Sosyal Medya

Gündem

JP Morgan:  TCMB’nin başına bir şahin geldi

JP Morgan'dan yeni TCMB başkanına olumlu not

JP Morgan:  TCMB’nin başına bir şahin geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hafize Gaye Erkan’ın yerine şahin Başkan Yardımcısı Fatih Karahan’ı TCMB Başkanlığı’na atadı. Hafize Gaye Erkan’a yönelik iki hafta önce ailevi suçlamaların ardından Hafize Gaye Erkan, 2 Şubat’ta istifa kararı aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şahin Başkan Yardımcısı ve eski Fed ekonomisti Dr. Fatih Karahan’ı yeni Başkan olarak atadı.

Faiz artırımının yüzde 36,5 puana ulaşmasında, makro ihtiyati düzenlemelerin basitleştirilmesinde ve TCMB’nin döviz rezervlerinin artırılmasında Dr. Fatih Karahan, Dr. Cevdet Akçay ve Dr. Hatice Karahan adlı üç başkan yardımcısı etkili oldu. TCMB’nin, Ağustos 2023’te üç başkan yardımcısının atanmasının ardından 750 baz puanlık büyük bir faiz artışıyla faiz artışlarına hız verdiğini vurgulamakta fayda var.

Ani liderlik değişiklikleri yatırımcılar açısından rahatsızlık yaratırken, yeni TCMB Başkanı’nı enflasyonun düşmesi ve lira açısından olumlu görüyoruz. Yeniden şekillendirilen MPC’nin muhtemelen daha şahin olduğunu düşünüyoruz. İki PPK üyesinin – Dr. Elif Haykır Hobikoğlu ve Dr. Fatma Özkul’un – tutumu bilinmiyor, ancak bizim görüşümüze göre, Karahan ve iki şahin  yardımcısının PPK kararlarını enflasyonla mücadeleye daha fazla odaklanarak yönlendirecekleri muhtemeldir.

 

Artık son MPC açıklamasındaki güvercin eğiliminin tersine dönmesi muhtemel. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın, daha erken olmasa da önümüzdeki Perşembe günü TCMB Enflasyon Raporu Basın Brifinginde şahin bir ileriye yönelik yönlendirme yapmasını bekliyoruz.

Para politikasının gelecekte enflasyon görünümüne daha duyarlı olması muhtemel olduğundan, daha sıkı makro ihtiyati tedbirlerle birlikte yüksek faiz oranlarının daha uzun süre devam etmesini bekliyoruz. Artık TCMB’nin faiz artırımını faiz indiriminden daha olası görüyoruz.

Ancak, yukarı yönlü risklerin farkında olarak, faiz artırımının gerçekleşeceğine ve zirve politika faizini %45’te tutacağına henüz inanmıyoruz.

Bir diğer olumlu ise Başkan Fatih Karahan’ın enflasyonla mücadele için para ve maliye politikaları arasında daha fazla eşgüdüm sağlama ihtimalinin yüksek olması. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kendisinin desteğiyle Fatih Karahan’ın atandığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da yeni TCMB Başkanı Fatih Karahan’ı onayladı. Maliye ve para politikaları arasındaki koordinasyonun, vergi artışlarının yanı sıra ücret artışlarının ve yönetilen enerji fiyat artışlarının sınırlandırılması yoluyla 2Y24’te enflasyonun düşürülmesi açısından hayati önem taşıdığına inanıyoruz.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler