Genel
Türkiye Ziraatçiler Derneği açıkladı: Anadolu’da kuraklık artıyor!
Anadolu’da kuraklık arpa ve buğdayda erken sararmayı başlattı. Ziraatçiler, boru fiyatların da artmasıyla çiftçinin tarlasını sulamakta daha da zorlandığını belirtti.…

Anadolu’da kuraklık arpa ve buğdayda erken sararmayı başlattı. Ziraatçiler, boru fiyatların da artmasıyla çiftçinin tarlasını sulamakta daha da zorlandığını belirtti. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, “Acil su lazım” dedi.
Kurak geçen mart ayının ardından nisan ayında da yeterli yağış olmadı. Oysa arpa, buğday, yulafta bahar yağmurları gelişim için çok önemliydi. Sulu tarım yapılabilen arazilerde çiftçi tarlasını suluyor. Ancak Anadolu’da birçok noktada sulu tarım yapılamıyor. Sulu tarıma geçmek isteyenlerin ise tarlasına boru döşemesi gerekiyor. Boru fiyatlarının ise geçen yıla göre ikiye katlandığına dikkat çekiliyor. Mandallı boru fiyatları 164 liradan (5 metre) başlıyor, büyüklüklerine göre 5 bin lirayı (6 metre) bile aşıyor. Sulu tarım olanağı olmayan araziler için ise tek çare yağmur.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, kuraklığın aslında yeni bir konu olmadığını, iklim değişikliği ile yıllardır yaşandığına işaret etti. Şu anda Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu dışında bütün yerlerde kuraklık sıkıntısı yaşandığına işaret eden Demirtaş, nisan sonuna kadar da önemli bir yağış beklenmediğine dikkat çekti. Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde nisan ayının kurak geçtiğini belirten Demirtaş, “Seli herkes yağmur yağdı sanıyor. Oysa sızma olmayınca su akıp gidiyor” dedi. Demirtaş, bu yıl buğdayda 20 milyon ton üretim tahmin edildiğini söyledi. Gerçekleşmenin ne kadar olacağının ise bilinmediğine dikkat çeken Demirtaş, “Tarlalara şubat, martta üst gübre atıldı. Üst gübre atıldığı için daha çok suya ihtiyaç var. Ancak malesef mart, nisan aylarında yeterli yağış gerçekleşmedi” değerlendirmesini yaptı. Arpa, buğdayda sararmalar olduğuna işaret eden Demirtaş, şunları söyledi:
“Acil yağmur lazım. Geçtiğimiz yıllarda üretim buğdayda 16-17 milyon tona kadar düşmüştü. Şu anda tahmin yapabilmek zor. Nisan sonuna kadar yağmur yağmazsa kuraklık kendini iyice gösterir. Tüm tahıllarda üretimde düşme olur.”
Demirtaş, üretimde yetersizlik nedeniyle gıda enflasyonunun yüksek olduğunu vurgu yaptı. “Bu faizle, bu mazotla, bu girdi maliyetleriyle üretim zor” diyen Demirtaş, mazotta verginin yüzde 38.5 olduğunu söyledi. Demirtaş, “Bu fiyatlarla çiftçi nasıl başetsin ? Çiftçiler bizde korumasız” diye konuştu.
cumhuriyet.com.tr
BAKMADAN GEÇME
-
Dünya Ekonomisi
/ 7 Temmuz 2025Kriz kahininden ABD ve dünya için karanlık senaryo
Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, ABD ekonomisine yönelik karamsar bir tablo çizdi. CNBC’ye konuşan Roubini, yılın ikinci yarısında büyümenin yavaşlayacağını, çekirdek enflasyonun ise 2025 sonunda yüzde 3,5'e yükselebileceğini söyledi.
Ekonomi
/ 7 Temmuz 2025Hazine’den borçlanma hamlesi: 97 milyarı aştı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçekleştirdiği iki ihaleyle toplam 97,2 milyar TL borçlandı. 8 ay vadeli kuponsuz bono yeniden ihraç edilirken, 4 yıl vadeli TLREF'e endeksli devlet tahvili ilk kez piyasaya sunuldu.
Genel
/ 7 Temmuz 2025Konutunuzu Doğal Afetlere Karşı Korumanın En Etkili Yolu
PARA ANALİZ- Doğal afetler, özellikle deprem gibi ani ve yıkıcı olaylar, bir konutun değerini ciddi ölçüde tehdit eder. Konutunuzu bu…
Ekonomi
/ 7 Temmuz 2025Atilla Yeşilada – Semih Sakallı: Oyun bitti! Sonun başlangıcındayız & Küçük yatırımcı ve şirketler ne yapmalı?
Atilla Yeşilda ve Semih Sakallı hafta sonu CHP'li belediyelere yönelik son operasyonları ve bunun önce piyasalara sonra da ekonomiye etkilerini konuştu.
Gündem
/ 7 Temmuz 2025Seçmen Eğilimleri Değişiyor: CHP Önde, Barış Sürecine Destek Artıyor
SONAR’ın 26 ilde yaptığı son kamuoyu araştırması, CHP’nin yüzde 36,2 ile birinci parti olduğunu ortaya koyarken, halkın çoğunluğunun ekonomik gidişattan ve siyasi adaletsizlikten memnun olmadığını gösteriyor. Aynı gün yayımlanan başka bir ankette ise, Türkiye kamuoyunun yüzde 65’inin PKK ile yürütülen barış sürecini desteklediği bildirildi. Anketler, Türkiye’de siyasi eğilimlerin ve toplumsal beklentilerin yeniden şekillendiğini ortaya koyuyor.
Genel
/ 7 Temmuz 2025Ahmet Büyükduman: HAK MI, REVA MI; MEMURA %15, KİRAYA %43 ZAM⁉️
Yılın ikinci yarısı için memur maaşlarına %15 civarı zam yapılırken, kira artışları için baz alınan ortalama TÜFE %43,23 olarak gerçekleşti. Bu durum medyada yayınlara da konu oldu. Kiralar daha önce yapıldığı gibi narh konulması önerileri gündeme getirildi.
Reel Sektör
/ 7 Temmuz 2025Deutsche Bank Raporu: Türkiye Teknoloji Ürünlerinde Dünyanın En Pahalı Ülkeleri Arasında
Deutsche Bank’ın “2025 Küresel Fiyat Haritası” raporuna göre Türkiye, iPhone gibi teknoloji ürünlerinde dünyanın en pahalı ülkelerinden biri oldu. Aynı zamanda satın alma gücünde de dibe yakın sıralarda yer alan Türkiye, ekonomik kriz yaşayan ülkelerle aynı lige düştü. Rapor; kurdaki erime, yüksek enflasyon ve yetersiz gelir artışının, Türkiye’yi teknolojiden konuta kadar birçok alanda erişilemez hale getirdiğini ortaya koyuyor.
Döviz
/ 7 Temmuz 2025John Authers: Zayıf Dolar Kalıcı mı?
Dolar, güçlü ekonomik verilere rağmen yerinden kımıldamıyor. DXY endeksi 20 yılın en düşük seviyelerinde ve bu durum enflasyonu artırma riski taşırken, ABD hisseleri rekor kırıyor. Zayıf dolar, hem Amerikan şirketlerini rekabetçi kılıyor hem de Asya para birimlerine rahatlama sağlıyor. Ancak yaklaşan tarife kararları ve güçlü istihdam verileri, faiz indirimi beklentilerini bastırarak tabloyu karmaşıklaştırıyor.
Genel
/ 7 Temmuz 2025BRICS Artık Göz Ardı Edilemeyecek Kadar Güçlü
Brezilya'nın Rio kentinde düzenlenen BRICS zirvesinde, gelişmekte olan ülkelerden oluşan blok Batı'ya ve özellikle ABD Başkanı Donald Trump’a karşı net mesajlar verdi. Ticaret tarifelerinden İran’a yönelik hava saldırılarına kadar birçok konuda Washington’un politikalarına karşı çıkan BRICS, genişleyen yapısıyla artık küresel düzende ciddi bir alternatif olarak görülüyor.
Dünya Ekonomisi
/ 7 Temmuz 2025Ticaret Savaşından Sonra Ne Olacak? Trump’ın Tarifeleri ve 2030 Senaryoları
ABD Başkanı Donald Trump’ın 9 Temmuz’a kadar rekabetçi ticaret anlaşmaları imzalama baskısı, küresel tedarik zincirlerini ve jeopolitik dengeleri yeniden şekillendiriyor. Bloomberg analistleri ve üç önde gelen ekonomist, 2030’a kadar dört olası küresel ticaret senaryosu çiziyor:
Ekonomi
/ 7 Temmuz 2025İSO İkinci 500: İhracat ve İstihdam Arttı, Kârlılık Sert Geriledi
PARA ANALİZ- İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan İSO İkinci 500 – 2024 verileri, Türkiye sanayisinin mevcut zorluklarla mücadelesini açık…
Piyasa
/ 7 Temmuz 2025Fortune 500 Türkiye 2024: Rekor Satış, Azalan Kâr, Artan İstihdam
Fortune 500 Türkiye 2024 listesinde yer alan şirketlerin toplam net satışları yüzde 35,6 artışla 17,4 trilyon TL'ye ulaşırken, net kârlılıkta yüzde 54,9 düşüş yaşandı. İhracatın lideri THY olurken, istihdamda BİM zirvede yer aldı.
Ekonomi
/ 7 Temmuz 2025Uygun Teklif Gelmedi: TMSF HES Kablo İhalesini İptal Etti
PARA ANALİZ- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ (HES Kablo) ve Erciyes Çelik Halat…
Benzer Haberler