Sosyal Medya

Gündem

Bilge Yılmaz hükümeti Cevdet Akçay’ın sözleriyle vurdu

Bu hikayenin sonu iyi değil. Yıl sonu yüzde 36’lık enflasyon hedefini TÜİK bile tutturamayacak, hatta yaklaşamayacak. Enflasyon ile etkili mücadele için beklentilerin başarılı şekilde yönlendirilmesi şarttır ama onun için insanların size ve kullandığınız/açıkladığınız verilere güvenmesi lazım.

Bilge Yılmaz hükümeti Cevdet Akçay’ın sözleriyle vurdu

Cumartesi akşamı bir Tweet yayınlayan IYIP Ekonomi Politikaları Başkanı ve ekonomist Bilge Yılmaz, TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın TCMB Enflasyon Raporu sunumunda yaptığı açıklamaları hatırlatarak, yeni ekonomi yönetiminin devraldığı sorunların AKP’den kaynaklandığını öne sürdü.  Tweet şöyle:

Yeni başkanın ilk enflasyon raporu sunumunda eşine az rastlanır bir olay yaşadık. TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, göreve geldiklerinde çok büyük bir tahribatla karşılaştıklarını ve sistemin çalışmadığını net bir şekilde açıkladı. Burada cevabını herkesin bildiği birkaç soruyu hatırlatmak isterim.

  1. Bu tahribatı bilerek, isteyerek yapanlar/yaptıranlar kimlerdi?

Cevap: AK Parti iktidarı

 

  1. Mevcut tablonun baş sorumlularından eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu şu an hangi görevde bulunuyor?

Cevap: BDDK Başkanı

 

  1. Açıkladığı verilere kimsenin güvenmediği TÜİK’de kadro ve yöntem değişikliğine gidildi mi, şeffaflık sağlandı mı?

Cevap: Hayır

 

Birçok ismin aksine Haziran 2023’deki atamalardan hemen sonra Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılan atamanın yanlış olduğunu ve kötü sonuçlar doğuracağını söylemiştim. Çünkü atanan kişinin para politikası üzerine ne bir eğitimi ne de merkez bankacılığında bir gün iş tecrübesi vardı. Daha kötüsü kamu görevine uygun olmayan biriydi. Bu atamayı yapanlar eğer vazifelerini yapıp biraz araştırsalardı bu kişinin bu görev için doğru seçim olmadığını bilirlerdi.

 

Bu hikayenin sonu iyi değil!

Şimdi aynı sorumluluk ve vatanseverlik duygularıyla açıkça uyarmak istiyorum: Bu hikayenin sonu iyi değil. Yıl sonu yüzde 36’lık enflasyon hedefini TÜİK bile tutturamayacak, hatta yaklaşamayacak. Enflasyon ile etkili mücadele için beklentilerin başarılı şekilde yönlendirilmesi şarttır ama onun için insanların size ve kullandığınız/açıkladığınız verilere güvenmesi lazım.

 

 

 

Cevdet Akçay ne demişti?

 

Merkez Bankası (MB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, ‘kopan bağlantıları yedi aydır ihdas ettiklerini’ söylediği ‘yüksek tansiyon’lu konuşmasıyla enflasyon raporu toplantısına damga vurdu.

 

Bugün 2024’ün ilk enflasyon bilgilendirme toplantısında konuşan MB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonun mayısta yüzde 73’le zirveye varacağını yıl sonunda da yüzde 36’ya ineceğini öngördüklerini söyledi.

Toplantıda konuşan Akçay, yüzde 36’lık enflasyon hedefinin neden değiştirilmediğini şöyle açıkladı:

“Duyuyorum böyle şeyleri, ’38-39 yapsalar daha anlamlı olur’ falan. Yine hatırlatayım size. Şu an içinde bulunduğumuz ‘setting’de ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti mevduat faizi linki (bağı) kopmuş, politika faizi enflasyon linki kopmuş, faiz kur linki kopmuş… Biz yedi aydır bu kopan linkleri ihdas ediyoruz.

 

Bu linkler tekrar ihdas edilecek. Veriler birikecek. Alan verileri kullanacaksınız, modelleme yapacaksınız. Oradan da 36’dan 38’e çıkma çok zor. Modelleme iyi bilen arkadaşlar beni çok iyi anlayacaktır. Çok zor değil imkânsıza yakın.

 

Ne olmuştu?

İktidarın “Faiz sonuç enflasyon sebep” diyerek genel kabul görmüş ekonomi politikalarının tersine bir politika izlemesi sonrası son iki yılda enflasyon rekor seviyelere ulaşmıştı.

 

28 Mayıs’ta bir kez daha seçim kazanan Erdoğan hükümeti, ‘Türkiye ekonomi modeli’nden vazgeçip pusulayı tersine çevirmiş ve Mehmet Şimşek’i Hazine ve Maliye’nin, Hafize Gaye Erkan’ı da Merkez Bankası’nın başına getirmişti.

 

Şimşek’in ‘rasyonel politikalara geçildiğini’ açıklaması ardından Merkez Bankası yüzde 8,5 olan faizi sekiz ayda yüzde yüzde 45’e çıkardı.

 

Bu sürede ekonominin döviz ihtiyacının giderilmesi için Şimşek ve Erkan yüzünü Batı ile Körfez’e çevirmiş, birçok kuruluş ve yatırımcılarla görüşmüşlerdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler