Sosyal Medya

Genel

Citibank’ın $3000 altın senaryosu

Altını 3.000 dolara çıkarabilecek bir diğer tetikleyici ise ABD Merkez Bankası'nı faiz oranlarını hızla düşürmeye teşvik edebilecek "derin küresel durgunluk" olabilir.

Citibank’ın $3000 altın senaryosu

CNBC.com’da yer alan haberde  Citibank’ın, olası üç katalizörden herhangi birine bağlı olarak önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde altın fiyatları ons başına 3.000 dolara, petrolün ise varil başına 100 dolara yükselebileceği yer aldı.

Citi’nin Kuzey Amerika emtia araştırma birimi başkanı Aakash Doshi, merkez bankalarının sarı metal alımlarını keskin bir şekilde artırması, olası bir stagflasyon veya derin bir küresel durgunluk durumunda şu anda 2.016 dolardan işlem gören altının yaklaşık %50 oranında artabileceğini söyledi.

 

Merkez Bankaları’nın altın sevdası

Citi analistleri şunları söylüyor: “Ons başına 3.000 dolar altına giden en muhtemel yol, halihazırda mevcut ancak yavaş ilerleyen bir trendin hızlanmasıdır: Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ, Piyasalar = GOP) merkez bankalarının ABD yaptırımları veya diğer siyasi gerekçelerden dolayı  dolar rezervlerini azaltması.

Doshi, dolar olan güvenin sarsılması halinde merkez bankalarının altın alımlarını iki katına çıkarabileceğini ve altın talebinin en büyük itici gücü olan mücevher tüketimine meydan okuyabileceğini belirtti.

 

Citi, rezervleri çeşitlendirmek ve kredi riskini azaltmak isteyen merkez bankalarının altın alımlarının son yıllarda “rekor seviyelere yükseldiğini” belirtti. Altın alımlarına Çin ve Rusya merkez bankaları öncülük ederken, Hindistan, Türkiye ve Brezilya da külçe alımlarını artırıyor.

Dünya Altın Konseyi’nin Ocak ayında bildirdiğine göre, merkez bankaları iki yıl üst üste 1.000 tonun üzerinde net altın alımı gerçekleştirdi.

 

Doshi, CNBC’ye telefonla yaptığı açıklamada, “Eğer bu talep çok hızlı bir şekilde ikiye katlanarak 2.000 tona çıkarsa, altında  oldukça  hızlı ralli yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Küresel stagflasyon altına yarar

Altını 3.000 dolara çıkarabilecek bir diğer tetikleyici ise ABD Merkez Bankası’nı faiz oranlarını hızla düşürmeye teşvik edebilecek “derin küresel durgunluk” olabilir. Doshi, bunun düşük olasılıklı bir senaryo olduğunu belirterek, “Bu, globla büyümenin %3’e değil %1 veya daha düşük bir seviyeye yavaşlaması anlamına geliyor; bu sarı metali 3.000 dolara götürecektir” dedi.

Altın fiyatları genelde faiz oranlarıyla ters ilişki içinde seyreder. Faiz oranları düştükçe altın, düşük faiz ortamında daha zayıf getiri sağlayacak tahvil gibi sabit getirili varlıklara kıyasla daha cazip hale geliyor.

 

Fed gösterge faiz oranı Temmuz 2023’ten bu yana %5,25 ile %5,5 arasında seyrediyor; bu, dot-com balonunun patlamasının ardından %6’ya yükseldiği Ocak 2001’den bu yana en yüksek seviye. Piyasalar Fed’in mayıs veya haziran aylarında faiz indirimine gitmesini bekliyor.

 

Yükselen enflasyon, yavaşlayan ekonomik büyüme ve artan işsizlikten oluşan stagflasyon altın için ikinci bir tetikleyici olabilir, ancak Doshi böyle bir senaryonun “çok düşük bir olasılık” olduğunu söyledi.

Altın güvenli bir liman olarak algılanıyor ve yatırımcıların hisse senetleri gibi riskli varlıklardan uzaklaştığı ekonomik belirsizlik dönemlerinde iyi performans gösterme eğiliminde.

Bu üç potansiyel tetikleyici bir yana Citi, külçe için temel senaryonun 2024’ün ikinci yarısında 2.150 dolar olduğunu ve altının fiyatının ilk yarıda ortalama 2.000 doların biraz üzerinde olacağını savunuyor. Doshi, 2024’ün sonuna doğru yeni bir rekora ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Petrol 100 dolarda mı?

Citi’nin raporunda vurgulanan bir diğer joker senaryo ise petrol fiyatlarının yeniden üç haneli rakamlara ulaşması. Doshi, petrolün varil başına 100 dolara ulaşmasındaki katalizörlerin arasında daha yüksek jeopolitik riskler, daha derin OPEC+ kesintileri ve önde gelen petrol üreten ülkelerdeki arz kesintileri yer aldığını söyledi.

 

Devam eden İsrail-Hamas savaşı petrol üretimini veya ihracatını etkilemedi. Tek önemli etki, Husilerin Yemen’den petrol tankerlerine ve Kızıldeniz’den geçen diğer gemilere yönelik saldırıları oldu.

Ancak Citi, büyük petrol üreticisi Irak’ın çatışmadan etkilendiğini ve daha fazla tırmanmanın bölgedeki diğer OPEC+ tedarikçilerine zarar verebileceğini söyledi.

Son gelişmeler, İsrail ile Lübnan sınırında gerilimin arttığını gösteriyor ve Gazze’deki savaşın Orta Doğu’nun başka yerlerine yayılabileceği yönündeki korkuları artırıyor. Doshi, Irak, İran, Libya, Nijerya ve Venezuela’nın tedarik kesintilerine karşı savunmasız olduğunu, ABD’nin İran ve Venezuela’ya yönelik daha sert yaptırım politikasının potansiyel olarak gündemde olduğunu söyledi.

Citi analistleri, Ukrayna’nın Rus rafinerilerine insansız hava araçlarıyla saldırması gibi tedarik risklerinin göz ardı edilemeyeceğini yazdı. Doshi, petrole ilişkin temel senaryonun yıl için varil başına 75 dolar civarında olduğunu savundu.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler