Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Gündemi: ABD’de Ocak ayında ÜFE enflasyonu beklentileri aştı

ABD’de Cuma günü Ocak ayına ilişkin ÜFE enflasyonu verileri yakından takip edildi. Ülkede üretici fiyatları Ocak’ta aylık bazda %0,3, bir…

Piyasa Gündemi: ABD’de Ocak ayında ÜFE enflasyonu beklentileri aştı

ABD’de Cuma günü Ocak ayına ilişkin ÜFE enflasyonu verileri yakından takip edildi. Ülkede üretici fiyatları Ocak’ta aylık bazda %0,3, bir önceki yılın aynı dönemine göre de %0,9 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Üretici fiyatlarındaki aylık artışın beklentileri aşmasında hizmet maliyetlerinde yaşanan kuvvetli yükseliş etkili oldu. Öte yandan, ABD’de yeni konut başlangıçları Ocak’ta aylık bazda %14,8 gerilerken, inşaat izinleri de aylık bazda %1,5 azalarak konut piyasasına ilişkin olumsuz bir görünüm sundu. Ülkede Cuma günü yayımlanan öncü verilere göre, Michigan Tüketici güven endeksi Şubat ayında bir önceki aya göre 0,6’lık yükselişle 79,6 seviyesine gelse de 80,0 olan piyasa beklentilerinin hafif altında kaldı. San Francisco Fed Başkanı Daly, Cuma günü yaptığı açıklamada faiz indirimlerine başlamak için henüz erken olduğunu belirtti. Temkinli açıklamaların ve TÜFE verilerinin ardından ÜFE verilerinin de beklentileri aşması ile Fed’in faiz indirimlerine başlayacağı tarihe ilişkin beklentiler ötelenirken, ABD hisse senedi piyasaları haftanın son işlem gününü düşüşle tamamladı. Jeopolitik gerilimlere ilişkin endişelerin artmasıyla Cuma günü emtia fiyatları yükseldi. Brent türü ham petrolün varil fiyatı %0,7 artışla 83,5 USD olurken, altının ons fiyatı %0,5 artışla 2.013 USD oldu.

Çin Merkez Bankası (PBOC) yuanın değer kaybını önlemek amacıyla dün aldığı kararla 1 yıllık borçlanma faiz oranını piyasa beklentisi paralelinde değiştirmeyerek %2,5 düzeyinde tuttu. Bu sabah Asya piyasaları karışık bir görünüm sergiliyor.

Yurt içinde TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre katılımcıların yılsonu TÜFE enflasyonu tahminleri bir önceki anket dönemi tahmini olan %42,04’ten %42,96’ya çıktı. 24 ay sonrasına ilişkin TÜFE enflasyonu beklentileri ise %23,05’e geriledi. Politika faizine ilişkin beklentiler ay sonu için bir önceki anket döneminde olduğu gibi %45 düzeyinde kalırken, 12 ay sonrası için %36,62 seviyesinde gerçekleşti. Öte yandan, yılsonu için USD/TL kuru tahmini 40,02 oldu. Katılımcıların 2024 ve 2025 büyüme beklentileri ise sırasıyla %3,3 ve %3,8 seviyelerine geriledi.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre Ocak’ta konut satışları yıllık bazda %17,8 düşüşle 80.308 ile Şubat 2023’ten bu yana en düşük seviyesinde gerçekleşti. Bu dönemde ipotekli satışlar yıllık bazda %63,5 düşüş kaydederek toplam satışların %7,4’ünü oluşturdu. Yabancılara yapılan konut satışları da yıllık bazda %50,5 gerileyerek 2.061 düzeyiyle Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Konut satışlarındaki zayıf seyir paralelinde konut fiyatları da ivme kaybetmeye devam ediyor. TCMB’nin açıkladığı verilere göre konut fiyat endeksi Aralık’ta aylık bazda %1,1 yükselirken, yıllık bazda %75,5 ile Aralık 2021’den bu yana en düşük artışını kaydetti. Haftanın son işlem gününde BIST-100 endeksi yatay bir seyir izleyerek 9.250 seviyesinde günü tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 5 baz puanlık düşüş kaydetti. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin getirileri ise sırasıyla %42,78 ve %25,22 seviyelerinde gerçekleşti. ABD piyasalarının resmi tatil nedeniyle kapalı olacağı bugün piyasalarda sakin bir veri gündemi takip edilecek.

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler