Sosyal Medya

Genel

Ukrayna rafineri vurdu, ham petrol uçuşa geçti

Dünya pazarında yakın zaman kadar arz fazlası  öngörülürken, OPEC+ üyelerinin üretim kesintilerini sürdürmeleri durumunda bu yıl hafif bir arz açığı şekilleniyor.

Ukrayna rafineri vurdu, ham petrol uçuşa geçti

Petrol fiyatları, Brent ham petrolün Kasım ayından bu yana ilk kez varil başına 85 doları aşmasından bir gün sonra Cuma günü düştü, ancak ABD rafinerilerinin yaz sürüş sezonundan önce ham petrol satın alacakları beklentisiyle fiyatlar haftayı %3’ün üzerinde yükselişle bitirdi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri Cuma günü geç saatlerde 10 sent veya %0,12 düşüşle varil başına 85,32 dolara geriledi. ABD Batı Teksas Orta ham petrolü (WTI)  8 sent veya %0,1 düşüşle 81,15 dolara geriledi.

 

Cumartesi günü, Ukrayna’nın füze saldırısı batı Rusya’da iki kişiyi öldürdü ve Başkan Vladimir Putin’in Kiev’i bozmaya çalışmakla suçladığı seçimlerin ikinci günü olan Cumartesi günü ayrı bir insansız hava aracı saldırısı bir petrol rafinerisini ateşe verdi. Ukrayna savaşı, Putin’e Kremlin’de altı yıl daha süre tanıyacağı kesin olan üç günlük başkanlık seçimlerindeki oylamaya gölge düşürdü.

Petrol fiyatları önümüzdeki hafta daha da yükselebilir

Price Futures Group analisti Phil Flynn, motor yakıtlarında “tedarikde daralma yaşandığını” söyledi. “Fiyatların yükselme riski var”  diye ilave  etti. Ancak Flynn, enflasyonun merkez bankasının yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalması nedeniyle “ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşüremeyeceğine dair endişeler bulunduğunu” da sözlerine ekledi. Faiz oranlarındaki indirimler ABD’de talebin artması için bir fırsat olarak görülüyor.

 

 

 

 

Arz açığı oluşuyor

 

Fiyatlar geçtiğimiz ayın büyük bölümünde varil başına kabaca 80 ile 84 dolar arasında seyrediyordu. Daha sonra Perşembe günü Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Husi saldırılarının Kızıldeniz taşımacılığını kesintiye uğratması nedeniyle Kasım ayından bu yana dördüncü kez 2024 petrol talebine ilişkin görüşünü yükseltti.

 

UEA, son raporunda, dünya petrol talebinin 2024’te günde 1,3 milyon varil, geçen ayki tahmine kıyasla günde 110.000 varil artacağını söyledi. Dünya pazarında yakın zaman kadar arz fazlası  öngörülürken, OPEC+ üyelerinin üretim kesintilerini sürdürmeleri durumunda bu yıl hafif bir arz açığı şekilleniyor.

Petrolde haftalık kazanımlar, ABD dolarının son sekiz haftadaki en hızlı şekilde güçlenmesine rağmen geldi

 

Daha güçlü bir dolar, ham petrolü diğer para birimlerini kullananlar için daha pahalı hale getiriyor.

Son aylarda Rusya’nın enerji sektörüne yönelik en ciddi saldırılardan birinde Rosneft’in en büyük rafinerisinde çıkan yangına neden olan Ukrayna’nın Rus petrol rafinerilerine yönelik saldırıları da yer aldı.  Cumartesi günü Ukrayna rafineri saldırılarını sürdürdü. Gelecek hafta Fed FOMC yanında Rusya’nın tedarik görünümü de fiyatlanacak. Petrolde ralliyi durduracak unsur FOMC üyelerinin bireysel faiz indirimi projeksiyonlarının aşağı revize edilmesi olur.

Enerji Bilgi İdaresi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD ham petrol stoklarının geçen hafta beklenmedik bir şekilde düştüğünü açıkladı.  Rafinerilerin üretimi hızlandırması ve talep arttıkça benzin stoklarının düşmesi  beklenmedik  düşüşün nedenleri.

Talep tarafında ise Çin Merkez Bankası, Fed’in beklenen faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin belirsizlik nedeniyle yuan’ın değerini korumak için temel politika faiz oranını değiştirmedi. Düşük faiz oranları tüketici borçlanma maliyetlerini düşürür, bu da ekonomik büyümeyi ve petrol talebini artırabilir.

ABD’de yavaşlayan ekonomik aktiviteye dair geçen hafta yayınlanan verilerin, Fed’in Haziran ayından önce faiz indirimine başlamasını teşvik etmesi pek mümkün görünmüyor, zira Şubat TÜFE ve ÜFE dezenflasyon kazanımlarının duraksadığını gösterdi.

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA) ve Standard Chartered bu hafta en son petrol fiyatı tahminlerini açıkladı

EIA’nın en son kısa vadeli enerji görünüm raporuna göre kuruluş, Brent spot fiyatının bu yıl varil başına ortalama 87 dolar, 2025’te ise varil başına 84,80 dolar olacağını öngörüyor. Bu, EIA’nın önceki raporundaki Brent spot fiyat tahminlerine göre kayda değer bir artış. Öncekiler 2024’te varil başına 82,42 dolar, 2025’te varil başına 79,49 dolardı.

Salı günü geç saatlerde Rigzone’a gönderilen bir raporda Standard Chartered, ICE Brent’in yakın gelecekteki fiyatının 2024’ün ilk çeyreğinde varil başına ortalama 92 dolar, ikinci çeyrekte varil başına 94 dolar, üçüncü çeyrekte varil başına 98 dolar ve varil başına 106 dolar olacağını öngördü.

Rapora göre şirket, emtianın gelecek yılın ilk çeyreğinde varil başına 107 dolar, ikinci çeyrekte varil başına 103 dolar ve 2025 yılında ise genel olarak varil başına 109 dolar seviyesinde gelmesini bekliyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler