Sosyal Medya

Gündem

AKP yenilginin nedenlerini araştırıyor, radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var’

AKP, 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını araştırıyor. AKP kaynakları, geniş katılımlı anketler yapıldığını vatandaşın ‘zamlardan’ ve ‘AKP’nin halktan kopuk olmasından’ şikayetçi…

AKP yenilginin nedenlerini araştırıyor, radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var’

AKP, 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını araştırıyor. AKP kaynakları, geniş katılımlı anketler yapıldığını vatandaşın ‘zamlardan’ ve ‘AKP’nin halktan kopuk olmasından’ şikayetçi olduğunu söyledi. Türkiye Gazetesi’ne konuşan AKP kurmayları, AKP’nin seçmen tabanındaki oy kaymalarının henüz durmadığını, seçimden sonra küçük de olsa oy oranlarında gerilemenin devam ettiğini belirtti ve mevcut durumda CHP’nin birinci parti olma özelliğini sürdürdüğüne de dikkat çekti.

Kurulduğu günden bu yana girdiği seçimlerde ilk kez ikinci parti olan AKP, yaşadığı oy kaybının nedenlerini araştırıyor. 31 Mart seçimlerinde birçok belediyeyi kaybeden AKP’nin yaptırdığı araştırmada seçim sonuçlarında ‘zamların’ ve ‘halktan kopmanın’ etkili olduğu sonucu çıktı.

Hükümete yakın Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre; AKP, seçim sonuçlarıyla ilgili geniş katılımlı anket çalışması yaptı. Ankette, CHP ve diğer partilere giden oyların yanı sıra, sandığa gitmeyen seçmenlerin de nabzı tutuldu.

AKP kaynakları, oy kaybında yüzde 50’nin üzerinde bir oranla ekonomi başlığı altında hayat pahalılığı, emekliler ve kira fiyatları gibi sebepler sıralandığını kaydetti. Ekonomiden sonraki en önemli gerekçe ise AKP’nin ‘halktan kopması’ gösterildi.

SETA da çalışma yapıyor: ‘Yeni bir hikaye ortaya çıkarılacak’

Türkiye Gazetesi’ne bilgi veren AKP kurmayları “Seçim sonuçlarıyla ilgili veriler toplanmaya devam ediyor. Bir anlamda vatandaşın bizden beklentilerini net olarak ortaya çıkarmak istiyoruz. SETA bir çalışma yapıyor, teşkilatlardan ve milletvekillerinden gelen rapor ve öneriler de alınıyor. Vatandaş bizden ne bekliyor? Her yönüyle bakıyoruz. Bu tespitler partinin bundan sonraki yol haritasına etkili olacak. Yeni bir program, yeni bir hikâye ortaya çıkarılacak” değerlendirmesini yaptı.

‘Oy kaymaları devam ediyor, CHP birinci parti’

AKP’nin seçmen tabanındaki oy kaymalarının henüz durmadığını, seçimden sonra küçük de olsa oy oranlarında gerilemenin devam ettiğini belirten AKP kaynakları, mevcut durumda CHP’nin birinci parti olma özelliğini sürdürdüğüne de dikkat çekti.

AKP’de yapılan istişare toplantılarında değişim beklentilerine yönelik de görüşler dile getiriliyor. Parti kurmayları, kongre ile birlikte parti yönetiminin büyük bölümünün değişeceğini ve parti politikalarda dikkat çekici değişiklikler olabileceğini dile getiriyor.

Politika da değişmeli

AKP’deki önemli isimlerin ortak görüşü “Kişilerin değişimi yeterli olmaz. Politikalar değişmezse, bir dahaki seçimde de benzer sonuçlarla karşılaşılır” şeklinde… AKP’deki istişare toplantılarında ve Strateji Kurulunun yaptığı toplantılarda katılımların büyük bölümü, yerel seçimlerde başka partilere giden oyların o partilerde kalıcı olmamasına yönelik yeni ve radikal adımların atılması yönünde görüşler dile getiriliyor.

Umutsuzluk hakim: ‘Parti kurmayları arasında, radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var’

Gazeteci Nuray Babacan, araştırmadan kötü ekonomi yönetimi ve AKP’nin halktan kopuk olduğu sonucunun çıktığını kaydetti. Araştırmaya göre CHP halen oylarını koruyor ve AKP’nin önünde gözüküyor. Babacan, partideki umutsuzluğu “Parti kurmayları arasında, radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var” ifadeleriyle anlattı.

AKP 31 Mart seçimlerinde aldığı yenilginin nedenlerini araştırırken, parti koridorlarında geleceğe dair umutsuzluk hakim.

Gazete Pencere Yazarı Nuray Babacan, AKP koridorlarında dolaşan fısıltılar partinin geleceği bakımından soru işaretleriyle dolu olduğunu yazdı.

Babacan’ın yazısınına göre; Erdoğan’ın sevdiği anketler hiç de iyi şeyler söylemiyor: “AKP, ‘Nerede yanlış yaptık?’ diye sordu: ‘Halktan koptunuz, halkı ezdiniz’ yanıtını aldı.”

‘Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç CHP’nin halen AKP’nin önünde olduğu gerçeği’

Nuray Babacan’ın yazısının ilgili bölümleri şöyle:

“Yerel seçimdeki yenilgisinin şaşkınlığını üzerinden atan iktidar partisi, hatalarını görmek için özel bir araştırma yaptırdı. Araştırmasız da ortada olan durum, bir kez daha halk tarafından teyit edildi. Araştırma sonuçları, ekonomik krizin en büyük neden olduğunu ortaya koyarken, ‘partinin halkan koptuğuna’ ilişkin saptama net bir mesaj olarak görüldü.

AKP yönetimi, kongreye kadar olan süreçte sürüklendikleri girdaptan çıkmak için öneriler hazırlamaya çalışıyor. Kötü yönetimin sonuçları ve yapılması gerekenler ortadayken, kamuoyu araştırmalarını dayanak yapan yönetim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a birkaç aşamadan oluşan bir rapor sunmaya hazırlanıyor.

Partinin Strateji Kurulu, son toplantısında önlerine konulan araştırmayla herkesin bildiği gerçeklerle bir kez daha yüzleşti. Araştırma, vatandaşların yüzde 55’inin AKP’ye oy vermeme gerekçesi olarak kötü ekonomiyi ve hayat pahalılığını gösterdi. En önemli ikinci başlık ‘Partinin halktan koptuğu’ oldu. Emeklilerin ve dar gelirlilerinin durumu da ilk üç sırada yer aldı. Kamuoyu araştırmasındaki bir değer önemli konu, CHP’nin halen oylarını koruduğu ve AKP’nin önünde olduğu gerçeğiydi.”

‘Radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var’

Gazete Pencere yazarı Babacan yazısında ayrıca, “Parti kurmayları arasında, radikal adımlar atılmazsa AKP’nin sonunun geleceğini söyleyenler var. Kişilerden çok, zihniyetin ve anlayışın değişmesi gerektiği konuşuluyor kulislerde. Genel merkez ekibi, yaptırdıkları araştırmanın yanı sıra SETA gibi kuruluşlardan ve bazı STK’lardan görüş alarak atılacak adımlara ilişkin başlıkları oluşturmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler