Sosyal Medya

Genel

SABAH Raporu: Piyasa reaksiyonu olumlu olur, “4 yıl seçim yok, ekonomi politikaları sürecek”

Erdoğan, ekonomide yol haritamız olan OVP ve Kalkınma Planlarını bu ana kadar kararlılıkla uyguladıklarını, populist adımlardan uzak durarak, başta enflasyon olmak üzere ekonomi programının meyvelerini ikinci yarıdan itibaren görüleceğini, bu adımları ise devam ettireceklerini söyledi.

SABAH Raporu: Piyasa reaksiyonu olumlu olur, “4 yıl seçim yok, ekonomi politikaları sürecek”

Türkiye cephesinde dün düzenlenen yerel seçimlerde büyük bir sürpriz yaşandı. İktidar partisi konumunda AKP’nin oylarında büyük bir erime yaşanırken, oyun değiştirici nitelikte bir tablo ile karşı karşıya olduğumuzu da belirtmenin yanlış olmayacağını düşünüyorum. Buna göre, CHP geçerli oyların %37,74’ünü alarak birinci parti olurken, en büyük 5 il de dâhil olmak üzere 35 ilin belediye başkanlığını elde etti. 2019 yerel seçimlerinde AKP’nin oy oranın %44,3 olduğunu not edelim.

AKP pek de alışık olmadığı seçim sonuçları ardından, siyasi kariyerinde ilk kez seçim yenilgisine uğrarken, büyük şehirler tarafında İstanbul’da İmamoğlun’dan 12 puan, Ankara’da Yavaş’tan 29 puan, İzmir’de Tugay’dan 12 puan, Bursa ve Antalya’da ise 9 puan geride kaldı. CHP lideri Özel seçim sonrası yaptığı konuşmasında, “CHP artık başının üzerindeki görülmez %25’lik tavanı söz verdiğimiz gibi kırmıştır, tuzla buz etmiştir” dedi.

Ayşe Teyzenin enflasyon sepetinde en önemli kalem olan gıda enflasyonunun ve satın alma gücünde yaşanan erozyonun sandığa yansıdığını çok rahatlıkla söyleyebilirim. Cebindeki paranın giderek daha da eridiğini hisseden seçmen ile muhafazakar tabanın İsrail’e karşı izlenen duruşun yeterli bulunmaması nedeniyle de muhalefetin elini güçlendirdiğini de okuyoruz.

Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesine bakıldığında, AKP’nin 2019 yılında 15 olan belediye sayısının 11’e düştüğü, MHP’nin de tek belediyesini kaybettiği görülürken CHP büyükşehir belediye sayısını 11’den 15’e çıkardı. Ayrıca Yeniden Refah Partisi 1 belediye kazandı. DEM Parti 3 olan belediye sayısını korudu. Geri kalan 51 il belediyesine bakıldığında AKP’nin 24 olan belediye sayısının 12’ye, MHP’nin 10’dan 8’e düştüğü görüldü. CHP belediye sayısını 10’dan 21’e çıkarırken, Yeniden Refah ve Büyük Birlik Partisi 1’er belediye kazandı. DEM Parti 5 belediyeden 7’ye yükseldi.

Seçim sonuçlarını çıplak bir gözle yorumlayarak, Türkiye cephesinde dün akşam itibariyle siyasi iklimin değiştiğini rahatlıkla iddia edebiliriz. CHP kadrolarının özellikle de İmamoğlu ve Yavaş önderliğinde oldukça güçlü bir duruş sergilerken, Yeniden Refah Partisi’nin (YRP) de seçim başarısı gözümüzden kaçmadı: geçerli oyların %6,2’sini alarak üçüncü sırada yer alırken, ileriye dönük bir bakış açısıyla, bunun AKP içerisinde de büyük bir değişime zemin hazırlayacağını düşünüyorum! Seçmenin Türkiye genelinde stratejik oy tercihi hemen hemen herkesin dikkatinden kaçmazken, AK Parti; İYİ Parti ve CHP dışında 6’lı masanın geriye kalan bileşenlerinin ise seçimi kaybettiğini söyleyebiliriz. İYİ Parti cephesinde Akşener’den istifa sinyali geldiğini de not edelim.

Dün akşam henüz meşhur balkon konuşması gerçekleşmeden, Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi ve ekonomi yönetimi ile ilgili söyleyebileceği söylemlerin önemli olacağını lâkin uçağın rotasını değiştirmeyeceği kendi içimizde tartışmıştık. Nitekim, pragmatik bir kişi olan Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olumsuz tablo karşısında, başta enflasyon sorununu çözmek dışında bir alternatifinin de kalmadığını teyit etmiş olduk. Yaptığı konuşmasında, Türkiye’de demokrasinin çalıştığını, milletin iradesi tecelli ettiğini, milletin takdirini sorgulamaktan uzak duracaklarını, umdukları neticeyi alamadıklarını,  irtiba kaybettiklerini, sebeplerini masaya yatırarak gerekli müdahalelerde bulunacağını söyledi.

Özellikle, bir sonraki seçime kadar geçecek 4 yıllık süreyi, gerekli adımları atarak geçireceklerini söyleyen Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir yıldır ekonomiyi yoran seçim defterinin kapanmasının da kazanç olduğunu vurguladı. Ekonomide yol haritamız olan OVP ve Kalkınma Planlarını bu ana kadar kararlılıkla uyguladıklarını, populist adımlardan uzak durarak, başta enflasyon olmak üzere ekonomi programının meyvelerini ikinci yarıdan itibaren görüleceğini, bu adımları ise devam ettireceklerini söyledi.

Seçim sonrasında ilişkin yazılan, çizilen olumsuz görüşlere uzun bir süredir katılmadığımız gibi prim vermediğimizi de okurlarımız pekâlâ çok iyi biliyorlar. Bu minvalde, dün Türk mali piyasaların seçim sonuçlarını olumlu karşılayacağı kanaatindeyiz. Netice itibari ile Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da işaret ettiği üzere enflasyonla mücadele sürecek. Ufukta yeni bir seçim yokken, en önemlisi ise Türkiye’de demokrasi işlemeye devam ediyor!

 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5)

Grup Müdürü, Hazine Bölümü, Kıbrıs Ekonomi Bankası

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler