Sosyal Medya

Döviz

TCMB faizi değiştirmedi: Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri ve TL’de reel değerlenme enflasyonu ikinci yarıda düşürecek

Mevcut durumda %3 civarı büyüme ile sene sonu için %45-48 aralığında bir TÜFE enflasyonu daha gerçekçi görünüyor.

TCMB faizi değiştirmedi: Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri ve TL’de reel değerlenme enflasyonu ikinci yarıda düşürecek

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %50 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi.

Bankanın faizi sabit tutmaktaki temel argümanı, enflasyonun ana eğiliminde öngörülenden yüksek seyre rağmen parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin devreye bir vade ile girerek yılın ikinci yarısında enflasyonda düşüşün gerçekleşeceği beklentisi. Banka yüksek seyreden enflasyon ana eğiliminde öncelikle kuvvetli iç talebe ardından da hizmet fiyatlarındaki katılığa, gıda fiyatlarına, düşmeyen enflasyon beklentilerine ve jeopolitik risklerin yansımalarına dikkat çekiyor.

TCMB aynı zamanda TL’de reel değerlenme ile ve iç talebin yavaşlamasının da TÜFE enflasyonun senenin ikinci yarısında yavaşlamasına katkı sağlayacağını iddia ediyor.

Banka, likidite yönetimine odaklanarak yola devam edeceğini söylerken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma gözlenmesi halinde faiz artıracağını ilan ediyor.

Bankanın notu ile eldeki TÜFE verisinin seyrinden anlaşılan 2024 içinde faiz indirimi yapmanın gerçekçi bir beklenti olmadığı. TCMB, TL üzerinde yerel seçim öncesi gibi bir baskı olmadığı sürece faiz artışları yapmaktan da çekinecek. Likidite yönetimi ile parasal aktarım mekanizması uyarınca mevduat faizini yukarı çekmesi daha olası. Son günlerde tartışılan TL mevduatta bir stopaj artırımı ise faiz artmadan yapılması halinde, tasarruf sahibinin dövizden TL’ye dönesini sekteye uğratma potansiyeli taşıyor. 

Mayıs ayında %75’e varacak TÜFE enflasyonun sene sonunda TCMB’nin hedefi %33 seviyesine inmesi için politika faizinin %50’den yukarıya çekilmesi, ekonominin büyümeden daralmaya geçmesi ya da sıfıra yakınsaması gerekli. Mevcut durumda %3 civarı büyüme ile sene sonu için %45-48 aralığında bir TÜFE enflasyonu daha gerçekçi görünüyor.

Bu gidişat netleştiğinde TCMB’nin faiz artışı yapıp yapmayacağını izleyeceğiz. Ancak mevcut politika faizi ile 2025 sonu TÜFE hedefi %14’ün zaten imkansız göründüğünü eklemekte fayda var. 

GA.

TCMB’nin açıklaması şöyle:

Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

Kurul; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir. 

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler