Sosyal Medya

Döviz

Powell, enflasyonun yüzde 2’ye doğru ‘inişli çıkışlı’ bir yol izleyeceğini ve buna rağmen Fed’in bu yıl faizleri düşürmesini bekliyor

Kasım seçimleri yaklaşırken her iki taraf da Powell ve Fed'i etkilemeye çalışıyor.

Powell, enflasyonun yüzde 2’ye doğru ‘inişli çıkışlı’ bir yol izleyeceğini ve buna rağmen Fed’in bu yıl faizleri düşürmesini bekliyor

Fed Başkanı Jay Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada enflasyonun %2’ye doğru “inişli çıkışlı” bir yol izlediğini ve merkez bankası yetkililerinin bu yıl “bir noktada” faizleri düşürmeyi beklediğini yineledi.

Powell ayrıca bir kez daha Fed’in bu sıcak seçim yılında bağımsızlığını koruyacağını ileri sürerek analizlerinin “kişisel ya da siyasi önyargılardan” uzak olduğunu belirtti.

Enflasyonla ilgili yorumları Powell’ın son bir hafta içinde ikinci kez, yılın başında beklenenden daha yüksek gelen bazı verilere rağmen genel görünümün fazla değişmediğine dair güvence verdiğine işaret etti.

Powell Çarşamba günü Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, bu tür verilerin “sağlam bir büyüme, güçlü ancak yeniden dengelenen bir işgücü piyasası ve bazen inişli çıkışlı bir yolda %2’ye doğru ilerleyen enflasyondan biri olmaya devam eden genel tabloyu önemli ölçüde değiştirmediğini” söyledi.

Cuma günü açıklanan yeni bir enflasyon raporu, Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan Kişisel Tüketim Harcamaları endeksinde hafif bir soğuma olduğunu gösterdi. Geçtiğimiz Cuma günü Powell, PCE sonucunun “kesinlikle daha çok görmek istediğimiz çizgide” olduğunu söyledi.

PCE verisi, Ocak ve Şubat aylarında Tüketici Fiyat Endeksi gibi diğer göstergelerden gelen daha yapışkan enflasyon verilerini takip etti. Bu sonuçlar bazı piyasa gözlemcileri arasında 2024 yılında faiz indirimlerinin hızına ilişkin endişeleri artırdı.

Fed geçen ay faiz oranlarını sabit tutmaya ve bu yıl üç faiz indirimi için medyan tahminlerini korumaya karar verdi. Ancak dokuz yetkili bu yıl iki ya da daha az faiz indirimi öngördü.

Başkan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 2024 yılında faiz indirimine gidileceği tahminini yineleyerek, “Ekonominin beklediğimiz gibi gelişmesi halinde, çoğu FOMC katılımcısı politika faizini bu yılın bir noktasında düşürmeye başlamanın uygun olacağını düşünüyor” dedi.

Ancak şu anda enflasyondaki sıcak değerlerin bir “çarpma “dan daha fazlası olup olmadığını belirlemek için “çok erken” olduğunu belirten FOMC yetkilileri, enflasyonun kararlı bir şekilde %2’ye düştüğüne dair daha fazla güven kazanana kadar faiz oranlarını düşürmeyi beklemediklerini yineledi.

Powell, “Ekonominin gücü ve enflasyonda şu ana kadar kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında, gelen verilerin politika kararlarımızı yönlendirmesine izin vermek için zamanımız var” dedi.

Geçtiğimiz haftalarda diğer üç Fed yetkilisi – Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee – 2024 yılında hala üç faiz indirimi öngördüklerini söylerken aynı zamanda Fed’in para politikasını gevşetmek için acele etmediğini açıkça belirttiler.

Mester Salı günü yaptığı açıklamada Haziran ayı kadar erken bir faiz indirimini göz ardı etmeyeceğini söyledi. Her ne kadar son aylarda enflasyon verilerinin yükselmesiyle bu ihtimaller azalmış olsa da, yatırımcılar şu anda aynı iddiada bulunuyor.

Bir yetkili, Raphael Bostic, Çarşamba günü CNBC ile yaptığı bir röportajda dördüncü çeyrekte sadece bir faiz indirimi gördüğünü söyledi.

Kasım seçimleri yaklaşırken her iki taraf da Powell ve Fed’i etkilemeye çalışıyor.

Demokratlar kesintilerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını isterken, Cumhuriyetçiler Powell’ın işi ağırdan almasını istiyor.

Bu noktalara dikkat çekmek için izledikleri stratejiler çok farklı olabilir ancak politikacılar seçim yılı için önemli bir dinamik olduğu konusunda hemfikir: Powell’ın niyeti bu olsun ya da olmasın, seçim öncesi faiz indirimlerinin Başkan Joe Biden ve Beyaz Saray’a yardımcı olması muhtemel.

Bu nedenle, Demokrat milletvekilleri daha düşük faiz oranları için yaptıkları çağrılarda açık sözlü olma eğiliminde oldular. Para politikası hakkında kamuoyu önünde konuşmaktan genellikle kaçınan Biden bile geçtiğimiz günlerde “faiz oranlarını belirleyen küçük ekibin” faiz oranlarını yakında düşüreceğini öne sürerek ayak parmağını suya daldırdı.

Mart ayında yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalan ev sahiplerine yardım etmenin farklı yollarını tartışırken “Bunu garanti edemem ama bahse girerim” dedi.

Bu arada çoğu Cumhuriyetçi, Powell’dan siyasi gürültüyü görmezden gelmesini rica ederken, Fed’in faizleri “zamanından önce” düşürmemesini tercih ettiklerini açıkça belirttiler. Donald Trump, Powell’ın önümüzdeki aylarda “Demokratlara yardım etmek” istediğini öne sürerek daha da çatışmacı bir tutum sergiledi.

Powell Çarşamba günü yaptığı açıklamada Fed’in kararlarının seçimlerden etkilenmediğini açıkça ifade etti.

Powell, “Fed politika yapıcıları, seçim döngüleriyle senkronize olmayan uzun dönemler boyunca görev yapmaktadır,” dedi. “Bu bağımsızlık, para politikası kararlarımızı kısa vadeli siyasi meseleleri dikkate almadan almamızı hem mümkün kılıyor hem de gerektiriyor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler