Sosyal Medya

Genel

Altın rallisi ABD istihdam verisi ve Orta Doğu savaşında gelişmeleri bekliyor

Altın Şubat ortasından bu yana “altın günlerini”   yaşıyor ve bu hafta şu ana kadar her gün rekor kırdı. Ayrıca Orta Doğu ve Ukrayna da dahil olmak üzere artan jeopolitik risklerin yanı sıra merkez bankası alımlarından da destek buldu.

Altın rallisi ABD istihdam verisi ve Orta Doğu savaşında gelişmeleri bekliyor

Altın, yatırımcıların Cuma günü yayınlanacak önemli ABD istihdam raporu öncesinde Fed açıklamalarına kulak vermesiyle yeni bir rekora ulaştıktan sonra geri çekildi. Altını etkileyen diğer gelişmeler, güçlenen doların külçeyi %0,9 kadar düşüşle ons başına 2.279,88 dolara itmesi oldu. Jeo-politik risklerin tırmanması da altına talep yaratıyor.  Düşüşe rağmen fiyat hala seans başında ulaşılan 2.305,64 dolarlık rekora yakındı.

Minneapolis Fed başkanı Neel Kashkari Perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyondaki ilerlemenin durması ve özellikle ekonominin güçlü kalması durumunda bu yıl faiz indirimlerine gerek kalmayabileceğini söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ise merkez bankasının aylar içinde faizleri düşürmeye başlamak için ihtiyaç duyduğu güven seviyesine yaklaşabileceğini öne sürdü. Kashkari ve Mester, Perşembe günü konuşma yapan veya moderatörlü tartışmalara katılan yarım düzineden fazla Fed yetkilisi arasında yer aldı.

 

Fed yetkililerinin yorum dalgası, Başkan Jerome Powell’ın bir gün önce borçlanma maliyetlerini düşürmeye “bu yılın bir noktasında” başlamanın muhtemelen uygun olacağına dair güvence verdiği açıklamalarının ardından geldi ve kafa karışıklığına neden oldu.  Fed’in faiz indirimlerinin gecikmesi altında satış baskısı getirebilir.

Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağına dair beklentiler, faiz getirmeyen değerli metaller için temel fiyat etkeni oldu. Gümüş daha önce gevşemeden önce neredeyse üç yılın en yüksek seviyesine sıçramıştı.

Altın Şubat ortasından bu yana “altın günlerini”   yaşıyor ve bu hafta şu ana kadar her gün rekor kırdı. Ayrıca Orta Doğu ve Ukrayna da dahil olmak üzere artan jeopolitik risklerin yanı sıra merkez bankası alımlarından da destek buldu. UBS Group AG değerli metal stratejisti Joni Teves’e göre sarı metal, portföy çeşitlendiricisi arayan ve belirsizlikten korunmak isteyen yatırımcıları cezbediyor.

Yaklaşan ABD başkanlık seçimlerini örnek olarak göstererek, “Bizim görüşümüze göre, kalıcı jeopolitik riskler ve bu yıl daha yüksek oynaklık ve makro belirsizlik kapsamı göz önüne alındığında, stratejik pozisyonların artması  ihtimali güçlü” dedi.

Yine de altının yükselişi bazı piyasa gözlemcilerini şaşkına çevirdi, özellikle de ABD faiz oranlarının yüksek kalması nedeniyle. Bu durum genellikle külçe için olumsuz bir durum. Capital.Com Inc.’in kıdemli piyasa analisti Kyle Rodda, “Ralli böyle devam ederse bir tür düzeltmeye rastlayacağımızı düşünüyorum” dedi. Altının teknik dirençlere  vurması da kısa vadeli kar realizasyonları tetikleyebilir.

 

Külçenin acil testi Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam rakamları (sağlıklı istihdam artışları bekleniyor) ve verilerin (varsa) Fed’in nokta grafiği üzerindeki etkisi olacak. Spot gümüş, Haziran 2021’den bu yana en yüksek gün içi seviyesine ulaştıktan sonra düşüş yaşadı. Platin de düştü ve paladyum büyük oranda yatay seyretti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi düştü.

 

Uzmanların çoğunluğu altın fiyatlarının öngörülebilir gelecekte artacağını öngörüyor. Fairfield, N.J.’deki Bleakley Financial Group’un yatırım sorumlusu Peter Boockvar, “Altın fiyatlarının önümüzdeki birkaç ayda nereye gideceğine dair hiçbir fikrimiz yok, ancak bu yıl daha da yükseleceğinden eminiz” diyor. Faiz oranlarının düşürülmesi altın için olumlu bir etki olmalı, eğer bu gerçekleşirse dolar zayıflayacak.”

 

VanEck’in altın ve değerli metal stratejileri portföy yöneticisi Casanova, altının ons başına 2.500 doların üzerine çıkma potansiyelini muhtemel görüyor. “Küresel külçe altın ETF’lerine girişlerin de gösterdiği gibi, yatırım talebinin geri dönüşü, altının daha da yükselmesine neden olma potansiyeline sahip bir katalizör olabilir.”

Bank of America Securities’teki analistler büyük ölçüde aynı fikirdeydi ve bu yıl 2.400$/ons fiyat tahmini yaptılar. BofA, “2024 yılı için temel senaryomuz, ilk testin muhtemelen 2.360 dolar olacağını tahmin ediyor” dedi.

 

Çeşitli dış basın kaynakları

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler