Sosyal Medya

Genel

Türk şirketlere yeni Rusya yaptırımları

Batı'nın Rusya'ya yaptırımları dış ticaret ve ödemelerde sıkıntı yaşatıyor

Türk şirketlere yeni Rusya yaptırımları

Foreks Haber’e göre, İngiltere, enerji sektöründe iş yaparak Rus hükümetini desteklemekten kazanç elde ettikleri gerekçesiyle dört armatörlük şirketine yaptırım uyguladı.

Yayınlanan listeye göre bu şirketler Türkiye’den Active Denizcilik Ve Gemi İşletmeciliği Anonim Şirketi ve Beks Gemi İşletmeciliği Ve Ticaret Anonim Şirketi, Birleşik Arap Emirlikleri’nden Fractal Marine DMCC ve Paramount Energy & Commodities SA (Cenevre, İsviçre). Sonuncusu, Kasım ayından bu yana İngiltere’nin yaptırım listesinde yer alan BAE’den Paramount Energy & Commodities DMCC ile bağlantılı.

 

Paramount Energy & Commodities SA ile bağlantılı olan Hollanda vatandaşı Niels Oscar Troost’a da yaptırım uygulanmıştır. “Petrol tüccarı Niels Troost ve şirketi Paramount Energy & Commodities SA. Troost, İngiltere’nin Kasım 2023’te belirlediği BAE merkezli Paramount Energy & Commodities DMCC de dahil olmak üzere, Rus petrolünün İngiltere ve G7 yaptırımlarının erişimi dışında sınırsız ticaretini kolaylaştırıyor.

 

Fractal Marine DMCC, Beks Ship Management ve Active Shipping, Rus enerji sektöründe gölge filonun bir parçası olarak faaliyet gösteriyor” denildi.

 

ABD’nin Rusya ile ticarete aracılık eden finansal kuruluşlara karşı yaptırım başlatabileceğini ortaya koyan başkanlık kararnamesinin ardından Türkiye’nin Rusya’ya giden pek çok ürünün ödeme tahsilatında zorluklar yaşanırken, Rusya’dan alınan petrolün ödemelerinde de gecikmeler görülüyor.

 

Konu hakkında bilgi sahibi yedi kaynak ödemelerin gecikmesinde ABD’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarını genişleten aralık ayındaki kararnamenin etkili olduğunu belirttiler. Kararname, Rusya’nın Ukrayna’daki işgaline kaynak sağlamasını zorlaştırmayı amaçlıyor olsa da petrol ticareti gibi spesifik sektörlerde etkisi görülebiliyor.

 

 

Dört kaynağın verdiği bilgiye göre son haftalarda yaşanan ödeme sorunları işlemlerin Türk bankalarınca yakın incelemeye alınması ve Rus tarafıyla yapılan işlemlerin “uyum birimleri” tarafından daha sıkı izlenmesi sonucunda meydana geldi.

 

Petrol sektöründen iki kaynak ödemelerdeki gecikmelerin ham petrol akışını aksatmadığını, az sayıda kargonun geciktiğini belirttiler.

 

Büyük ölçekli bir Rus petrol şirketinden bir kaynak, iki-üç haftadır Türkiye’den ödeme alamadıklarını ifade etti.

 

İlk verilere göre Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı ocak ayında yıllık yüzde 39 düşüşle 631 milyon dolara geriledi. Geçen yıl yüzde 16,9 artışla 10,9 milyar dolara yükselmişti.

 

 

Basın kaynakları

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler