üç ismin bulunması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı dördüncü sıraya itmesine rağmen bunun CHP’deki oy kaybına etki etmemesi.

 

Sencar CHP’nin kronik sorunlarını da sıralıyor:

 

“CHP’nin birçok yerel lideri var ama bu liderleri öne çıkarmıyor. Bir önceki seçimde gördük; Yavaş veya İmamoğlu rahatlıkla kazanırdı. İmamoğlu linç edilerek, Yavaş görülmeyerek iktidarı 5 yıl daha Erdoğan’a teslim etti CHP’liler.

“Erdoğan Saray’ı terk etmeyecek. Bugüne dek önce Deniz Baykal, sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nu kullanarak iktidarda kaldı. Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı yapan seçmen değil, Kılıçdaroğlu’dur.

“Bundan sonra da Özel aynı hataları yaparsa Erdoğan ölünceye kadar Saray’da kalır.”

 

Yetkin Report’tan alıntıdır

Özer Sencar – Murat Yetkin söyleşisi için tıklayın

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler