Sosyal Medya

Genel

Londra Yüksek Mahkemesi, Assange’a itiraz hakkı tanıdı

ABD’nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD’de demir parmaklıklar ardında ölmesi…

Londra Yüksek Mahkemesi, Assange’a itiraz hakkı tanıdı

ABD’nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD’de demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek iadesine karşı Britanya’daki son hukuki girişiminden olumlu sonuç aldı.

Artı Gerçek – Britanya başkenti Londra’daki Adalet Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmesine son itirazını yapmasının önünü açtı.

Mahkemenin kararına göre Washington Assange’a ifade özgürlüğüyle ilgili ABD Anayasası Birinci Değişikliği’ne güvenip güvenemeyeceği ve ölüm cezasına tabi tutulup tutulamayacağı soruları hakkında “tatmin edici güvenceler” sağlamadığı sürece, temyiz başvurusu tam duruşmada sürebilir.

Tarafların gerekli belgeleri sunması halinde bir sonraki duruşma 20 Mayıs’ta yapılacak.

Londra’daki Adalet Yüksek Mahkemesi’nin kararının ana hatları şöyle:

* Assange hemen iade edilmeyecek.

* ABD’nin, WikiLeaks kurucusunun adil yargılanacağı ve iadesinin ölüm cezası anlamına gelmeyeceği konusunda “tatmin edici güvenceler” vermek için üç haftası var.

* Güvence verilmemesi durumunda mahkeme, bir daha duruşma yapılmaksızın temyize izin verecek.

* ABD’nin güvence sağlayamaması halinde mahkeme, nihai kararını vermeden önce taraflara daha fazla başvuruda bulunma fırsatı tanıyacak.

Yargıçlar Assange aleyhine karar vermiş olsaydı, avukatlarının Britanya hukuk sistemi dahilinde başvuru yolu kapanmış olacaktı. Kararın ardından Assange’ın eşi Stella, ABD’ye, mahkemenin istediği garantileri vermek yerine suçlamaları düşürmesi ve davayı kapatması çağrısında bulundu.

Washington, WikiLeaks kurucusunu özellikle ABD’nin Afganistan ve Irak’taki savaşlarıyla ilgili gizli belgeleri elde edip kamuya ifşa etmesi üzerinden casusluk suçlamalarından yargılamaya çalışıyor.

ABD’nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren Assange’ın Casusluk Yasası’na göre 175 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya bulunduğu ABD’ye iadesi ise demir parmaklıklar ardında ölümü anlamına gelecek.

Avustralya vatandaşı Assange (52), Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden Nisan 2019’da güvenlik güçleri tarafından zorla çıkartıldı. Düşmüş bir davanın 2012’deki kefalet ihlali suçlamasından 50 haftalık hapis cezası için Londra’nın yüksek güvenlikli Belmarsh hapishanesine nakledildi. O zamandan beri orada.

Ocak 2021’de bir yargıç, ABD’deki yüksel güvenlikli hapishanelerin zorlu koşulları nedeniyle intihar edebileceğini söyleyerek Assange’ın Amerikalılara teslim edilmesi aleyhine karar verdi. Washington’ın avukatları karara itiraz etti ve iyi muamele güvencesi sundu. Britanya’da iktidardaki Muhafazakar Parti hükümeti, bunun iade için yeterli olduğuna karar verdi. Haziran 2022’de dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel, ABD’nin iade talebini onayladı.

Yeniden yargı sürecine başvuran WikiLeaks kurucusu o zamandan bu yana, iadeye karşı yaptığı itirazlardan birini kaybetti.

Londra’daki Adalet Yüksek Mahkemesi’nde temyize giden avukatları, Amerika’nın Assange’a karşı açtığı davanın doğası gereği siyasi (Afganistan ve Irak’taki savaş suçlarının ifşa edilmesine misilleme) olduğunu ve ABD’ye iadesinin canını ve sağlığını riske atacağını savundu.

Durumu inceleyen iki yargıç, iadeye karşı görülebilir bir davanın bulunduğuna ve Assange’a yeniden tam temyiz duruşması verilmesi gerektiğine hükmetti.

Destekçileri, Assange’ın Batılı ülkeler için utanç verici sırları ifşa ettiği için ABD ve müttefiklerinim zulmüne uğradığını söylüyor.

 

 

 

 

 

artigercek.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler