Sosyal Medya

Ekonomi

SABAH yazarından müthiş hesap:  Kamuda tasarruf TL900 milyara fırlayacak

Benim hesaplamalarıma göre, bugünkü tasarruf ve verimlilik trendi sürdürülürse 3 yılın sonunda 900 milyar lira ile 1 trilyon lira arasında bir değer üretilecek.

SABAH yazarından müthiş hesap:  Kamuda tasarruf TL900 milyara fırlayacak

AKP’ye yakınlığıyla bilinen SABAH yazarı Okan Müderrisoğlu, Pazartesi günü Mehmet Şimşek tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi’nin 3 yıl içinde TL900 milyarla  1 trilyon arasında getirisi olacağını öne sürdü. Müderrisoğlu’nun makalesinden kritik satır başları şöyle:

Aslında yeni açıklanan tedbir dizisine “tasarruf” kadar “verimlilik” demek de doğru. Yani, hizmetlerin aksamadığı, harcamaların azaltılabildiği bir modelden söz ediyoruz. Üstelik tek seferlik paketler de değil bunlar. Kamuda alışkanlıkların değişimi, hatta zihniyet reformu üzerine kurulu. Tam da bu nedenle tasarruf ve verimli harcama süreçlerinin “izlenmesi, denetimi, raporlanması”, daha da mühimi kamu kaynaklarının kullanımında başarısız olan idarecilere gerektiğinde yaptırım uygulanması oldukça dikkate değer.

 

 

Diyeceğim o ki… Genel geçer kararlardan, alışılmış tasarruf genelgelerinden ya da zaman içinde sulandırılabilecek tedbirlerden söz etmiyoruz. Bu hususu destekleyen “iki güçlü argüman” var: Birincisi, yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sağlam iradesi. Bu yönüyle Cumhurbaşkanlığı, bağlı kuruluşlar, kurul ve ofisler de kapsama alanı dahilinde!

İkincisi, TBMM’nin vereceği destekle çıkarılması beklenen yasal düzenlemeler. Böylece hem uygulama pratiği hem de bağlayıcı mevzuat açısından geri dönülmesi veya esnetilmesi kolay kolay mümkün olmayacak yeni bir dönemin kapısı açılmış oluyor.

 

Bu vesile ile bir noktanın daha altını çizmek isterim. Asrın felâketi sonrası deprem bölgesini imar ve ihya etmek için canını dişine takan Hükümet, bu yılın bütçesine, 1 trilyon lirayı aşkın ödenek yazdı. Benim hesaplamalarıma göre, bugünkü tasarruf ve verimlilik trendi sürdürülürse 3 yılın sonunda 900 milyar lira ile 1 trilyon lira arasında bir değer üretilecek.

Bir başka anlatımla… Devleti etkin çalıştırmak suretiyle 3 yılda sağlanacak tasarruf sayesinde 2024 yılındaki kadar kaynak, kritik yatırımlar için seferber edilebilecek.

Paketin kapsamında, gözden geçirilmesi zaruri olan birtakım başlıklar da mevcut. Örneğin memur servisleri, toplu sözleşme ile bağıtlanıyor ve 2025’e kadar geçerli.

Ayrıca… Her tedbirin karşısında, devletin anlık işleyişi sırasında gündeme gelebilecek özellikli talepler de olacaktır. Bu da Maliye’nin yükünü artıracağı gibi yeni bir bürokrasi de meydana getirebilir. Şeffaf olmak, kaideyi bozan istisnaya yol açmamak, özetle tutarlılık kamuda yeniden yapılanmanın esasıdır.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler