Sosyal Medya

Gündem

Ham petrolde yükseliş sürecek

BofA analistleri bu hafta bir notta "petrol için 'yeni talep'" başlığı altında "Ticaretin Kızıldeniz'den uzağa yeniden yönlendirilmesi, petrol (ve küresel ticaret) tedarik zincirini uzatmaya devam ediyor, nakliye maliyetlerini artırıyor ve daha fazla ham petrol ve rafine ürünün transit halinde kalmasına neden oluyor" yazdı

Ham petrolde yükseliş sürecek

Petrolün 2024’teki inişli çıkışlı başlangıcı son haftalarda istikrarlı bir yükselişe dönüştü. West Texas Intermediate (CL=F) ve Brent (BZ=F) vadeli işlemleri bugüne kadar sırasıyla %9 ve %7’den fazla arttı. Cuma günü WTI varil başına 78 doların üzerinde işlem görürken, Brent varil başına 83 doların üzerinde işlem gördü ve her ikisi de son beş haftanın dördüncü haftasında kazanç elde etme yolunda ilerledi.  Yahoo Finance’den Ines Ferre’nin söyleşisine göre, fiyatların yükseliş  ihtimali ağır basıyor.

Orta Doğu’da artan gerilimler, ABD üretiminin pazarı boğacağına dair endişelerin azalması ve  OPEC+’nın devam eden kesintileri fiyatların yükseliş eğilimini sürdürmesine neden oldu.

 

CIBC Private Wealth’ten ABD’li enerji tredarı Rebecca Babin yakın zamanda Yahoo Finance’e verdiği demeçte, “Çoğu analistin piyasanın dengede olduğu ve ham petrolün temelde WTI’da varil başına 70 dolar civarında seyredeceğinden oldukça emin olduğunu görüyorum”  dedikten sonra son haftalardaki kazanımların bitmeyebileceğini söylüyor.

“Aslında fiyatların zirveye ulaştıklarını düşünmüyorum” dedi ve şunu ekledi: “Herkes ABD’deki arz büyümesi ve Çin’de  zayıf talep gibi aşağı yönlü risklere odaklanmış görünüyor. Yatırımcılar gerçekten gözlerini toptan ayırıyor. Bu yıl ham petrol için birkaç şey yolunda gidebilir. Talebin tahminlerden daha iyi performans gösterdiğini görebiliriz.”

ABD Enerji Bilgi İdaresi yakın zamanda ülkede üretim tahminini Aralık 2023’teki rekor seviyelerin oldukça altına düşürdü. Enerji Bilgi İdaresi, “Üretimin Şubat ayında günde neredeyse 13,3 milyon varile döneceğini, ancak daha sonra 2024’ün ortasına doğru hafif düşeceğini ve Şubat 2025’e kadar Aralık 2023’teki rekoru aşmayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Güncellenen tahmin, ABD’den gelen arz fazlası endişelerinin azalmasıyla hafta başında ham petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oldu. Bu arada Beyaz Saray’ın Stratejik Petrol Rezervini yeniden doldurmaya yönelik çabalarının devam etmesi de petrol fiyatlarında  yükselişe destek olarak görülüyor.

“Biden yönetiminin rezerv birikimi konusunda aktif olmaya devam etmesi güçlü ihtimal. Ayrıca çok disiplinli bir OPEC var. Bence kesintilerini 24’ün ilk yarısına kadar, hatta gerekirse tüm yıl boyunca kesinlikle uzatacak.” dedi Babin.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri (OPEC+), fiyatları desteklemek amacıyla bir yıldan uzun bir süre önce bir dizi üretim kesintisi uyguladı. (OPEC dışı üyelerden elde edilen üretimin artması, bu azalmaların bir kısmını telafi etti.)

Ayrıca traderlar son birkaç haftadır Orta Doğu’da artan gerilimlere de tepki göstermeye başladı. İsrail-Hamas savaşında Filistinlileri destekleyen İran müttefiki Husiler, Kızıldeniz boyunca seyreden gemileri hedef alıyor ve bu da büyük tankerlerin Asya ile Avrupa arasında kritik bir yol olan Süveyş Kanalı’na bağlanan bölgeden kaçınmasına neden oluyor.

BofA analistleri bu hafta bir notta “petrol için ‘yeni talep'” başlığı altında “Ticaretin Kızıldeniz’den uzağa yeniden yönlendirilmesi, petrol (ve küresel ticaret) tedarik zincirini uzatmaya devam ediyor, nakliye maliyetlerini artırıyor ve daha fazla ham petrol ve rafine ürünün transit halinde kalmasına neden oluyor. Bu dinamikler bölgesel yakıt yayılımlarını genişletti ve bir katman ekledi” analizini yaptılar.

BOK Financial’ın kıdemli başkan yardımcısı Dennis Kissler, müşterilere kısa süre önce gönderdiği bir notta, “Mevsimsel yakıt talebinde bir toparlanma normalde Mart ayı başında gerçekleşir ve stoklar hâlâ normalin düşük seviyesindeyken, ham petrolün yer yer gerilemeler olsa da  temelde güçlü seyretmesi bekleniyor” dedi.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler