Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Gündemi: ABD’de Ocak PMI verileri hizmet sektöründe büyümeye işaret etti

ABD’de dün açıklanan Ocak ayına ilişkin PMI verileri hizmetler sektörüne ilişkin olumlu bir tablo çizerken, enflasyonist eğilimlerin sürebileceğine işaret etti.…

Piyasa Gündemi: ABD’de Ocak PMI verileri hizmet sektöründe büyümeye işaret etti

ABD’de dün açıklanan Ocak ayına ilişkin PMI verileri hizmetler sektörüne ilişkin olumlu bir tablo çizerken, enflasyonist eğilimlerin sürebileceğine işaret etti. Buna göre ISM hizmetler endeksi 53,4 ile piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşerek 50 eşik değerinin üzerindeki seyrini on üçüncü aya taşıdı.

Bu dönemde hizmetler PMI nihai verisi de, 0,4 puan aşağı yönlü revize edilse de 52,5 değerini alarak sektörde büyüme eğiliminin sürdüğünü teyit etti. Güçlü gelen verilerin ardından ABD hisse senedi piyasaları haftanın ilk işlem gününe düşüşle başladı. Söz konusu gerilemede Fed Başkanı Powell’ın hafta sonu sıkı para politikasının daha uzun süre devam edebileceğine ilişkin yorumları ve Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin dün yayımlanan makalesinde güçlü ekonomik aktivitenin faiz indirimlerini geciktirebileceği yönündeki ifadeleri de etkili oldu.

Euro Alanı’nda Şubat’ta -12,9 düzeyinde gerçekleşen Sentix endeksi dördüncü ayında da yükselerek Bölge’de yatırımcı güveninde toparlanma eğiliminin ağır bir tempoda da olsa sürdüğünü gösterdi. Bölge’de Ocak ayı hizmetler PMI nihai verisi 48,4 ile öncü veriyi teyit ederken, sektörde art arda altıncı ayda da daralmaya işaret etti. Euro Alanı’nda Aralık ayına ilişkin üretici fiyatları ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,8 ve %10,6 geriledi. Söz konusu gelişmede enerji maliyetlerindeki hızlı gerileme belirleyici oldu.

OECD dün yayımladığı Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel büyüme tahminini 2024 için %2,7’den %2,9’a yükseltirken, 2025 tahminini değiştirmeyerek %3’te tuttu. Kuruluş, Türkiye için 2024 büyüme tahminini %2,9’da tutarken, 2025 tahminini %3,2’den %3,1’e revize etti.

Yurt içinde dün Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı. TÜİK, enflasyon sepeti içerisindeki ana harcama gruplarının ağırlıklarında yaptığı yıllık güncellemede, 12 ana harcama grubundan 8’inin sepetteki payını artırdı. Ocak ayında TÜFE aylık bazda %6,70 ile son 5 ayın en hızlı yükselişini kaydetti. Böylece, yıllık TÜFE enflasyonu %64,86 ile Kasım 2022’den bu yana en yüksek düzeyinde gerçekleşti. Gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma kalemleri sırasıyla 17,60 puan ve 11,77 puan ile yıllık TÜFE enflasyonunu en fazla artıran gruplar oldu. Yİ-ÜFE enflasyonu ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %4,14 ve %44,20 düzeyinde gerçekleşti (Enflasyon Gelişmeleri raporumuz). Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek verilerin ardından yaptığı açıklamada Ocak’ta aylık enflasyonun geçici etkiler kaynaklı yükseldiğini, söz konusu etkilerin enflasyonun ana eğilimini değiştirmesini beklemediklerini ifade etti. Şimşek ayrıca, Şubat’tan itibaren aylık enflasyonun kayda değer şekilde düşerek tahmin patikasıyla uyumlu bir seyir izleyeceğini öngördüklerini belirtti.

BIST-100 endeksi haftanın ilk işlem gününü %1,3’lük artışla 8.777 seviyesinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 2 baz puan düşerek 326 baz puan düzeyine geriledi. USD/TL %0,4 artarken, EUR/TL %0,3 azaldı. Bugün Euro Alanı’nda perakende satışlar verisi, yurt içinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru verisi açıklanacak.

 

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler