Sosyal Medya

Ekonomi

TÜİK verileri: Sanayi üretimi toparlanması için talep artışı gerekiyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün açıkladığı verilere göre; 2024 Ocak ayında Sanayi Üretimi aylık bazda değişim göstermezken(yüzde 0,0), senelik bazda ise…

TÜİK verileri: Sanayi üretimi toparlanması için talep artışı gerekiyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun bugün açıkladığı verilere göre; 2024 Ocak ayında Sanayi Üretimi aylık bazda değişim göstermezken(yüzde 0,0), senelik bazda ise önceki ayda açıklanan yüzde 2,3 seviyesinden yüzde 1,1 oranına gerileme görüldü.

 

Aylık bazda Sanayi Üretimi’nin alt kırılımlarını incelediğimizde; en yüksek artış gösteren sektör yüzde 4,6 ile ‘’Elektrik, Gaz, Buhar’’ olurken, bu sektörü yüzde 4,3’lük artışla ‘’Madencilik ve Taşocakçılığı’’ ve yüzde 4,0’lük artışla da ‘’Enerji’’ takip etti. Alt sektörler arasında aylık bazda en çok daralma(-) yaşananlar ise;
yüzde 21,5 ile ‘’Yüksek Teknoloji’’ ve yüzde 3,2 ile de ‘’Sermaye Malı’’ oldu.

Senelik bazda en çok artış görülen alt sektör yüzde 8,4 ile yine ‘’Elektrik, Gaz, Buhar’’ olurken, yüzde 7,0’lik artışla ‘’Enerji’’ ve yüzde 4,9’luk artışla da ‘’Madencilik ve Taşocakçılığı’’en çok artış görülen sektörler arasında yer aldı. Senelik bazda Sanayi Üretimi’nde en çok daralma(-) yaşanan sektörler ise; yüzde 3,3 ile ‘’Yüksek Teknoloji’’ ve yüzde 0,6 ile ‘’Ara Malı’’ oldu.

Değerlendirmemiz;

Sanayi Üretimi’nde, geçtiğimiz ay(2023 Aralık) görülen artış sonrasında Ocak ayında herhangi bir değişim yaşanmamasını; iç talep kadar, dış pazarlardaki talep koşullarında yaşanan zayıflamanın etkisine bağlayabiliriz. (Türkiye’nin önemli ihracat pazarlarından gelen veriler de bunu doğruluyor). Bu kapsamda, önümüzdeki aylarda sanayi üretiminin toparlanması ve bu toparlanmanın süreklilik arz etmesi için; iç ve dış tarafta talep koşullarının canlanması/canlı kalması gerekmekte. Bu süreci de, para ve maliye politikaları yönlendirecektir diye düşünüyoruz.

Alnus Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler