Sosyal Medya

Genel

Altın jeopolitik risklerin etkisiyle yükselişte

Bloomberg'in röportaj yaptığı makro fon yöneticilerine göre, altının tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru yükselişi henüz bitmedi. Şubat ayının ortasından bu yana %20'ye yakın bir artışa neden olan faktörlerin daha fazla kazanıma yol açması bekleniyor

Altın jeopolitik risklerin etkisiyle yükselişte

İsrail’in İran’ın olası bir saldırısına hazırlık yapması, güvenli liman talebini artırırken,  ABD’nin para politikasına ilişkin görünümün kararmasına rağmen, altın yeni rekor kırıyor. Üvey kardeş gümüş üç yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Wall Street Journal’ın konuya yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre İsrail, İran’ın Suriye’deki diplomatik yerleşkesine düzenlenen saldırıya misilleme olarak önümüzdeki iki gün içinde bir saldırıya hazırlanıyor.

Altın bu yıl yükselişe geçerken başlıca nedenler Çin’in de dahil olduğu merkez bankalarının sarı metal alımlarını artırması ve Orta Doğu ve Ukrayna’da artan jeopolitik risklerin de tüketimi desteklemesi. Altında  ralli gümüşü de beraberinde sürükledi.

 

Bloomberg’in röportaj yaptığı makro fon yöneticilerine göre, altının tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru yükselişi henüz bitmedi. Şubat ayının ortasından bu yana %20’ye yakın bir artışa neden olan faktörlerin daha fazla kazanıma yol açması bekleniyor.

Mart ayına kadar kazançlar, Fed’in bu yıl faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinden kaynaklandı; bu, metali tutmanın fırsat maliyetini azaltan bir ortam. Mart’ta fiyatlama odağı değişti.  Orta Doğu ve Ukrayna’daki bulaşma işaretleri gösteren çatışmalar güvenli liman varlıklarına olan talebi destekliyor. En az bunun kadar önemli ikinci neden ise küresel merkez bankalarının aralıksız alımları.

Altının keskin ve sürekli yükselişi bazı gözlemcilerin kafasını karıştırdı; çünkü bu, reel faiz getirilerinin yüksek olduğu bir zamanda gerçekleşiyor. Yüksek faizler  genellikle değerli metaller için ters bir rüzgardır çünkü faiz ödemezler.  Velakin, New York’un Comex altın vadeli işlem piyasasında, para yöneticileri altına yönelik yükseliş tahminlerini artırırken, net uzun pozisyonlar 2 Nisan’da sona eren haftada neredeyse dört yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

 

Önemli faktörlerden biri, merkez bankaları arasındaki altın hasatalığı.  Quantix Commodities’in yatırımcı çözümleri başkanı Matthew Schwab yönetimi altındaki 933 milyon dolarlık uzun vadeli fon 2022’den beri altın ağırlıklı ve külçenin ağırlığı yüzde 30 civarında – Bloomberg Emtia Endeksi’ndeki yüzde 15 civarında.

Merkez bankalarının alımları 2022 ve 2023’te 1.000 tonun üzerinde gerçekleşti ve bu alımların çoğu, dolardan uzaklaşma çabalarının hızlandığı Çin başta olmak üzere gelişmekte olan ekonomiler tarafından yönlendirildi.

Ruffer Investment Co.’nun yatırım direktörü Duncan MacInnes şunları söyledi: “Altınla ilgili gerçekten çok iyimser olduğunu düşündüğüm şey, bu onsların piyasadan çekileceği ve bir daha geri gelmeyeceğidir. Ve bu, sonuçta herkesin bir trader olduğu ETF’lerden kesinlikle çok farklı.”

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler