Sosyal Medya

Genel

Kanal İstanbul’da İBB şimdilik kazandı ancak gözler Danıştay’da

Kanal İstanbul projesinin çevresine kurulacak Yenişehir için hazırlanan imar planları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) açtığı hukuki mücadele sonucunda İstanbul 11. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Kanal İstanbul’da İBB şimdilik kazandı ancak gözler Danıştay’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında “çılgın proje” olarak duyurduğu Kanal İstanbul, tarım ve orman arazilerini etkileyecek, şehirde göç yoğunluğu oluşturacak bir proje olarak biliniyordu.

İmar planları, 7 etaptan oluşuyordu ve ilk 3 etap yapılaşacak alanları içeriyordu, geri kalan etaplar arkeolojik sit alanları ve göl alanları olarak belirlenmişti. Ancak bu planlara karşı çıkan İBB, hukuki mücadele başlatmıştı.

İstanbul 11. İdare Mahkemesi, İBB’nin açtığı dava sonucunda “Kanal İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı 1. Etap Projesi” imar planlarını iptal ettiğini duyurdu. Aynı mahkeme, 29 Aralık 2023 tarihli kararıyla 2. etap ve 30 Ocak 2024 tarihli kararıyla da 3. etap imar planlarını oybirliği ile iptal etti. Böylece, Kanal İstanbul çevresinde kurulması planlanan Yenişehir’in konut inşaatları yapılacak bütün etaplarının imar planları iptal edilmiş oldu.

Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre, mahkeme, kararlarında nüfus tespiti belirsizliği, mezarlık alanlarının ağaçlandırma alanı olarak gösterilmesinin mevzuata uygun olmaması, plan notlarının değiştirilmesinin gerekçelerinin belirsizliği gibi konulara vurgu yaptı. Bu iptal kararları, İBB’nin Kanal İstanbul için açtığı davayı kazandığı anlamına gelmektedir. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan imar planlarına karşı verilen “ÇED olumlu” kararına ilişkin dava ise Danıştay’da görülmeye devam ediyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler