Sosyal Medya

Ekonomi

Yalçın Karatepe basın açıklaması yapıyor: “Asgari ücret, emekli maaşları, tarım destekleri, vergi adaleti, vergi cennetleri, istisnalar ana konulardı”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi sonrasında basın toplantısı düzenliyor. Karatepe görüşmede…

Yalçın Karatepe basın açıklaması yapıyor: “Asgari ücret, emekli maaşları, tarım destekleri, vergi adaleti, vergi cennetleri, istisnalar ana konulardı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesi sonrasında basın toplantısı düzenliyor. Karatepe görüşmede asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarında iyileştirme ve tarımsal destek talep ettiklerini söyledi.Prof Yalçın Karatepe “Dört taleple gittik, 4 saatin sonunda değişim iradesi görmedik” dedi.

CHP’nin gölge kabinesinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Dört saatten fazla süzen görüşmenin ardından Karatepe CHP Genel Merkezi’nde basın açıklaması yapıyor.

Karatepe, Bakan Şimşek’e asgari ücrete ikinci zam yapılması gerektiğini ilettiğini söyledi ve şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi Özgür Özel ve Cumhurbaşkanı arasında gerçekleşen son görüşmede sayın genel başkanımız vatandaşımızın ekonomik sıkıntılarını gündeme getirmişti. Bunun üzerine partimizin ekonomideki önerilerini iletmek üzere Hazine ve Maliye bakanı ile bir görüşme planlanmıştı. Bu kapsamda bugün görüşmemizi gerçekleştirdik.

“Biz iktidarın, milletin yaşadığı ekonomik yıkımdaki sorumluluğa ortak olacak değiliz. Yine iktidarın bundan sonra yapacaklarına bir kredi açacak da değiliz. Biz temsil ettiğimiz kitlelerin haklarını savunmak, toplumun acil sorunlarını bizzat muhatabına iletmek ve bedelini ödeyenin vatandaş olmaması için bu görüşmeyi gerçekleştirdik.”

‘DÖRT ANA TALEP İLETTİK’

“Yapıcı muhalefet anlayışıyla daha önce kamuoyuna söylediğimiz şeyler paylaştık. Görüşmede 4 ana talep ilettik; asgari ücrete ara zam, emekli aylıklarında ciddi şekilde artış yapılması, tarımsal desteklerin arttırılarak tarım kanunun ön gördüğü şekilde yüzde 1 oranında çiftçilere ödenmesi, bu kapsamda şimdiye kadar açıklanmış olan çay ve buğday gibi alım fiyatlarının güncellenmesi ve ekonomide önemli sorunlardan birisi olarak gördüğümüz vergide adaletsizliğin giderilmesi.

Karatepe, açıklamasında, “Enflasyonun bu kadar yüksek seyrettiği bir yerde asgari ücrete yılın ikinci yarısında zam yapılmamasını reddettik. Dolayısıyla asgari ücrete bir artışın yapılmasının zorunlu olduğunu ifade ettik. Benzer şekilde emekli aylıklarında artış yapılmasının zorunlu olduğunu ilettik.” ifadelerini kullandı.

Tarımın ulusal güvenlik meselesi olduğunun altını çizen Karatepe, “Görüşmeye gitmeden önce hesaplamasını yaptık. 89,6 milyar dolarlık desteğin çiftçilerimize sağlanmadığını görüyoruz 2006’dan bu yana. Desteklerin verilmediği dönemde Türkiye’nin tarımsal ithalata harcadığı paraların verilerini sayın Bakan’ın dikkatine sunduk” diye konuştu.

Vergide adalet konusuna dikkat çektiklerini bahseden Karatepe, “Vergide adaletin sağlanması, insanların ekonomik güçleriyle orantılı olarak vergi ödemesini de paylaştık. Bugün Türkiye’de vergide adaletin olmadığını ifade ettik. Sayın Bakan’a düzenleme yapılması konusunda bazı önerilerde bulunduk” ifadelerini kullandı.

Emekli aylıklarında artışın zorunluluk olduğunu ifade eden Karatepe, “Yasadan gelen enflasyon kadar artışı yapmak zorunda olsalar da biz bunun yeterli olmadığını, bunun üzerinde bir artış yapılmasını, büyüme rakamı kadar ilave artış yapılması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

Durumun memur emeklileri açısından çok daha olumsuz olduğunu ifade ettiklerini söyleyen Karatepe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Memur emekli aylıklarındaki artış; enflasyon farkı artı sözleşmeden gelen diye bir ifade kullanılıyor biliyorsunuz. Yılın ilk yarısında sözleşmeden gelen kısım, ilk 6 ayda ortaya çıkacak enflasyon verisinden düşüldükten sonra, ikinci 6 aylık döneme gelen döneme gelen sözleşme farkı eklenecek. Böyle bir uygulamanın yapılması durumunda memur emeklilerinin alacağı ücret artışı yüzde 20 seviyesinde kalacaktır. Bunun yetersiz olduğunu ifade etmek isterim.”

Ayrıntılar geliyor…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler