Sosyal Medya

Ekonomi

Ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedarikinde uygulanacak temerrüt faiz oranı yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedarikinde uygulanacak temerrüt faiz oranını yüzde 48'e yükseltti.

Ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedarikinde uygulanacak temerrüt faiz oranı yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedarikinde uygulanacak temerrüt faiz oranını yüzde 48’e yükseltti.

 

 

Resmi Gazete’de yayımlanan “Mal ve Hizmet Tedarikinde Geç Ödemelerde Uygulanacak Temerrüt Faiz Oranı ve Alacağın Tahsili Masrafları İçin Talep Edilebilecek Asgari Giderim Tutarı Hakkında Tebliğ” ile belirlenen bu oran, ticari işletmeler arasındaki mal ve hizmet tedarikinde alacaklıya yapılan geç ödemelerde uygulanacak. Söz konusu faiz oranı, sözleşmede öngörülmediği veya ilgili hükümlerin geçersiz olduğu durumlarda yıllık yüzde 48 olarak belirlenmiştir, ki bu oran 2023 başında yüzde 11,75 seviyesindeydi.

 

Ayrıca, alacak tahsili masrafları için talep edilebilecek asgari giderim tutarı da 1310 lira olarak belirlenmiştir. Bu kararlar, Türk Ticaret Kanunu’nun 1530’uncu maddesi uyarınca alınmıştır.

 

Bu düzenlemelerle birlikte TCMB, ticari işletmeler arasındaki ödeme süreçlerine dair yeni bir çerçeve oluşturmuş ve temerrüt durumlarına ilişkin finansal düzenlemeleri güncellemiştir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler