Sosyal Medya

Ekonomi

Şimşek’ten yerel seçim hezimeti ardından ilk açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrası yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Programı güçlendirerek ve kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini söyleyen…

Şimşek’ten yerel seçim hezimeti ardından ilk açıklama
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, seçim sonrası yaptığı açıklamada, Orta Vadeli Programı güçlendirerek ve kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini söyleyen Şimşek, sürdürülebilir büyüme amaçlarına ulaşarak kalıcı refah artışını sağlayacaklarını ve refah artışının toplum tüm kesimlerince paylaşılacağını söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yaptığı ilk açıklamada hükümetin ekonomi politikalarına değindi.

Orta Vadeli Programı güçlendirerek ve kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini söyleyen Şimşek, sürdürülebilir büyüme amaçlarına ulaşarak kalıcı refah artışını sağlayacaklarını ve refah artışının toplum tüm kesimlerince paylaşılacağını söyledi.

Mehmet Şimşek’in X (Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:)

“Mahalli seçim sonuçları milletimiz ve ülkemiz için hayırlı olsun. Eylül 2023’te açıkladığımız Orta Vadeli Programımızı (OVP) güçlendirerek kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Ana hedefimiz olan enflasyonu kalıcı olarak tek haneye düşürmek için sıkı para, seçici kredi ve gelirler politikasına ilaveten kamuda harcama kontrolü yaparak tasarrufu ön planda tutacağız. OVP’de açıklanan takvime uygun olarak hayata geçireceğimiz yapısal reformlar ile ekonomide dönüşümü gerçekleştirerek verimlilik ve rekabet gücü artışı sağlayacağız. Böylece sürdürülebilir büyüme amacımıza ulaşarak sağlayacağımız kalıcı refah artışı toplumun tüm kesimlerince paylaşılacaktır. Başarıya giden yol azim, kararlılık ve sabır ister. Azimliyiz, kararlıyız, başaracağız.”

Ekonomist Dr. Murat Kubilay Şimşek’in açıklamaları üzerine X hesabından yaptığı açıklamada, Bakan’a maliye politikasındaki bir sıkılaşmayla gelecek bir acı reçeteyi dar ve orta gelirlinin kaldırmaya  gücü yetmeyeceğini hatırlattı. Erdoğan’ın bir süre daha Şimşek ekonomi programına destek vereceğini ifade eden Kubilay, para politikası ötesinde ekonomide adımlar gerektiğini hatırlattı.
“Aksini yapabilmeniz için gerekli rezervleri son 2 ayda heba ettiğiniz için bu programı sürdürmek zorundasınız. Başka bir alternatifiniz olmadığı için bu bir tercih değil. Geride kalan 10 ayda başarılı olamadınız, yalnızca önceki dönemin fecaatinin baz etkisinden faydalandınız. Elbette ki tüm sorumluluk sizde değil. Fakat arka kapı rezerv satışları ve önceki dönemleri şeffaflaştırmamanızla siz de o dönemin hatalarına ortak oldunuz. Hala TÜİK’in enflasyon verilerine dair şeffaflık yok. Tek bildiğiniz lirayı reel değerlendirme ama 2018 öncesinde değiliz. Maliye politikasındaki bir sıkılaşmayla gelecek bir acı reçeteyi kaldırmaya dar ve orta gelirlinin gücü yetmez. Hatalı mega projeleri durduracak iradeniz de yok. Para politikasının etki alanının sınırlarındasınız. Küresel konjonktür lehimize işlemeyebilir. Bir planınız var mı? Erdoğan’ın bir süre daha bu programın arkasında duracağını varsayalım ki muhtemelen öyle olur. Dün başaramadığınız güveni yarın nasıl tahsis edeceksiniz? Ekonomiyi de etkileyen eğitim ve dış politika gibi alanlarda bir eleştiriniz olabilecek mi? Saray’ın sefahati bitirilecek mi?”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler