Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

İsrail İran’a İHA ile saldırdı, İsfahan çevresinde patlamalar doğrulandı

İsrail ordusu cuma günü erken saatlerde İran İsfahan kentine hava saldırısı düzenleyerek, Tahran’ın beş gün önce İsrail’e yönelik saldırısına ilk…

İsrail İran’a İHA ile saldırdı, İsfahan çevresinde patlamalar doğrulandı
İsrail ordusu cuma günü erken saatlerde İran İsfahan kentine hava saldırısı düzenleyerek, Tahran’ın beş gün önce İsrail’e yönelik saldırısına ilk askeri yanıtını vermiş oldu.

İsfahan kentinde İran’ın uranyum zenginleştirme programının odak noktalarından biri olan Natanz dahil, çok sayıda nükleer tesisi bulunuyor.

İranlı bir kaynak Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, İsfahan’da hava savunma sisteminin aktive edildiğini söyledi.

Mehr haber ajansı da Tahran’daki uluslararası İmam Humeyni Havaalanı’nın uçuşlara kapatıldığını bildirdi. Mehr televizyonuna göre, Tahran, İsfahan ve Şiraz kentlerine uçuşlar bir süreliğine askıya alındı.

İran devlet televizyonu IRIB, İsrail’in saldırı haberlerinin ardından İsfahan’dan yaptığı bir yayında, şehrin “güvenli ve sağlam olduğunu, insanların normal hayatlarına devam ettiğini” bildirdi.

Videoda, kanalın muhabirlerinden biri şehir merkezindeki bir binanın tepesinde duruyor.

Haberde muhabir, “Birkaç saat önce gökyüzünde sesler duyuldu. Bildiğimiz kadarıyla bazı mini-İHA’lar İsfahan semalarında hedef alındı” dedi ve şöyle devam etti:

“Bazı yayın organları İsfahan’ın nükleer tesislerinin hedef alındığını söylemişti, ancak araştırmalarımıza göre bu bilgi yanlış, hiçbir yer hedef alınmadı.”

İran’a mutlaka bir yanıt verilmesi gerektiğini belirten İsrail’deki aşırı sağcı hükümet, ABD ve uluslararası toplumun misilleme yapmama çağrısını dinlemedi. İsfahan kentinde, nükleer tesisler ve İran Hava Kuvvetleri Üssü bulunuyor. İran medyası nükleer tesislerin vurulmadığını aktardı.

Uluslararası ajanslara konuşan iki İsrailli yetkili söz konusu saldırıyı doğruladı.

İranlı yetkililer de İran’ın orta kesimindeki İsfahan kenti yakınlarındaki bir askeri hava üssünün vurulduğunu doğruladı.

İran Devrim Muhafızları’na bağlı haber ajansı Fars News, İsfahan’da havaalanı yakınlarında patlamalar duyulduğunu duyurdu.
ABD hükümeti, İran’a yönelik bir hava saldırısında İsrail’e destek vermeyeceğini açıklamıştı.
 İran’dan gelen patlama haberlerinin üzerinden yaklaşık iki saat geçti.

Şu ana kadar bildiklerimiz şöyle:

  • İki ABD’li yetkili Amerikan CBS News kanalına yaptıkları açıklamada bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu doğruladı
  • İran medyası, Cuma sabahı erken saatlerde İsfahan kenti çevresinde patlamalar duyulduğunu ve ülkenin hava savunma sistemlerinin devreye girmesinin ardından da üç insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini bildirdi
  • İsfahan büyük bir hava üssüne ev sahipliği yapıyor ve vilayette çok sayıda askeri tesis bulunuyor. Şu ana kadar şehirdeki herhangi bir yerin vurulduğuna dair bir haber yok. İran medyası tüm nükleer tesislerin güvende olduğunu söylüyor
  • Flight Radar sitesine göre, İran’ın merkez bölgeleri üzerinden uçan uçaklar yön değiştirdi.
  • İsrail ordusu ve Pentagon şu ana kadar yorum yapmadı.

Arka planda ne var?

  • 1 Nisan’da İsrail, İran’ın Suriye’nin başkenti Şam’daki konsolosluğunu hedef alan bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü.
  • İran ise 13 Nisan Cumartesi günü ilk kez İsrail’i hedef aldığı bir saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıda 300’den fazla insansız hava aracı (İHA) ve füze ateşlendi. Bunların neredeyse tamamı İsrail hava savunma sistemleri tarafından, müttefikleri yardımıyla da imha edildi.
  • Bunun ardından İsrail, İran’a bu saldırısı karşısında cevap vereceğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler